Diskusjon:Leif Hamre

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nekrolog[rediger kilde]

Leif Hamre Aftenposten Morgen 03.09.2007 JACOBSEN JOHAN W Seksjon: Dødsfall Del: 2 Side: 14 Klasse: Personalia

En av Liers markante grand old men er død, 93 år gammel. Tidligere oberstløytnant i Luftforsvaret, Leif Hamre, sovnet stille inn torsdag 23. august på Frogner sykehjem i Lier med sine nærmeste rundt seg.

Mange vil spesielt huske ham som forfatter av flere prisbelønte ungdomsbøker, som forsvarets første helikopterflyver og lokalhistoriker i Lier. I ung alder gjennomførte Moldegutten befalsskolen, uten at dette ble den direkte starten på den militære løpebanen som senere fulgte. Han gikk først i tømmermannslære og var en kort tid kontorbetjent på et sorenskriverkontor. Han fikk dessuten prøvd sitt talent for kunstmaling med studier i Oslo både ved en privat skole og Statens Kunstakademi. I 1942 ble akademiet nazifisert. Dette førte til at han trakk seg fra studiet. Senere flyktet han til England via Sverige.

Fra England kom han seg over til Little Norway i Canada. Der ble han utdannet til navigatør og tjenestegjorde på en Catalina. I krigens siste år var han knyttet til den kjente 333-skvadronen I England. I 1947 kom han til Transportskvadronen på Gardermoen. Året etter ble han kaptein og stabsoffiser i Overkommandoen, gikk gradene og avanserte til oberstløytnant. Hamre forsto at maskinen ville passe bra i Norge, og hans sterke engasjement for å få Forsvaret til å ta luftfartøyet i bruk lyktes. Hamre tok sertifikat for helikopter, ble Forsvarets første helikopterflyver og senere sjef for Luftforsvarets helikoptertjeneste.

I 1973 flyttet han til Lier. Året etter gikk han av med pensjon. På samme tid bygde han og kona Kjellaug Klyve hus på Tranby.

Mest kjent er han likevel som forfatter av ungdomsbøker. I 1957 utlyste Aschehoug en konkurranse om å skrive den beste barne- og ungdomsboken. På kort tid skrev Hamre «Otter tre to kaller». Boken ble en suksess. Den ble oversatt og kom ut i 28 land. Senere skrev han fire bøker, alle vant førsteprisen og ble solgt i 15 land. De to siste bøkene skrev han etter at han var blitt pensjonist.

I Lier har han markert seg som lokalhistoriker. I 1978 gjenoppdaget han Gjellebekk skanse på Tranby, et forsvarsverk fra Den store nordiske krigen tidlig på 1700-tallet. Funnet var sensasjonelt. I alt 12 av 20 skanser ble oppdaget i et terreng som tidligere var lite tilgjengelig. I årene som fulgte fikk han med seg venner i Lier Rotary Klubb i en dugnadsinnsats for å trekke skansene frem fra glemsel og gjemsel og gjøre dem synlige. Leif Hamre har i årene etter stått for utallige omvisninger i området.

Kroppen passet han gjennom en årrekke på å holde i form. Til langt opp i høy alder dro han ut på joggeturer, sommer som vinter. Idrettsmerket har han tatt 58 ganger. Hans aktive liv har også gitt ham en lang rekke utmerkelser.

I Lier Rotary Klubb var Leif Hamre gjennom nesten 30 år et markant og aktivt medlem. For få år siden valgte han å trekke seg ut grunnet alderen og noe svekket helse.

Leif Hamre har hatt et langt og rikt liv. Vi er stolt av å ha hatt ham som medlem i klubben. Våre varme tanker går nå til kona Kjellaug, sønnen Geir og den nærmest familie.

På vegne av venner i Lier Rotary Klubb,

JOHAN W. JACOBSEN

©Aftenposten