Diskusjon:Kurdistans arbeiderparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Påstandene i artikkelen må støttes av kilder. Shauni 4. apr 2006 kl.19:06 (UTC)

Denne artikkelen trengte virkelig oppussing. Av følgende endringer gjort av meg og Linuxboksen kan jeg nevne dette;

PKK ble opprettet i 1976 Øcalan skrives "öcalan", dvs med tödler Hva forkortelsen PKK står for (det er litt viktig tror jeg) PKK er anerkjent som terrororganisasjon av EU og USA Tyrkia har fått kritikk pga sin håndtering av terroristene PKK oprerer også i utlandet Antallet kurdere var overdrevet (ikke engang kurdere selv påstår at det finnes 40 mill kurdere)

I tillegg har jeg lagt overskrifter og ryddet opp litt. Pasja 10. apr 2006 kl.10:57 (UTC)

Artikkelen er beskyttet[rediger kilde]

Den er tilbakestilt til siste versjon før de siste bidragene, til versjonen av Bruker:Shauni. Det er ryddet i maler og (blir) satt inn interwikilenker. — Jeblad 10. apr 2006 kl.11:21 (UTC)

Kan vi ikke hvert fall låse den til den andre redigeringen etter Shauini? Eller i det minste til den første redigeringen etter Shauni? For den versjonen inneholder mange feil, deriblasnt når det gjelder tallet på kurdere samt hvordan navnet Øcalan skal staves. I tillegg mangler det viktige opplysninger...Pasja 10. apr 2006 kl.11:24 (UTC)
Poenget er vel at redigeringskrigen skal avsluttes. Der er du vel enig? - Atluxity 10. apr 2006 kl.11:25 (UTC)
Enig, men jeg syns Agtfjott var vel brå. Det var ingen redigeringskrig mellom meg og Pasja så langt jeg skulle se, OK, det var helt på grensen, men om du følger de siste redigeringene så det ut til at vi faktisk nærmet oss en konsensus om de faktisk forholdene. Jeg foreslår at du tilbakestiller til siste versjon før artikkelen ble låst. Subsidiært er jeg for at artikkelen forblir låst slik den er nå, det har lite for seg å starte en diskusjon om hvilket nivå artikkelen skal låses på. Vi bør heller diskutere forslag til en ny artikkel som kan åpnes for redigering igjen. Linuxboksen
jo da, det er jeg forsåvidt enig i, men nå hadde vi nettopp begynt å bli enig om hovedpunktene. Det var vel bare angående "aktivitet" at det største oppstyre lå? Når det gjelder mål og historie var vi stort sett enige, selv om jeg er uenig med Linuxboksen om at PKKs nye visjon er selvstyre og ikke en separert Kurdistan. Det vare bare under "aktivitet" at vi ikke kunne bli helt enig. Pasja 10. apr 2006 kl.11:30 (UTC)
Det er når en ser på artikkelens historikk helt uaktuelt å kalle det noe annet enn en redigeringskrig. Språkbruk og aktivitetsnivå er slik at det er veldig vanskelig å vurdere noen av bidragene fra dere som aktuelle for "siste versjon før redigeringskrigen". Det synes som om begge parter sitter med vesentlig mer kunnskaper enn meg om dette men for meg er det helt umulig å bedømme hvem som har rett og hvem som har feil i denne saken. Hvis dere kommer til enighet dere imellom om hva som er objektivt rett så tror jeg artikkelen ville kunne bli svært bra. Som et utgangspunkt ville jeg foreslå å oversette den engelske artikkelen og så ta en diskusjon på avsnitt for avsnitt og dokumentere hvorfor de enkelte avsnittene fra denne eventuelt er feil. — Jeblad 10. apr 2006 kl.11:36 (UTC)
Jeg synes vi kan ta opp konkrete fakta ting først her. Brae ramse opp det som vi er blitt enig om på en måte. Også kan vi åpne artikkelen og begynne med redigeringene. Hvis det høres greit ut så vil jeg gjerne begynne med hva som kan endres nå og hva som vi trolig kan være enig om? Pasja 10. apr 2006 kl.11:41 (UTC)
Greit, men da foreslår jeg at vi tar utgangspunkt i din siste versjon før artikkelen ble låst og ikke i den tilbakestilte versjonen. Det ser for meg ut til at vi er 90% enige om faktaene her. Linuxboksen


