Diskusjon:Komediehuset på Engen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tror nok det kan fremsettes en ganske bestemt årsak til at bombene traff den gamle teaterbygningen på Engen.

NØSTET I FLAMMER

Under angrepet spilte det tyske luftvernet i byen og omland opp med alt anti-luftskyts det hadde til rådighet. Resultatet var at to britiske fly ble truffet. Det ene av dem prøvde å redde seg ved å slippe bombelasten på vei inn Puddefjorden mot Nøstet. Bombene havnet på rekke og rad på begge sider av Komediebakkens øvre del mot Engen (området der Sentralbadet og Engen kino i dag er på vest- og sør-siden av bakken - og der den nye bebyggelsen er på østsiden). Men flyet hadde fått dødsstøtet; det stupte til slutt i Store Lungegårdsvann - og sank.

På Nøstet traff bombene en rekke hus. Men det verste var at noen bomber hadde tids-innstilling. Dermed gikk de ikke av før redningsarbeidet var i full gang. Dette førte til at blant annet fire brannmenn og en politimann mistet livet i forsøket på å få brannene under kontroll.

.

DET GAMLE TEATER

Øverst oppe i Komediebakken lå Det Gamle Teater (tomten der Engen kino seinere ble bygget). Dette var Europas eldste teaterhus, hvor Ole Bull hadde startet sitt norske teater i 1850. I 1944 var det forsatt i bruk - som kino. Men det huset også byens teater-museum. Under bombingen fikk bygningen en full-treffer i ene fløyen, hvor museums-inspektør Johannessen og frue bodde. Begge omkom.

Det ble seinere vurdert om teater-bygningen lot seg gjenreise, men det endte med at restene ble revet.