Diskusjon:Krystallnatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Objektivitet[rediger kilde]

Artikkelen er i ferd med å bevege seg fra å beskrive et historisk forhold og til å bli en kommentar om politiske ytringer. Så lenge krystallnatten ikke assosieres med merkeringene men med den historiske hendelsen mener jeg denne artikkelen er unøyaktig og/eller representerer et politisk syn slik den fremstår, og som et minimum burde skilles i en artikkel for de historiske forhold og en for de politiske ytringer. Jeg så helst at diskusjoner som er knyttet primært til Oslo lokallag av Rød Ungdom ble forsøkt hold på sidene for Rød Ungdom og ikke propagerte til perifere artikler. — Jeblad 13. des 2005 kl.02:33 (UTC)

La inn objektivitetstag. Denne artikkelen er blitt en kamparena. — Jeblad 13. des 2005 kl.02:59 (UTC)

Det blir helt absurd når delen om norske forhold utgjør størsteparten av artikkelen; når det som står der i tillegg er POV bærer det helt galt av sted. Slik artikkelen står reduserer den Krystallnatten til en ubetydelig hendelse, mens krangling blant forskjellige fraksjoner i Norge blir en stor og viktig sak, hvilket er både historieløst og respektløst. Jeg foreslår at delen om Norge kuttes til en setning om at det er tradisjon for antirasistiske demonstrasjoner, og at artikkelen eventuelt beskyttes en periode dersom det blir lagt inn igjen. Opplysningene som ligger der kan eventuelt, i omskrevet form slik at det blir NPOV, legges i en egen artikkel. Cnyborg 13. des 2005 kl.03:07 (UTC)
Jeg synes det etterhvert bør være grunnlag for å dele dette opp i to artikler. Jeg synes det er meningsløst at 3/4 deler av en artikkel om Krystallnatten skal handle om demonstrasjonene i Oslo og Bergen rundt 60 år etter det som skjedde. (Det viser vel kanskje at mange av de som engasjerer seg i debatten i dag fullstendig har glemt hva som egentlig skjedde i 1938...) Floyd 13. des 2005 kl.03:08 (UTC)
Hva er POV med det som ligger der? Det står hva som ble sagt fra talerstolen i Oslo i 2002, hvilke paroler det var i Tønsberg samme år, hvilken kritikk som kom i Bergen i 2003 og hva som skjedde i Oslo i 2004. Det eneste jeg ser kanskje er litt irrelevant er hva Drammen SOS Rasisme gjør. Det bør heller inn i en artikkel om SOS Rasisme. Jeg kan godt være enig i at det skulle vært mer om den historiske hendelsen, men Krystallnatten er på mange måter to ting - en historisk hendelse og en markeringsdag. Disse hører sammen, så det burde være mulig å ha en artikkel om dette. Men det kan jo være mulig også å ha to separate artikler, hvorav den ene heter f.eks. "Krystallnattmarkering". Erkebiskop
Kritikken fra blant annet Erez Uriely og Ingmar Tveitt (to av de som ble bortvist fra markeringa i Oslo) gikk jo nettopp på organisasjonene som stod bak arrangementet hadde aktivt motarbeidet Israel. Så jeg syns ikke det er irrelevant å påpeke at Drammen SOS Rasisme har vært tilknyttet Boikott Israel. Av en eller annen merkelig grunn forsvant Drammen SOS Rasisme fra boikott-listene ikke så lenge etter opptrinnet 9. november 2004.
Mkgakk2
Noen ting jeg legger merke til er:
  • «De senere årene har imidlertid grupper på venstresida kritisert dagen for å fungere mer som en minnedag enn som en kampdag mot dagens rasisme.» Dette fremstiller det som om markeringene på Krystallnatten ble startet som kampdager mot rasisme, mens den ikke har noen tradisjon som minnedag. Dagen har blitt markert årlig i over 60 år i Norge, som en minnedag. Det er først i senere år at den har blitt en kampdag, og disse gruppenes kritikk bør settes inn i sin rette sammenheng dersom den refereres.
  • Referansen til hendelsene i 2004 gir et skjevt bilde. Det mosaiske trossamfunn gikk etterpå ut med en pressemelding hvor de omtalte kritikken mot SOS Rasisme som uberettiget. I en artikkel i VG skrevet 09.11.2004 går det frem at det var en liten gruppe som var i klammeri med demonstrasjonsledelsen, mens jødiske deltagere fra menigheten i Oslo ikke opplevde problemer. Dersom ting skal fremstilles riktig må det presiseres hvilke jødiske/israelvennlige grupper det dreier seg om, for slik artikkelen står skjærer den alle over en kam, mens det egentlig dreier seg om en liten gruppe fra Norsk Israelsenter og Demokratene. Cnyborg 13. des 2005 kl.03:36 (UTC)
Har dagen blitt markert i over 60 år? Så vidt jeg frstår var det først på 80-tallet at man begynte å markere dagen, og da både som minnemarkering og som kampdag. Erkebiskop 13. des 2005 kl.03:46 (UTC)
Det mosaiske trossamfunn har hatt markeringer, hvor også ikke-jøder har vært invitert til å delta, helt siden krigens slutt. Den typen markering som er i dag begynte som du sier på 80-tallet. Jeg var med på å arrangere det noen ganger på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet; dengang hadde ikke problemene startet, så det var gjerne veldig rolige fakkeltog. Cnyborg 13. des 2005 kl.04:13 (UTC)
En artikkel om krystallnattmarkering må skrives utfra hva den er på internasjonalt nivå. Lokale norske forhold blir små i den sammenhengen. Skilles dette ut i en ny artikkel vil uansett den lokale boikotten bare være en bisetning. — Jeblad 13. des 2005 kl.03:17 (UTC)
Jeg synes ikke det er noe i veien for å ha en egen artikkel om krystallnattmarkering i Norge. Det gjør forsåvidt heller ikke noe å legge det inn i en artikkel om krystallnattmarkeringen internasjonalt. I en slik sammenheng er det ikke unaturlig at det for en stor del vil handle om den norske krystallnattmarkeringen siden dette er en norske Wikipedia. Floyd 13. des 2005 kl.03:25 (UTC)
Enig med JE Blad om at den bør skrives ut fra en internasjonal synsvinkel. Problemene i Norge må dekkes, men det er en forsvinnende liten del av helhetsbildet. Cnyborg 13. des 2005 kl.03:36 (UTC)
Hvorfor ikke også ha en egen artikkel om Krystallnattmarkeringene i Norge? Eller er det bare en "alt for liten del av helhetsbildet" og ikke har noe på Wikipedia å gjøre? I tilfelle er det mye som må bort... Erkebiskop 13. des 2005 kl.03:45 (UTC)
For en gangs skyld enig med Erkebiskop. Krystallnattmarkeringene i Norge har over ti års tradisjon og de har fått mye omtale i media. Arrangementer i utlandet blir knapt nevnt. Den internasjonale holocaustminnedagen er 27. januar: http://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_Memorial_Day_(UK). Den jødiske minnedagen Yom HaShoah er 27. nisan i den jødiske kalenderen og er nasjonal minnedag i Israel: http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_HaShoah Linuxboksen

