Diskusjon:Kyborg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Definisjoner[rediger kilde]

Jeg har skrevet om artikkelen noe. Artikkelen kan imidlertid med fordel forlenges, slik at ulike definisjoner kan forklares i detalj. Den vanligste definisjonen synes fortsatt å være "sience fiction-kyborgen", men ulike kilder, inkludert Store Norske leksikon, åpner for en videre definisjon, slik at mennesker med f.eks. implantert høreapparat kan defineres som kyborger. Det er neppe holdepunkter for å klassifisere personer med briller som kyborger, slik det var anført i den opprinnelige teksten (se historikken). /Bjartewe 21. jun 2008 kl. 19:57 (CEST)

Ordet kyborg kommer av ordene kybernetikk og organisk. Med andre ord omtaler en gjerne kyborgen som en figur, en krysning mellom menneske og maskin. En vanlig assosiasjon av begrepet kan man finne igjen i science fiction, der teknologi er integrert i mennesker (robotmannen/kvinnen), eller cyberspace hvor mennesket er integrert i maskinen (avatar).

Donna Haraway har brukt begrepet for å utfordre det eksisterende synet på grenseflaten mellom teknologi og mennesket. Kyborgen sier noe om samspillet mellom natur, kultur, vitenskap og teknologi. Med kyborgen som ramme for forståelse ser man på sammensmeltningen av det menneskelige og det teknologiske og hva det er sammen. Istedet for å tenke på hva som er det menneskelige og hva som er det teknologiske. Det er heller ikke gitt hvem som styrer hva, det blir et heterogent forhold. I et sosio-teknisk perspektiv ser man på kyborger som mennesker med en sterk tilknyttning til teknologi, der det i hverdagslivet er et sømløst samspill mellom det menneskelige og det ikke-menneskelige. Dette kan være i form av mobilbruk, sosiale medier, datamaskin etc. Istedet for å se på teknologiavhengighet gjennom et teknologideterministisk perspektiv vil man med begrepet kyborg se på hva teknologien gjør. Det gir en annen helhetlig forståelse.

I dagens sosiotekniske samfunn kan man argumentere med at vi alle er Kyborger, gitt vår ekstremt tette integrering med teknologi.

"Vi er det vi er, både med det menneskelige og det teknologiske" - Siri Øyslebø Sørensen, NTNU

Kilder kommer.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Maielise (diskusjon · bidrag) 11. mar 2013 kl. 21:09 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)