Diskusjon:Jeg har en vind

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg har sakset ut litt fra WP dokumentet Coverlåt (i både norsk og engelsk språkdrakt):

Sitat start - En coverlåt eller coverversjon (ofte bare forkortet til cover) er en innspilling eller fremføring av en tidligere laget sang eller musikkstykke.

Den musikalske utformingen blir ofte en del endret, slik at nyinnspillingen ikke framstår som en ren kopi og artisten sette sitt musikalske og personlige «merke» på den. Som regel har nyinnspillingen samme tekst som originalen, men den kan også være gitt ut på et annet språk (enten oversatt eller med en helt annen tekst) eller en ny tekst på originalspråket. - sitat slutt.

Jeg siterer også fra den engelske WP av Cover version - sitat start - In popular music, a cover version, or simply cover, is a new performance or recording of a previously recorded, commercially released song or popular song. - sitat slutt.

Det som ikke har blitt med i den norske oversettelsen er ordene «commercially released» - altså kommersielt utgitt.

Det som er tilfelle med «Jeg har en vind», er at Prima Vera gjorde såpass mye om på melodilinjen (i forhold til «My friend the wind»), slik at de kunne kreditere den seg selv. Da slapp de å spørre rettighetsinnehaverne av «My friend the wind» om den norske teksten ville bli godkjent. Slik jeg ser det, faller ikke «Jeg har en vind» da under begrepet coverlåt, siden Prima Vera krediterte den som sin egen låt. Den ble m.a.o. en ny sang. Jeg tolker sitatet fra den engelske definisjonen av «cover version» slik:

Dersom en artist har laget en ny tekst som ikke har samme innhold/tema til en sang som allerede er kreditert en annen komponist/rettighetsinnehaver, så må de spørre denne rettighetsinnehaveren om det er greit at den nye teksten med annet innhold/tema blir benyttet. Men dersom en artist får inspirasjon fra en sang og gjør om litt på melodistrukturen; nok til ikke å få plagiat-beskyldninger; kan de gi den ut uansett tekstens innhold og føre opp seg selv som komponist. Ergo kan ikke den nye sangen regnes som coverlåt.

«Åtte Dagers Uke» med Prima Vera derimot er en coverlåt siden de har oppført John Lennon/Paul McCartney (som skrev originalen «Eight days a week») som opphavsmenn til melodien. I det tilfelle fikk nemlig Prima Vera innfridd ønske om å gi ut Lennon-McCartney-sangen med forskjellig tekst-innhold/tema i forhold til originalen. Ma6sab 18. jan 2011 kl. 23:23 (CET)

Jeg har endret «coverlåt» til «sang», siden det er diskusjon om hvorvidt en sang er er en coverlåt om man endrer litt på den eller ikke. Spiller ingen rolle, da det fremdeles er en sang, og det fremgår i teksten at det er en rip-off som er endret. KEN 19. jan 2011 kl. 09:05 (CET)