Diskusjon:Kooikerhund

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Noen legger stadig inn positive beskrivelser om kooikerhund her på Wikipedia. Jeg vil anbefale alle som vurderer kooiker å forhøre seg med veterinærer og hundeklubber vedr. rasen, spesielt om man har eller planlegger barn. Dette fordi jeg personlig mener at kooikere ikke egner seg i barnefamilier. Flere kooikere har nedarvet tydelig nervøsitet og en ekstrem vaktsomhet. Noe som gjør den svært var for nye situasjoner og nye mennesker. Den kan raskt føle seg truet fordi den er så oppvakt... noe som igjen medfører en fare for f.eks. ukjente barn som hunden ikke klarer "lese" som ufarlig.

Man kan jo håpe på at enkelte avlslinjer ikke tar med seg disse egenskapene jeg har nevnt, men samtidig: Når man velger hund etter egenskap (og det bør man jo alltid gjøre fremfor utseende) så kan man ikke alltid få både i pose og sekk! En hund som er nr. 1 i agility er nødvendigvis ikke egnet som familiehund.

Å ønske at en hund skal dekke alle ens behov er jo ganske kravstort!!!! Derfor vil jeg gjerne at du som har forelsket deg i den søte kooikeren vurderer følgende: Behøver du en trygg hund som takler nye situasjoner og mye mennesker rundt seg, eller behøver du en hund med godt potensiale for agility-ringen? (Usignert innlegg av bruker Dennis den 16. mars 2007 kl. 13:32)

Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner særlig til kooikerhund som rase, men det «skurrer litt» når du sier at den er både nervøs og ekstrem vaktsomhet. Dette harmonerer rett og slett ikke. Nervøs (redd) og defensivt aggressiv, ja, eller vaktsom og primitiv (sky og beskyttende), ja. Voktsomhet ligger i primitive hunders natur, men dette må på ingen måte forveksles nervøsitet. For meg virker det som kooikerhund snarere er en primitiv hund, men kanskje kan noen andre der ute opplyse mer om dette? Tbjornstad 16. mar 2007 kl. 14:20 (CET)

Hei igjen! Jeg skal forsøke å følge wikipedia-standarden vedr signering av innlegg, men dere "eksperter" kan jo samtidig forsøke å se litt gjennom fingrene for nye brukere ikke sant? ;)

Vedr. kooiker-hund: Det jeg skriver om at kooikeren ikke er egnet som familiehund vurderer T Bjørnstad som "personlige meninger". Hm... sier hvem? Visst sier ikke den norske rasebeskrivelsen noe om dette men ser vi utenom norges grenser så begynner kooiker-familien å få opp øynene for enkelte av rasens trekk. Har også hørt om oppdrettere som nekter familier med barn å kjøpe kooiker. så kanskje du kan akseptere at beskrivelsen DIN der du stempler kooikeren som egnet familihund faktisk kan være feil! Jeg er ganske lei av at f.eks. Rottweilere blir stemplet som skremmende hunder fordi de ser tøffere ut! Vi må begynne å snakke om egenskaper fremfor utseende! Jeg ville heller hatt 10 nervesterke hunder enn en nervesvak, uansett rase! Du kan gjerne stille spørsmålstegn ved kombinasjonen nervøs og vaktsom. Og jeg er veldig enig i at det ikke harmonerer! Men du kan jo ringe en veterinær i området der det bok kooikere og forhøre deg litt...

Forøvrig skulle jeg gjerne visst hvilke krav nkk setter til en rasebeskrivelse. Holder det at noen rase-entusiaster formulerer en slik DE mener den er riktig? Jeg mener bestemt at slike rasebeskrivelser skulle vært lagt ut på høring til veterinærer og hunde-kyndige utenom rase-miljøet! Så ville de kanskje dannet et annet bilde...

Link1: http://www.skooi.se/index.php?do=kooiker Her står blant annet at kooikeren IKKE egner seg som ren selskapshund - noe jeg mener for de fleste går i ett med "familiehund"-begrepet.

Link2: http://www.kooiker.se/kooiker.htm

Hilsen "Dennis"

Nei, det holder ikke at noen raseentusiaster har en annen mening. Hva oppdrettere og andre privatepersoner mener personlig er opp til hver enkelt. Rasestandarden for kooikerhund stammer fra den nasjonale hollandske kennelklubben (Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland), som er medlem av FCI. NKK (som også er medlem) har således kun oversatt den til norsk. Når jeg hevder at ditt syn er en personlig ytring, er det fordi det ikke finnes seriøse referanser (les offentlig anerkjente kilder eller publisert forskning) som støtter et slikt syn. Dette er altså ikke min personlige mening, men et faktum hvemsomhelst kan erfare (eksempelvis via internett). Både den norske og andre raseklubber hevder da også et motsatt syn av ditt. I den offisielle standarden står det sogar indirekte at et syn på linje med ditt skal ansees som en så alvorlig feil at den fører til diskvalifisering (ref.: «Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified»). I det ligger det at kynologene er oppmerksom på at visse oppdrettere har videreførert linjer man ikke skulle ha avlet på, men det betyr ikke at fenomenet er rasetypisk. At du har gjort deg en slik erfaring med din hund, betyr altså ikke at dette er normalen. Derfor skal det heller ikke stå som om det var det i artikkelen. Tbjornstad 17. mar 2007 kl. 10:33 (CET)