Abdullah Øcalan skrives Abdullah Öcalan, med tødler
PKK står for Kurdistans Arbeiderparti
PKK ble dannet mot slutten av 1970-årene
PKK har opreret med forskjellige dekknavn; kongra-Gel og kadek
Det finnes mellom 10-20 millioner kurdere i Tyrkia, og ca 25-30 millioner i hele verden
Vi er alle enige om hvordan Öcalan ble tatt til fange og hvor han er i dag
PKK står i EUs og USAs liste over terrororganisasjoner
De fleste land regner PKK som en terrororganisasjon, men ikke alle vil ordlegge seg slik
PKK er kommunistisk, og de fleste av medlemmene er ikke-muslimske
PKK oprerer først og fremst i sørøstlige Tyrkia
-men også i Irak, Syria, Iran, i utlandet og i tyrkiske storbyer
Både barn og kvinner kan delta på PKKs operasjoner
PKK har kostet Tyrkia 40 000 liv siden 1984 (ikke 1985 visstnok)
PKK har myrdet/myrder også medlemmer som trekker seg ut
PKK får mest støtte fra kurdere u Europa og Skandinavia
Det var fram til for noen år siden forbudt å benytte kurdisk i offentlig sammenheng
- men kurderne fikk ellers beholde sin kultur og sine tradisjoner
Ikke alle kurdere støtter PKK
PKK bruker vold mot rivaliserende organisasjoner

Alt dette er vi enig om, ikke sant Linuxboksen? Da mangler det hovedsaklig bare hvordan vi skal formulere den kritikken Tyrkia har fått fra EU og Amnesty International, samt hvordan vi skal formulere PKKs nye mål (men den kan foreløbig stå slik den står)Pasja 10. apr 2006 kl.11:52 (UTC)

Slik jeg har forstått det så er vi enige på alle punkter bortsett fra det aller siste avsnittet. Jeg er enig med Linuxboksen i at vi kan tilbakestille artikkelen til siste versjon av Pasja-meg selv- siden vi tross alt har kommet til enighet på de fleste punkter. Også kan vi skrive alternativene til det aller siste avsnittet her på diskusjonssiden før vi endrer noe som helst der. Når vi har kommet fram til enighet på det siste avsnittet, kan vi eventuelt vende tilbake til de andre avsnittene og gjøre de endringer som vi mener er nødvendig, selv om kanskje det viktigste står der. Jeg er enig med Linuxboksen i at den låste og tilbakestilte versjonen er ufullstendig og langt i fra helt korrekt. Pasja 10. apr 2006 kl.14:46 (UTC)

Da er brødteksten siste versjon av Bruker:Pasja. — Jeblad 10. apr 2006 kl.15:10 (UTC)

pkk er en gruppe som prøver å dele Tyrkia, Iran,Iraq,Syria og har planer for Pakistan det pkk står for er at kurderene er herrene over hele midtøsten og planen er å ta over de fleste muslimske landene og tyrkia iran iraq syria pakistan.

pkk lederene tenker bare på seg selv og "Kurdistan" men ikke på folket. det er flere rømlinger som gir seg til tyrkiske heren fordi dem synes det er menneske undertrykelse innen gruppen, det vil si at ikke alle er med i pkk på grunn av at dem vil være med men kanskje familien eller personens liv er i fare

resistens movement/terroristic organisation[rediger kilde]

hi - we have on the german wikipedia the discussion if norway does condister the PKK as an resistens movement or rather a terror organisation. since you seem to live there - do you maybe have any official source of the classification of the PKK? answers please to de:Diskussion:Partiya Karkerên Kurdistan or to de:Benutzer:Mandavi thanks --84.191.32.165 24. sep 2006 kl. 14:57 (UTC)

Hvor mange kurdere i Tyrkia ?[rediger kilde]

