Diskusjon:Jan van Riebeeck

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Jan van Riebeeck, kappkolonien og khoi khoi folket.[rediger kilde]

Et problematisk trekk ved denne artikkelen er at den er endimensjonal i beskrivelsen, i forhold til urbefolkningen som bodde i området fra før av. Jan van Riebeeck blir et sted beskrevet som " måteholden i sin opptreden, både i forhold til mennesker i kolonien og landets egen befolkning." Dette er en uttalelse jeg synes er problematisk når man i ettertid vet hvordan europeiske kolonimakter (også i Sør Afrika) tok seg til rette i forhold til land og folk. Hva fikk lokalbefolkningen i bytte for kveget? ble de tvunget til å gi fra seg landet? så han på dem som mennesker? påtvang han dem sin religion og levevis? tok han livet av noen av dem? osv. masse slike spørsmål. dessverre kan jeg historien om akkurat dette for dårlig til at jeg ønsker å rette på det, men jeg synes at det er skummelt med slike ensidige uttalelser, særlig når en vet at denne folkegruppen med deres kultur og språk faktisk forsvant.jeg legger ved en mal om manglende objektivitet på artikkelsiden. --arne 26. aug 2007 kl. 10:21 (CEST)

Du har helt rett at en tok seg til rette. Men van Riebeeck som person holdt igjen i dette. Odd Kvaal Pedersen skriver i «Sør-Afrika: Siste trekk» (Gyldendal, 1986) at «ettersom slavehold forlengst var blitt godtatt av europeere som den hvite manns naturlige rett til å skaffe seg arbeidskraft, kan det virke merkelig at Jan van Riebeeck nølte med å gi sine medborgere tillatelse til å bruke slaver fra de stedegne befolkningsgrupper. Men nøle gjorde han...» (s.34) Videre sier Pedersen at khoikhoiene og sanfolket «levde godt av sine kvegflokker og sine jaktmarker. Først da deres livsgrunnlag ble underminert av nykommernes vold og list, måtte de ty til tjeneste hos sine beseirere for å overleve.» Dette tok med andre ord lengre tid enn den tiden van Riebeeck ledet kolonien. Jeg er dermed sterkt uenig i objektivitet og tar den bort. Shauni 26. aug 2007 kl. 10:30 (CEST)

Det er helt fint. kanskje jeg var litt rask med å sette inn en slik merkelapp,jeg er ikke helt inne i kutymen her. Men jeg reagerte en del på presentasjonen, og lurer likevel på, siden dette tydeligvis er din hjemmebane, om du kan få med noe som kan kontekstualisere/moderere ting lite grann. det blir litt sånn som diskusjonen om Columbus bør feires eller ikke, og i Sør Afrika i dag er spørsmålet om Riebeck og hans koloni svært kontroversielt og betent, med svært store uenigheter hvem han var og hva han sto for. legger ellers merke til dine mange utmerkede sør-afrika sider, men ser noen lignende ting jeg reagerer på. om jeg retter dem, må du selvfølgelig rette tilbake, og jeg er veldig med på en diskusjon hvor du synes det trengs. er ellers veldig interessert i sør afrikansk historie, og er veldig imponert over arbeidet du gjør. jeg har desverre ikke tid eller kapasitet til å skrive så mye som du gjør --arne 26. aug 2007 kl. 10:47 (CEST)

Jeg skal se mer på dette i løpet av noen dager. Tror det beste hadde vært om vi hadde fått med en del her som tar for seg kritikken mot ham, slik at begge syn kan komme med. Shauni 26. aug 2007 kl. 10:56 (CEST)