Vri og vende[rediger kilde]

Ved henvendles til den norske kooiker-klubben fikk jeg følgende svar da jeg tok opp problemet med nervøsitet: "ja vi kjenner til problemet, det er også godt kjent i Holland".... Dette + at flere oppdrettere nå velger å IKKE selge til barnefamilier gjør at jeg føler meg rimelig sikker på at rasebeskrivelsen gir et noe feil bilde. Det bør føres strengere kontroll ved avl. Alle kooikere som skal brukes i avl burde mentaltestes, noe som faktisk er i kooiker-rasens beste interesse vil jeg tro. Men igjen, jeg vil oppfordre alle som vurderer kooiker til å forhøre seg utenfor miljøet, gjerne hos veterinærer (de vet hvilke raser som "alltid" må bruke snutebind for ikke å bite de..." Og også spør noen i hundeklubben der man bor. Min personlige mening er det definitivt finnes raser man kan tåle å gjøre "nybegynnerfeil" med og raser man IKKE kan tillate seg å gjøre slike feil med. Da tenker jeg spesielt på den delen av oppdragelsen som går på rang-ordning. Min mening er derfor at kooikeren er en hund for viderekomne og så håper jeg flere slipper å oppleve det samme som vi (og flere - vi er IKKE alene om denne erfaringen med kooiker!) (Usignert innlegg av Dennis)

Du må forstå at dette ikke dreier seg om hva noen folk hevder eller mener, men om hva som kan dokumenteres og ikke. Din og andres personlige meninger er uinteressante i artikkelsammenheng, så lenge de ikke representerer et globalt syn eller på annen måte kan dokumenteres skikkelig. Når og dersom dette blir dokumetert, bør det selvsagt tas med i artikkelen, men så lenge det ikke kan dokumenteres, skal det på grunn av Wikis retningslinjer altså ikke stå der. Det må du bare slå deg til ro med. Tbjornstad 19. mar 2007 kl. 12:22 (CET)
Dette var et interessant synspunkt :) For å ta det helt enkelt: Hvem skriver rasebetegnelser? Jo, de som er interesserte og glade i rasen. Når det gjelder dokumentasjon er det bare å ta en ringerunde til landets veterinærer så tror jeg synspunktet mitt er godt nok dokumentert på kort tid. Har forsøkt å ta dette opp med kooikerklubben men det er jo som å stange hodet mot veggen. Dennis 28. mar 2007 kl. 21:15 (CEST)
Det er ikke et synspunkt, men slik reglene er på Wiki. Det er raseklubben i rasens hjemland som skriver rasestandarden, i dette tilfellet altså den nasjonale raseklubben i Holland. Andre land i FCI-samarbeidet bare oversetter og tilpasser den. Det er vel heller ikke så merkelig at du ikke får støtte fra kooikerklubben, dersom de ikke er enige med deg. Hadde de vært det ville det også sikkert stått på websidene deres. Da kunne man ha gjort en referanse til dette her på Wiki, men allikevel ikke kommet med en påstand på generelt grunnlag. Det finnes jo som kjent kooikere i andre land også, og det er jo ikke sikkert at disse klubbene ville være av samme mening. Siden Wiki er et encyklopedium må man forvente å finne seriøs informasjon av internasjonal standard her. Tbjornstad 28. mar 2007 kl. 22:09 (CEST)
Du har hvertfall inspirert meg til å kontakte nkk vedr. rasen. Tror ikke jeg vil forsøke meg på raseklubben i Holland pga språket men jeg kan garantere at jeg vil følge denne saken. Heller ikke kooiker-rasen er tjent med dårlig avlskontroll eller for lette kriterier.Dennis 2. apr 2007 kl. 21:51 (CEST)
Det er vel lite trolig at du får respons hos NKK. De nasjonale kennelklubbene er jo ikke akkurat kjent for å adressere rasemessige problemer. Standarden sier jo dessuten klart og tydelig at; «hunder som viser psykiske eller atferdsmessige abnorminaliteter skal diskvalifiseres», så det er heller ingen feil med standarden. Om det finnes feil på rasen som samsvarer med det du hevder er det altså en oppdretterfeil. Problemet er at ditt syn på dette ikke er unisont og derfor ikke blir adressert. Det naturlige ville vært at enten raseklubben eller veterinærforenigen adresserte problemet, men det gjør de ikke dersom det ikke anser det som et generelt og alvorlig problem med rasen. Skal man tro den svenske veterinærforeningen (SVF), som har gått hardt ut mot Svenska Kennelklubben og kritisert de for ikke å gjøre nok for å motvirke ekstremavl (Johan Beck-Friis. 2006. «Åtgärder mot extremaveln måste vidtas». Leder i SVT nr 10. SVF), så vil kanskje ikke NKK gjøre noe uansett. Norske veterinærer har nemlig ikke adressert slike problemer i Norge, selv om forskjellen mellom Norge og Sverige trolig er minimal. Tbjornstad 3. apr 2007 kl. 12:31 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kooikerhund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 23:46 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kooikerhund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. mai 2022 kl. 14:24 (CEST)[svar]