Siden Tyrkia ikke anerkjenner eller registrerer kurdisk identitet, kan man ikke med sikkerhet slå fast hvor mange kurdere det er i landet. En mye brukt kilde er CIA factbook (https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/tu.html#People) som idag anslår 20 % kurdere av en befolkning på drøyt 71 millioner ; hvilket skulle tilsi noe over 14 millioner kurdere. Jeg foreslår derfor at vi bruker tallet "rundt 15 milloner".--Vindheim 2. des 2007 kl. 10:33 (CET)

Kilde[rediger kilde]

Her vil jeg bare gi beskjed om en nøytral kilde;

Hovedfagsoppgave ved Universitetet i Bergen Institutt for Sammenliknende Politikk Bjarke Friborg 1999 Vejleder: Torstein Hjellum

http://www.bfpkk.blogspot.com/

Derimot tviler jeg sterkt på om Stephen R. Barnhart, (International terrorism and political violence – Trafford Publishing. ISBN 978-1553692430) er nøytral. Google viser at han driver kommersiell beskyttelse mot kriminelel og terrroister. Mere info [her |http://forums.degreeinfo.com/accreditation-discussions-ra-detc-state-approval-unaccredited-schools/16115-col-dr-dr-dr-stephen-r-barnhart.html]vindheim 26. jun 2010 kl. 11:22 (CEST)

Kurdiske bokstaver[rediger kilde]

Når man ikke kan bruke alle kurdiske bokstaver, er det mange kurdiske navn som ikke godkjennes av myndighetene. Er det så vanskelig å forstå? --vindheim (diskusjon) 1. okt 2012 kl. 12:22 (CEST)

Mener du at samer i Norge eller pakistanere, kinesere osv som kommer til Norge skal få lov til å skrive sine navn med sine egne bokstaver? Vet du hvor store problemer dette kan få? Og kostnader? Og hva slags problemer antyder du? Samt hvor har du det fra at det er et problem? Er det gjort meningsmålinger? Slike usaklige og ubegrunnede påstander svekker dessverre den kampen som kurdere kjemper. 158.112.84.234 1. okt 2012 kl. 12:28 (CEST)
Du ignorerer atter engang mine bemerkningen og spm og gjør dine endringer. Wikipedia er ikke et arena hvor man kan spre sine egne meninger, men må forholde seg til fakta. Dersom du mener at det er opplagt at dette gir problemer, trenger ikke dette å stå i det hele tatt.158.112.84.234 1. okt 2012 kl. 13:36 (CEST)
Mine redigeringer er basert på fakta. Du 158.112.84.234 fjerner stadig henvisninger til kurdernes problemer i Tyrkia. Hvorfor? Og ja, jeg mener samiske navn kan skrives med det samiske alfabetet, og jeg vil hverken nekte samer å bære samedrakt, å vifte med det samiske flagget eller å snakke samisk på stortinget. Forøvrig har kurderne bodd i dagens Tyrkia lenge før tyrkerne kom dit.--vindheim (diskusjon) 1. okt 2012 kl. 13:47 (CEST)
Her kommer du atter engang med flere påstander UTEN Å SVARE PÅ MINE GJENTATTE SPM. Jeg fjerner ikke henvisninger til kurdernes problemer, slik du fjerner henvisninger til turkmenernes eksistens i og deres problemer i Irak. Tvert imot har jeg alltid skrevet hvor mye kurdere har lidd både i Tyrkia, Syria, under Saddam og i Iran, men også av PKK, men mye av det du kommer med er fra 80-tallets Tyrkia, ikke dagens. Selv Øcalan og Barzani har kritisert PKK og bedt dem støtte regjeringens "kurdisk åpning". Videre: Leser du artikkelen så står det både ene og det andre om kurdernes lidelser opp gjennom historien og de problemer de har med manglende undervisning på kurdisk, kurdiske bokstaver osv, men dette er veldig vanlig, også i Norge dessverre, og ikke ekstraordinært for kurdernes situasjon i Tyrkia. PKK-artikkelen er heller ikke det rette punktet å diskutere kurdernes problemer da de får støtte kun fra mindretallet av kurdiske intellektuelle og den kurdiske befolkningen i Tyrkia. Videre; hva du mener om samiske flagg osv endrer ikke det faktum at dette ikke er tillatt, og igjen; dine meninger må du holde for deg selv og ikke misbruke Wikipedia. Siste argumentet ditt er også veldig omstridt og det er delte meninger, det du sier støttes av noen historikere mens andre er av annen oppfatning. Og aller sist: vennligst ikke gå på personangrep. Kan man ikke bli enig om formuleringer så er det kanskje like greit å fjerne det, spesielt de som er usaklige og ikke bidrar med økt kunnskap i artikkelen? 158.112.84.234 1. okt 2012 kl. 14:40 (CEST)
Hva er det jeg ikke har svart på? Avsnittet om kurdisk spårk er endret i den retning du har ønsket, men jeg forstår ikke hvorfor du vil ta vekk informasjonen om at endel kurdiske navn i praksis er forbudt. Jeg har ikke fjernet henvisninger til turkmenernes eksistens, bare udokumenterte påstander om "Turkmeneli". Forøvrig er jeg ingen tilhenger av PKK, og har blant annet i kurdisk presse gått inn for at PKK skal avslutte den væpnede kampen. Men i Norge har samer lov til å bruke sitt flagg, sin klesdrakt og sitt språk i enhver sammenheng, også på Stortinget, handlinger kurdere blir arrestert for i Tyrkia.. --vindheim (diskusjon) 1. okt 2012 kl. 15:42 (CEST)
Poenget er at det du oppgir ikke er direkte fakta, men mer synsing. Jeg skjønner klart at det må være kjipt å ikke kunne skrive navnet sitt med de bokstavene man ønsker, jeg påpeker bare at dette er vanlig praksis og at vi ikke kan bruke Wikipedia til å skrive ting som: "Tyrkiske mødre lider og gråter pga av PKK", "kurdere i området havner mellom to ild" osv da dette ikke tilhører et leksikon, men en litterær bok. Du har jo fått frem poenget med at det er forbudt å bruke kurdiske bokstaver og lenger nede i artikkelen står det at Tyrkia er blitt kritisert av Amnesty osv. Og det er helt sant og kan dokumenteres. Men ikke-målbare ting bør ikke stå, eksempelvis "de har aldri gitt opp drømmen om Kurdistan". Her kan man ordlegge seg annerledes, som for eks. "Det har alltid vært kurdiske individer og organisasjoner som ar arbeidet for en selvstendig Kurdistan". Ikke for å være pirkete, men det er dette jeg reagerer på. Videre kan kurdere bruke sine flagg, med mindre det er PKK sitt flagg. Klesreglementet i Tyrkia er en av de strengeste i verden og har ikke noe med kurdere å gjøre, men det er ikke lenger forbudt (og takk for det) å snakke kurdisk på Stortinget. Men Tyrkia blir neppe en føderal stat av den grunn, slik som i Irak. 158.112.84.234 1. okt 2012 kl. 15:52 (CEST)

