Diskusjon:Kriminallitteratur

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva med Marisu Hansens "Keadan eller klosterruinen" i 1825? Burde den ikke være et god eksempel på at Marius Hansen var før ute enn Edgar Allen Poe?

I Danmark regnes denne som verdens første: Præsten i Vejlbye fra 1829 er en novelle af Steen Steensen Blicher. Handlingen er baseret på virkelige begivenheder, med udgangspunkt i præsten Søren Jensen Qvist fra Vejlby ved Grenaa. De centrale dele af handlingen berettes af Herredsfoged Erik Sørensen i dagbogsform, men den endelige opklaring af denne kriminalhistorie finder sted gennem tvende Optegnelser af Præsten i Ålsø.[1] Novellen er blevet omsat til film tre gange, heriblandt Danmarks første tonefilm. Derudover betragtes den som værende verdens første krimi. Den er også en av Danmarks 108 kulturelle kanoner. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 148.123.47.19 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Mauritz Hansen skrev flere kriminalfortellinger; de fleste av dem er svært tidstypiske, og føyer seg pent inn i samtidens genresystem.

Jeg mener at det bare er tre fortellinger det gir mening å sette inn i den moderne krimtradisjonen: «Novellen», «Jutulskoppen», og Maskinbygger Roolfsen. Alle fortellingene har imidlertid trekk og motiver som bryter med puristiske genredefinisjoner.

«Novellen» har lenestolsdetektiven som løser et gammelt mysterium på basis av annenhånds opplysninger. Han mener imidlertid ikke å «finne sannheten», men å dikte en novelle på basis av en hverdagslig historie. (Og så kan man jo diskutere om «ekte» kriminallitteratur alltid går ut på å «finne sannheten»...)

«Jutulskoppen» er et slags rettssalsdrama. Men avstanden til Perry Mason er vel litt for stor for de fleste...

I Maskinbyggeren er det flere moderne trekk (selv om handlingen er lagt til 1700-tallet): Mysteriet blir aktivt etterforsket av en politimann, med hjelp fra en kjemiker. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Robertri (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Oppdeling[rediger kilde]

Hva med å del opp artikkelen i en historie del og en generel del?

Ikke umiddelbart enig. En genre kan etter min mening bare defineres historisk. T.B.Hansen

Ikke bare litteratur?[rediger kilde]

Krim er jo å finne i en rekke andre medier enn "ren" litteratur. Først og fremst TV og film, men kan jo ta med nyhetsmedier. Burde ikke dette være en del av artikkelen? Alenepaagata 27. jan 2010 kl. 10:50 (CET)

Denne artikkelen heter KriminalLITTERATUR og handler om dette emnet. Men artikler om krim i andre media også hadde naturligvis vært strålende. Tysk wikipedia har f.eks en kort, overordnet artikkel "Krimi" som henviser til utfyllende artikler for både "Kriminalroman" og "Kriminalfilm". LassiS 28. jan 2010 kl. 17:09 (CET)