Diskusjon:Johan Bojer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fiskersønn eller ikke?[rediger kilde]

Strengt tatt er det ikke korrekt å benevne Jogan Bojer som fiskersønn, ettersom ingen av hans kjødelige foreldre var fiskere. Johan ble bortsatt allerede etter tre uker, og i toårsalderen blir han adoptert av de gode menneskene Randi og Elias fra Fætten i Rissa. Disse menneskene er omtalt som fiskerbønder, og det er NRK som benevner ham som fiskersønn for å understreke klasseskillet mellom ham og sin tilkomne kone. --Eivindgh 20. aug. 2016 kl. 20:35 (CEST)

Kanskje få frem dette konkrete som du nevner her i stedet for en upresis kategorisering som "fiskersønn"? --Mvh Erik d.y. 20. aug. 2016 kl. 20:45 (CEST)[svar]
Poenget er vel uansett at det å være anerkjent forfatter innebar en mulighet for sosial mobilitet. M O Haugen (diskusjon) 20. aug. 2016 kl. 21:00 (CEST)[svar]

"Tar ut faktisk feil"[rediger kilde]

Vel, det er ikke feil. Om du tar deg tid til å lese den aktuelle kirkeboken for Orkdal, så vil du se at han fikk navnet som jeg har oppgitt. Skulle kanskje tro det var det første en Bibliotekar sjekket, men det er vel viktigere å få slettet slik at du får flere tilbakestillinger. Det later til å være hovedsaken i konkurransen mellom dere "op'er". Så lykke til med å drepe lysten til flest mulige bidragsytere. --Eivindgh 21. aug. 2016 kl. 11:25 (CEST)

Hei, Eivindgh. Du snakker om setningen «fikk ved fødselen navnet Johan Christoffer Bojer, etter sin far» , som du satte inn her 20.8., som jeg tok vekk her samme kveld, og som du satte tilbake her 21.8.
Jeg baserer meg på Bojers selvbiografi Læregutt hvor han (s 26) gjengir en samtale med sin biologiske far: «'Du forstår vel at navnet mitt må du spare meg for å bruke, iallfall så lenge jeg er i live'. Jeg forstå hva han mente og lovte det.». Dette gjentas i Rissa kommunes biografi om Bojer, og i Norsk biografisk leksikon: «Likevel kalte han seg Johan Hansen helt frem til farens død, da han etter avtale kunne bruke Bojer-navnet.». Dette gjenspeiles også i vår artikkel, faktisk: Debutboka fra 1893 utkom under navnet J.K.Hansson, mens den neste boka, utgitt etter faren død i 1894, utkom under navnet Johan Bojer.
Jeg ser at du har funnet en kirkebok fra Orkdal hvor navnet «Bojer» står. Min vurdering er at dette er skrevet med en annen hånd og penn, og trolig er en senere tilføyelse. Opplysningen står i alle fall i motsetning til opplysninger Bojer selv ga om sitt navn. Mvh M O Haugen (diskusjon) 22. aug. 2016 kl. 09:23 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Johan Bojer. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. des. 2017 kl. 06:51 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Johan Bojer. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. des. 2017 kl. 09:20 (CET)[svar]