Hopp til innhold

Diskusjon:Marxisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva er poenget med setninga "Ideologiene skal ikke fremstå som ei rekke, men som sirkel." Dette framstår som totalt uforståelig for meg. Jeg fjerna den i går, men noen har lagt den tilbake. Begrunnelse??

Så det samme. Setningen er meningsløs som den står. — Jeblad 14. des 2005 kl.23:38 (UTC)
Enig. Har fjernet den til noen evt. kan dokumentere at det skal stå der. Tormod 15. des 2005 kl.09:56 (UTC)
Jeg tror forfatteren mente utviklingen fra en produksjonsform til en annen. Produktivkreftene utvikler seg, statens institusjoner og lover endrer seg i tråd med produksjonsforholdene, slik det f.eks. skjedde fra føydalismen til kapitalismen, og slik det ifølge Marx og Engels skal skje fra kapitalismen til kommunismen. Tok opp litt av det i artikkelen, men får gjøre det mer nøyaktig etter hvert. --Norman Kay89 (diskusjon) 28. mai 2012 kl. 22:51 (CEST)[svar]


Hva betyr "der den dominerte klassen prøver å kaste den dominerende klassen og den dominerende klassen prøver å beholde makten." Her må det være noe feil vel?Dette usignerte innlegget ble skrevet av Neitakk (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det betyr ganske enkelt at den styrende klassen(bedriftseierne og politikerne) ønsker å beholde den reelle makten selv om folket ønsker å styre selv.
Uansett, måten den er utformet gjør den ikke bare vanskelig å forstå, men også veldig enkel å missforstå som bare svada! Bør omformuleres--Eltev 19. sep 2011 kl. 16:42 (CEST)
Har forandret en del på artikkelen nå. Den er litt mer utfyllende, men forhåpentligvis lettere å forstå. Marxisme er dog ikke bare Marx og Engels. Den mangler ulike tolkninger (Bernstein, Luxemburg, Lenin, Mao, osv.). Skal kanskje jobbe mer med det, når jeg er ferdig med eksamen. --Norman Kay89 (diskusjon) 28. mai 2012 kl. 22:47 (CEST)[svar]

Surrete

[rediger kilde]

For meg ser det ut til at artikkelforfatteren ikke har hatt helt klart for seg hvilke poenger han/hun skal legge fram og fokusere på. Resultatet blir derved noe springende og utydelig. Ta f. eks seksjonen om "virkeliggjøring og fremmedgjøring". Den introduseres med en begrepsinnføring i hva produksjonsforhold er, så - i samme avsnitt - hoppes det over til fremmedgjøringsbegrepet. Det hele blir ganske ustrukturert.

I tillegg vil jeg si at fremmedgjøringsbegrepet som utbroderes i denne delen er nokså fremmed for den modne (eller engang halvmodne) Marx. Å si at "Industrialiseringen og automatiseringen den har medført hindrer arbeiderne i å virkeliggjøre seg selv gjennom arbeid." er svært fremmed for Marx og marxismen -- som tvert imot, i sitt historiesyn, forstår industrialiseringen som noe progressivt og positivt for menneskeheten. I artikkelen hevdes det nærmest at Marx ønsket å gå tilbake til førindustrielle produksjonsmåter, hvilket selvsagt er helt galt.

Videre forstår jeg ikke hva som menes når det hevdes at Engels forutså "statskapitalisme". Her trengs en referanse. Allerede i Det kommunistiske Manifest karakteriserte de staten på generelt grunnlag som "ikke annet enn en eksekutivkomite for å håndtere borgerskapets interesser", men dette er et prinsipielt poeng om hva staten er (og var), ikke en prediksjon om noen statskapitalisme i framtida.

Også siste avsnitt er problematisk: "Når produktivkreftene står i konflikt med statens institusjoner og dens lover, vil den herskende klassen vise seg som reaksjonær og prøve å stoppe utviklingen med alle midler." Det er ikke først og fremst statens institusjoner og lover produktivkreftene kommer i konflikt med, men eiendomsforholdene. Selv om disse riktignok er befestet som lov i f. eks kapitalistiske samfunn, blir denne formuleringen rotete.

Artikkelens største problem er antakeligvis en mangelfull litteraturliste. En kan ikke basere særlig på boken ""Politisk tenkning"". Hvor god den enn måtte være, er den fortsatt bare lærebok til et innføringskurs på 1000-nivå, ikke seriøst kommentarstoff. (Og det står også mye tull der.) I en ev. renskriving av artikkelen må mer seriøse kilder på plass. F. eks David og David Milibands bøker om Marx og marxismen. --Ostheboss (diskusjon) 9. aug 2012 kl. 17:05 (CEST)