PKK propaganda?[rediger kilde]

Når ble det "propaganda" å hevde at en fredsavtale må omfatte kulturelle rettigheter for kurderne? --vindheim (diskusjon) 27. mar 2013 kl. 11:30 (CET)

Jeg ser at du gjør endringer som "USA sine kidler" eller "Etterretningstjenesten hevder" eller "Kurdisk kan velges som valgfag i teorien" osv om ting du er uenig i. Videre; har du en god kilde (ike din egen PKK-vennlige blogg) på dette med autonomi osv for kurdere? Hvorfor ikke kalle en spade for en spade? 139.164.159.2 27. mar 2013 kl. 11:40 (CET) "og sikrer kurdere fulle kulturelle og politiske rettigheter i Tyrkia, samt en viss autonomi"- denne setningen er vanskelig å dokumentere, dette er mer tolkning enn fakta. Videre; om det står "forøvrig" eller "imidlertidi" eller "med sympati for" eller "som uttrykker sympati for" er ikke så viktige for min del, selv om jeg ikke synes at teksten blir bedre av dine "rettelser". Poenget er at du gjør mange flere endringer samtidig og når jeg tilbakestiller går også rettingen av skrivefeil tapt selv om det ikke er intensjonen. 139.164.159.2 27. mar 2013 kl. 11:47 (CET)

Redigeringskrig[rediger kilde]

