Diskusjon:Magenta (farge)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Magenta»)

I artikkelen komplementærfarge står det at komplementærfargen til grønt er rødt. Hva er rett? Odd Eivind 17. sep 2010 kl. 22:45 (CEST)

Godt spørsmål. Jeg tenker at begrepet komplementærfarge blir litt feil, når vi snakker om nyere pigmenter og f.eks. fargeblandinger for skjermer og printere. Magenta skulle etter gammel teori om det komplementære, være komplementært til en blanding av de to andre fargene som ligger 120 grader fra denne på fargesirkelen, og da blander vi i dag fra gult og cyan, som vel knappast er ren blå. Om vi da ender med grønn, vil det ikke være samme grønne som vi får til å lage via eldre fargepigmenter. Grønn er mange varianter, bare sjekk naturens spekter - og klassisk rødt finnes i 2 som hver seg var nesten riktige, men ikke 100%, slik at «ren rød» var en fiktiv nyanse som en ikke kunne blande seg til. Denne skulle være kompl. til en «ren» grønn. Jeg tror det kan være rettest å fjerne komplementærbegrepet som uaktuelt for dagens situasjon, men er usikker, siden jeg er utdatert i forhold til nyere fargelære. Bjørn som tegner 17. sep 2010 kl. 23:20 (CEST)
Begrepet er ikke utdatert, men det er viktig å være klar over at hva som er komplementære farger avhenger av hvilken fargemodell man benytter. Det må i så fall spesifiseres. For CMY og rgb er følgende par komplementære; bY gM Cr (som huskeregel fungerer "Buy GM car"). Den norske teksten om komplementære farger er ikke lesverdig - den engelske har større verdi: en:Complementary color. Erefsdal 18. sep 2010 kl. 10:22 (CEST)
Da har noen fått et godt påskudd til å omkalfatre den artikkelen. Mine kunnskaper holder ikke, og de nye fargereglene har jeg ingenting på. Bjørn som tegner 18. sep 2010 kl. 12:28 (CEST)