Overflytting til ny artikkel[rediger kilde]

Nå har jeg flyttet seksjonen om Norge over i Krystallnattmarkeringene i Norge. Jeg har forsøkt å bygge inn de momentene som Cnyborg kom med, men fortsatt gjenstår det en del for å få framstillingen nøytral. Dersom påstandene fra Erkebiskop skal bli stående, trengs det vel mer dokumentasjon, ellers blir det påstand mot påstand om hva DMT-representanten skal ha sagt og ikke sagt. Linuxboksen

Referanser[rediger kilde]

En del momenter i utvidelsen til Cnyborg trenger referanser. Blant annet punktet om von Raths intensjoner eller mangel på intensjoner. jeg tror dette er kjent men kan være greit å få det med. — Jeblad 15. des 2005 kl.01:33 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Krystallnatten. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jul. 2017 kl. 09:04 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Krystallnatten. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 06:02 (CEST)

Krystallnattmarkeringene i Norge[rediger kilde]

Krystallnattmarkeringene i Norge er en svært problematisk artikkel. Mesteparten av innholdet burde fjernes og hovedpunktene om de faktiske markeringene i Norge omtales her. Vennlig hilsen Erik d.y. 7. apr. 2020 kl. 22:47 (CEST)

Denne er nå flyttet til Wikipedia:Krystallnattmarkeringene i Norge/kladd. Man kan gjerne jobbe videre med den, jf. notisen i toppen av artikkelen. Ta det opp f.eks. på Wikipedia:Torget dersom artikkelen har blitt hevet og kanskje kan flyttes tilbake igjen. Mvh. Kjetil_r 22. mai 2020 kl. 19:09 (CEST)