Diskusjon:Magister

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En slapp og dårlig skrevet sak. Her mangler alt om gradens historie i Norge, ofte feilaktig fremstilt og helt utelatt at magister forkortes ikke generelt til mag.art. For matematisk-naturvitenskaplig magistergrad, magister scientiarum, forkortes til mag.scient. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 143.97.2.35 (diskusjon · bidrag) 13. des 2005 kl. 20:22 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

En ny bruker har lagt inn i avsnittet om den moderne magistergraden fra 1848/1921 noen kommentarer som dels er feil fra ende til annen og dels ikke særlig relevant her. For å svare på det setning for setning:

  1. Den norske magistergraden var ikke det samme som hovedfag, men normert til minst et eller to år mer avhengig av fag (tidligere uten tidsnormering)
  2. Hovedfag var en lengre utdannelse enn mastergrad
  3. Man måtte aldeles ikke ta cand.mag.-grad for å ta hovedfag. Cand.mag. var tenkt som en avsluttende grad, og det var helt frivillig om man ville ta cand.mag.-grad på veien mot en embedseksamen av høyere grad, magistergrad eller annen høyere grad. Det var først de siste tiårene at dette ble nokså vanlig, men fortsatt fullt frivillig.
  4. Magistergraden inneholdt aldeles ikke "både cand. mag. og hovedfag i kombinasjon", cand.mag. var som nevnt en selvstendig grad som det var frivillig om man ville ta.
  5. Man "måtte" ikke ha hovedfagseksamen eller magistergrad for å ta gammel doktorgrad, det finnes eksempler på folk som gikk rett fra cand.mag., evt utenlandsk mastergrad som var lavere enn norsk hovedfag/magister, til norsk doktorgrad.
  6. Den moderne mastergraden er mye kortere enn magistergrad primært fordi magistergraden inneholdt en vitenskapelig avhandling normert til 3 års forskning, mens en mastergrad i beste fall inneholder en oppgave normert til enten et halvt års arbeid eller et års arbeid. Det krevdes også en mer omfattende grunnutdannelse før man begynte på hovedfag, magistergrad og andre tidligere høyere grader enn det kreves for å begynne på mastergrad, men forskjellen er primært 3 års laudabel avhandling og prøveforelesning versus 0,5 års oppgave eller lignende med langt lavere faglige krav (ved mange læresteder utenfor Norge skriver man ikke engang noen oppgave for mastergrad og får graden etter 4 års studier av cand.mag.-omfang). Det er ytterst sjelden å se personer med bare mastergrad bli professorer, mens professorer med magistergrad som avsluttende grad (eks. Steinar Stjernø) nærmest var regelen i Norge for år siden i humaniora og samfunnsfag. Bjerrebæk (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 18:55 (CET)

Jeg kjenner ikke igjen regelverket for verken magistergrad eller hovedfag fra mine år tilknyttet universiteter og høgskoler og slett ikke cand.mag.graden. Her trengs litt kildegransking og å finne ut hvordan regelverket faktisk så ut. Fremstillingen av historikk er mangelfull, det gjøres sammenligninger som ikke kildebelegges. Her kan godt være en del riktig informasjon, men her er for mye som skurrer. Her trengs først og fremst å beskrive hva magistergraden var før den ble avskaffet, hvordan så regelverket ut, og så å tråkle seg bakover i historien. Stallo (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 20:25 (CET)

Vi skal selvfølgelig beskrive hvilket innhold graden hadde til ulike tider, men innholdet "rett før den ble avskaffet" er ikke noe mer relevant enn innholdet noen tiår tidligere, egentlig langt mindre fordi graden var mest brukt før 70-80-tallet og nesten utdød de siste årene. Jeg kan ikke se at fremstillingen av historikken er særlig mangelfull, sammenlignet med hva slags fremstillinger man ofte ser preget av ensidig Norgesfokus og recentism. En naturlig fremstilling er å begynne kronologisk, og med det innholdet graden hadde i det aller meste av sin eksistens, slik at artikkelen har et historisk overblikk. Bjerrebæk (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 20:55 (CET)

Regelverket for graden på 70-80 tallet er utvilsomt det mest interessante, det regelverket gjaldt i årene før og ble neppe mye endret senere. Eventuelle endringer etter det må med. Det at andre artikler er dårlige er ingen god sammenligning. Norgesfokus er ikke til å unngå når det gjelder en norsk grad, det er en obligatorisk ingrediens. Jeg antar at du med «recentism» henviser til beskrivelse av nåtiden, ordet er ikke norsk eller engelsk. Uten korrekt beskrivelse av nåtiden blir historikken uinteressant. Mye av historikken har antagelig ikke mer enn navnet felles, nå er dette i stor grad en ramse med navn på grader hvor en del av dem ikke er sammenlignbare. Utenlandske sammenligninger får heller komme når det er etablert hva artikkelen handler om. Her gjelder å finne ut hvordan regeleverket så ut, hvordan gradshierarkiet så ut og det belyser ikke artikkelen. Det som mangler her er skikkelige kilder, her er råtne lenker og ærlig talt henvisninger som ikke virker meningsfulle. Stallo (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 21:49 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Magister. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. nov. 2017 kl. 09:31 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Magister. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jul. 2019 kl. 16:26 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Magister. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. mar. 2023 kl. 11:31 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Magister. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. sep. 2023 kl. 18:04 (CEST)[svar]