Det minste anonyme redaktører kunne gjøre var å godta rettinger av trykkfeil i deres formuleringer. Enda bedre hadde det vært om de akspeterte rettinger av faktafeil. --vindheim (diskusjon) 27. mar 2013 kl. 11:34 (CET)

Rett gjerne stavefeil, og jeg retter gjerne dine, men du kommer med formuleringer som bedre samsvarer med ditt syn på PKK i stedet for å være objektive. Og; det at du er registrert bruker gjør ikke at det du skriver er mer riktig enn det jeg skriver. Oppgi kilder eller respekter sannheten. 139.164.159.2 27. mar 2013 kl. 11:40 (CET)
Her er flere uenigheter; men når alt endres en bloc, forsvinner lett nyansene. Jeg for min del ønsker både å respektere kildene og å presentere sannferdige opplysninger. Her er noen områder der vi later til å være uenige.
1) Ortografi . La oss iallfall bli enige om å rette opp stavefeil ; f. eks. Den danske bank, ikke Det danske bank.
2)Rekkefølgen på stoffet. Det er logisk at de to avsnittene om situasjonen i Tyrkia kommer først, og at referanser til begivenheter i andre land plasseres andre steder. Henvisning til Massoud Barzanis syn på PKK plasseres f. eks. sammen med andre opplysninger om PKKs forhold til Kurdistan(Irak).
3) Saksinnholdet a) Det er ikke PKK-proganda å hevde at kurdiske rettigheter er en forutsetning for en fredsavtale. dette er noe alle politiske observatører er innforstått med.
b) Narkotikasmugling. Dette er en påstand basert på én eneste kilde, den forsterkes ikke av at man lenker til fire forskjellige avisartikler basert på den samme kilden.
c) Språkundervisning. Her trenges en referanse som forteller at det foregår undervisning på (eller i) kurdisk på én enste grunnskole i Tyrkia. EN er nok.
2) PKK-vennlig blogg Min blogg er kurdervennlig, men inneholder ofte kritikk av PKK og deres allierte (som PYD). Og forøvrig bruker jeg da ikke min egen blogg som kilde her?
--vindheim (diskusjon) 27. mar 2013 kl. 12:42 (CET)

Katalog over forbrytelser ?[rediger kilde]

Med de mange nye tilleggene fra (anonym) begynner dette å bli en katalog over alt PKK har blitt beskyldt for gjennom tidene. Påstander om Palme-drap og narko-handel har fått framtredende plass, liksom detaljerte beskrivelser av demonstrasjoner i Skandinavia. Dette gir ingen forståelse av hvorfor PKK og Öcalan har så stor oppslutning, eller bakgrunnen for kurdisk misnøye med sin situasjon i Tyrkia. Det blir ikke bedre av at artikkelen pepres med tyrkisk regjeringspropaganda om hvor store rettigheter kurderne har.

La meg minne om at alle offentlig ansatte i samiske områder i Norge må kunne svare på samiske henvendelser. Borgermesteren i Diyarbakir er derimot trukket for retten, for å ha gitt innbyggerne i denne hovedsakelig kurdiske storbyen informasjon på kurdisk (i tillegg til tyrkisk og flere andre språk).

Det samiske flagg heises på offentlige bygninger i Norge. Stortingsrepresentanter går på talerstolen i samisk drakt og hilser sine medrepresentanter på samisk, uten å trekkes for retten for terroristvirksomhet, slik den kurdiske parlamentarikeren Leyla Zana flere ganger har blitt. --vindheim (diskusjon) 1. apr 2013 kl. 16:10 (CEST)

Dette er en side som handler om PKK og det skal selvsagt stå om hovedsaklig to ting: PKKs mål og PKKs handlinger, men du prøver å trekke inn Tyrkias grusomheter og kurdernes lidelser mest mulig i stedet for å se på hva som er målet til PKK, PKKS historie, struktur, ledelsen i PKK, midlene PKK bruker, PKKs aksjoner i og utenfor Tyrkia osv. Jeg forstår at du ikke tåler å lese om PKKs forbrytelser selv, men dette er en side om PKK og det må derfor stå her. Jeg vil derfor fortsette å skrive om PKKs aktiviteter Tyrkia, Skandinavia osv, men også om annet relevant informasjon (eksempelvis hvor PKK ble grunnlagt sto det ingenting om i en artikkel om PKK; mens den var full av negativ omtale om Tyrkia basert på hendelser fra 80-tallet.)

