Diskusjon:Liste over tidligere norske kommuner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

For de som måtte ha lyst til å arbeide med denne siden, og har abonnement på Store Norske Leksikon, finner man veldig mye relevant hvis man søker på uttrykket "tidligere kommune" (med anførselstegn). Arj 22. feb 2004 kl.22:45 (UTC)

Kommunenummer[rediger kilde]

Her bør det legges til kommunenummer. På den måten er det lettere å skille kommuner og se hvilke fylker de tilhører. --Jakro64 20. aug 2004 kl.05:31 (UTC)

Kommunesammenslåing eller kommuneinnlemming?[rediger kilde]

Fra 01.01.64 ble Trondenes, Sandtorg og Harstad slått sammen til en kommune med navnet Harstad og med bystatus. Det eksisterte også før 1964 en kommune med noen få km²s utstrekning og som het Harstad, men slik jeg har forstått det ble det skapt en ny kommune. Kommunene Trondenes og Sandtorg ble neppe innlemmet. --Jakro64 20. aug 2004 kl.06:19 (UTC)

Opprydning[rediger kilde]

Her trengs det en alvorlig opprydning, her er det ekstremt mye manglende og feil informasjon (spesielt årstall for sammenslåinger, splittelser osv). Som nevnt tidligere av Jakro64, bør denne siden inneholde kommunenummer for alle involverte kommuner, og "sammenslått med"-feltet bør inkludere alle kommuner som inngikk i sammenslåingen (slik er det f.eks. ikke for Byneset, her er bare Trondheim nevnt, mens f.eks. Strinda og Heimdal er glemt). Det er mulig man også bør ha et felt som markerer om det er sammenslåing, splittelse eller bare navneendring det er snakk om. Dato, ikke bare årstall for sammenslåingen, bør også være aktuelt.

Et utrolig godt kildemateriale - faktisk en fullstendig oversikt over grenseendringer blant norske kommuner - fra statistisk sentralbyrå kan finnes på http://www.ssb.no/emner/00/90/rapp_9913/rapp_9913.pdf. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Chrmb (diskusjon · bidrag) 21. feb. 2005 kl. 00:06 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Hvilket format bør man legge seg på i en revidert liste? --ZorroIII 13. nov 2005 kl.20:45 (UTC)

Innlemmet i / slått sammen med[rediger kilde]

Begge disse formuleringene brukes, og det jeg lurer på er om det egentlig ligger noen forskjell i dette? Når den stor og en liten kommune slåes sammen innlemmes den lille i den store og dominerende, mens to likeverdige kommuner slåes sammen. Kanskje vi skal holde oss til at kommunene slåes sammen, uansett forholdet mellom dem i størrelse eller bystatus? krg 29. mar 2008 kl. 17:26 (CET)

Fåreløpig er det skrevet slik at de store kommunene er "innlemmet" i de små, mens like store kommuner er "slått sammen". Oftest er det den minste kommunen som har blitt det nye navnet på den nye kommunen. I veldig mange tilfeller av kommunesammenslåinger har det først vært en kommune som en by har splittet seg fra. Senere har den opprinnelige kommunen blitt lagt inn i den nye bykommunen. Sånn har alle bykommunene i Norge byttet kommunenavn fra bygdenavnet til bynavnet (unntak Bodø, Eigersund og Moss). Siffuor Kuzmuus 15. sep 2008 kl. 14:47 (CEST)

Tabellopprydding[rediger kilde]

Jeg har merket av artikkelen for tabellopprydding. Det fungerer etter mitt skjønn helt fint å dele opp dataene fylkesvis, men med følgende forbedringer :

  1. Første kollonne («Tidl. kommune») gjøres sorterbar. I utgangspunktet ER kollonnen sortert, men ved å gjøre andre kollonner sorterbare, er tilbakesortering av «Tidl. kommune» ønsket.
  2. Fjerde kollonne («År») flyttes frem til etter førstekollonnen, tekstes om til «Endring/År», og gjøres sorterbar. Da kan vi mye lettere følge den kronologiske utviklingen med oppdeling og ny sammenslåing.
  3. Nåværende andre kollonne («Skjebne») beholdes uendret, og bør ikke ha sorteringsmulighet.
  4. Nåværende tredje kollonne («Resultat») gjøres sorterbar. Se kommentar nedenfor.
  5. Ny kollonne inneholder «kommunenummer» der dette er tilgjengelig (ihvertfall for nåværende kommunenummerering) og gjøres sorterbar etter dette nummeret.

Kommentar: Av hensyn til bedret oversikt ved deling av kommuner (en kommune blir til flere) - må det kanskje taes kunstgrep for én linje per ny kommune? Noen meninger om dette? TorSch 1. jan 2010 kl. 23:12 (CET)

Leikanger kommune[rediger kilde]

Las om Leikanger kommune som nå er slått sammen med Herøy Kommune. Stemmer dette burde det tas med. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 213.161.240.201 (diskusjon · bidrag) 9. mar. 2012 kl. 13:32 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Fylkeskommunesammenslåinger[rediger kilde]

Hva med sammenslåinger på fylkeskommunenivå ? Og ble ikke Bergen innlemmet i Hordaland fylkeskommune for en stund siden ? Og nå 1. januar 2018 er det jo både sammenslåinger av kommuner og fylkeskommuner. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 27. okt. 2017 kl. 22:53 (CEST)