Vedrørende kurdernes rettigheter vs samenes rettigheter: Dette er utgangspunktet ikke en side om kurdere, tyrkere eller Tyrkia, men det er du selv som har prøvd å trekke inn mest mulig om kurdernes (manglende) rettigheter i Tyrkia. Ja, ting er nok annerledes her og der nede, men verden har gått videre siden 80-tallet og når selv den tyrkiske regjeringen forhandler med PKK og tusener går ut i gatene med bidler av Abdullah uten at det får konsekvenser så må dette også stå frem- da blir det feil å skrive at folk "blir" fengslet for dette. Slik jeg har skjønt saken er det egentlig noen få punkter PKK fortsatt ønsker for kurdere; større lokalstyre/autonomi, undervisning på kurdisk og at kurdisk kan brukes som offentlig språk i områder bebodd av kurdere.

Lela zana har blitt dømt for terrorvirksomhet i 1994, og det var ikke utelukkende fordi hun talte kurdisk men fordi hun talte varmt om PKK (noe som er tillatt i dag, noe eksempelvis BDP gjør hele tiden uten at det får konsekvenser); verden har heldigvis gått frem siden den gang. Forøvrig er det ingen regel som tilsier at andre land med etniske minoriteter (Spania, Tyrkia, Iran, Irak osv.) skal følge den norske modellen-samenes regler i Norge er ingen fasit og heller ikke lett å overføre uten videre til andre land da samene i Norge stort sett har blitt assimilert, det er svært få samer igjen og de utgjør derfor ingen trussel for kulturen til majoriteten.

En egen katalog over forbrytelser/aksjoner fra PKK sin side kan gjerne lages, men skal det ha noe hensikt så må det være detaljert og omfattende nok (uten å være dømmende eller unnskyldende), men vi må fortsatt beholde de generelle trekkene om PKKs handlinger i artikkelen. 84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 17:19 (CEST)

PKK opererer ikke i et vakuum. Utgangspunktet for PKK har vært og er den institusjonaliserte undertrykkelsen av det kurdiske folk som har vært et kjennetegn ved Tyrkia siden staten ble opprettet. PKKs militære virksomhet har blitt møtt med massiv militær undertrykkelse som ikke bare - eller først og fremst - har rammet "PKK-aktivister", men som har medført total utradering av hundrevis av landsbyer uten å gjøre forskjell på innbyggerne. Det tyrkiske rettsvesenet undertrykker systematisk ytringsfriheten ved å arrestere journalister, advokater og nadre på de tynneste grunnlag. Tortur er fortsatt rutine i tyrkiske fengsler.
Der har du en veldig ensidig fremstilling av saken- og det er greit for meg at du mener det. Men selve Wikipedia kan ikke fokusere ensidig og uten kilder. Før jeg begynte å redigere fikk artikkelen i overkant frem tortur ol fra tyrkisk side, men lite om PKKs angrep på sivile, ex-PKK-medlemmer, rivaliserende grupper osv. Det er nå mer balansert, og i motsetning til hvordan det var før er det nå bedre dokumentert både det ene og det andre i forhold til PKK84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 18:20 (CEST)
Det er bra at Erdogan nå vil forhandle med det kurdiske folks representanter, men det er langt igjen før kurderne i Tyrkia har fulle borgerrettigheter. Den hvitvasking av regimet som nå i lengre tid har foregått har lite med objektiv informasjon å gjøre, og veldig mye med propaganda.
Ingen har sagt at de har fulle borgerrettigheter. Dette er dessuten avhengig hva man mener med "fulle borgerrettigheter". Dette er forøvrig en diskusjon som vi ikke burde gå nærmere inn på her, men når det først er gjort er dert viktig å få frem at Tyrkia idag ikke er Tyrkia på 80-tallet. 84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 18:20 (CEST)
Min sympati for PKK har aldri vært stor. Jeg misliker den autoritære organisasjonen og dens hensynløse bruk av vold, ikke dessto mindre er Ôcalan den ubestridt dominerende representanten for kurderne i Tyrkia. PKK har stimulert en politisk og kulturell oppvåkning i tyrkisk Kurdistan. Å framstille historien om PKK som en serie forbrytelser blir derfor fullstendig misvisende.--vindheim (diskusjon) 1. apr 2013 kl. 17:45 (CEST)
Det er heller ikke riktig å prøve å fremstille PKK som tapre helter som følger spillereglene og at alle kurdere liker PKK. Kurdere utgjør trolig 15-20 % av bef i Tyrkia og likevel får PKK-vennlige partier ca 5 % av stemmene-og det selv om det ofte forekommer press og tvang fra PKK sin side. Det er også kjent at PKK rekrutterer kurdere gjennom tvang og at de også ofte samler penger med tvang- det er derfor veldig misvisende å påstå at de representerer (alle/flertallet av) kurderne. Derimot er det riktig å få frem hvor mye støtte PKK har, hvem som er imot PKK, hva PKK har gjort osv., gjerne basert på uavhengige kilder-ellers blir wikipedia fort forvandlet til et arena for PKK-propaganda 84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 18:20 (CEST)

Krig/konflikt[rediger kilde]

fra norske wikipedia:Krig Den nøyaktige definisjonen av når en spent konfliktsituasjon eller væpnet kamp kan kalles for krig, kan likevel variere, blant annet av hensyn til internasjonal rett og politisk retorikk. Det motsatte av krig blir vanligvis kalt fred. Fra norske wikipedia:Konflikt I det store Aschehoug og Gyldendals leksikon, har ordet konflikt blitt definert som krig, strid, sammenstøt eller en tilstand hvor to eller flere motstridende ønsker er til stede hos et menneske. (Lystad, Anne 1995, s. 11) En enklere definisjon: En konflikt er kollisjon mellom interesser, verdier, handlinger eller retninger. (Edward de Bono) Konflikter kan beskrives som en prosess der respekten for menneskeverdet gradvis minker og leder til at de involverte behandler hverandre mer som objekt enn som mennesket. (Brodal. H. & Nilsson. L., s. 11) En situasjon der en eller flere personer føler seg frustrert, blokkert eller irritert av en eller flere andre i forhold til et eller annet mål. (http://www.uib.no/persok/arbeidsmiljo/konflikt.htm)¨

Slik det fremgår av definisjonen så utelukker bruken av ordet "konflikt" at det er en "krig", derimot er bruken av ordet "krig" omdiskutert-det er vanligere å bruke dette om konflikter mellom landene osv. For å unngå unødig diskujson bør "konflikt" brukes da det som nevnt ikke utelukker krig.84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 17:40 (CEST)

Her må ordet krig brukes for å understreke alvoret i situasjonen, den raserte kurdiske landsbygda og de mange dødsofrene .--vindheim (diskusjon) 1. apr 2013 kl. 17:47 (CEST)
Man trenger ikke nødvendig å bruke ordet "krig" for å få frem alvoret i en situasjon. Human Rights Watch refererer til situasjonen som en konflikt mellom Tyrkia og PKK, sjekk dine egne kilder. Vi bør bruke ordet konflikt; den kan også, som du ser av definisjonen over, bety "krig" og burde således dekke dine behov for å bruke ordet krig samtidig som den ikke er kontroversiell. Videre skjønner jeg ikke hvorfor du vil skrive "hæren" og ikke "Tyrkia" eller "staten"? Hæren er jo en del av staten, eller mener du at de andre tyrkiske myndighetene egentlig ikke har noe imot PKK? 84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 17:51 (CEST)
Etter Folkerettens definisjoner, er krig «...en rettslig tilstand mellom stater, der det vanligvis blir anvendt væpnet makt». Jeg vet at det er uenigheter om denne definisjonen men det er altså det som er folkerettens definisjon, men nettopp derfor er konflikt et passende ord siden det også kan bety krig84.211.18.5 1. apr 2013 kl. 17:56 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jul. 2017 kl. 04:04 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 03:34 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 06:04 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. nov. 2017 kl. 07:01 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. des. 2017 kl. 00:38 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jan. 2018 kl. 00:49 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. jun. 2018 kl. 23:38 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans arbeiderparti. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. okt. 2018 kl. 06:07 (CEST)