Diskusjon:Henrik Helliesen (1790–1861)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Henrik eller Henrich, Hennik må være en trykkfeil et sted[rediger kilde]

De fleste kildene kaller ham Henrik, men noen såvidt jeg nå husker kaller ham Henrich. Datiden var vel ikke så himla nøye med stavemåte. Underveis i omdøpingen fra Hennik til Henrik fant jeg imidlertid en haug med mer eller mindre vesentlige omtaler. En del av dem går til halbroren Ole, som jeg også mener at er notabel. Liste over alt rått og røti jeg fant i Bokhylla, usortert, vesentlig og uvesentlig blandet.

Og så håper jeg disser lenkene virker siden det ikke er det Nasjonalbiblioteket kaller "varig lenke". Jeg har stort sett søkt i Bokhylla (www.nb.no) på Helliesen, Henrik Helliesen og Henrich Helliesen. Det var mye spennende historie her, jeg ikke ante særlig mye hvis hoe i det hele tatt om og slett ikke bare om Bodøsaken. Jeg ble helt fascinert etterhvert. Hilsen   Dyveldi    25. aug 2013 kl. 00:16 (CEST)

Oi, det var mye :) Har ikke sjekket lenkene, men vil bare kort bemerke at Lindstøl (lenke til A-K under litteraturlisten i artikkelen) bruker «Hennik», likeså Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste. NSD bygger imidlertid i stor grad på Lindstøl for de eldre representantene, så om det er trykkfeil hos Lindstøl er det tilforlatelig at den har spredd seg. r -> n er jo vanlig avskriftsfeil fra håndskrevne protokoller, som formodentlig har vært Lindstøls kilder. Jeg mener at alle tre variantene av navnet bør nevnes i artikkelen, men at den gjerne kan så som nå under «Henrik» utifra det kildetilfanget du viser til. Finn Rindahl (diskusjon) 25. aug 2013 kl. 15:46 (CEST)
«Will wonders never cease!». Jeg skjønnte jo at dette måtte ha en god grunn som jeg ikke fant, og NSD ser ut til å være helt konsekvente også. Ja en omtale av hvor Hennik opptrer er avgjort på sin plass. Jeg tror jeg anbefaler at en av dem som skriver artikkelen tar kontakt med Sidsel Helliesen som er direkte etterkommer etter alle Henrik/Henrichene. Jeg vil tro at hun har et klart svar, kanskje til og vet hva som stod på dåpsattesten og kanskje til og med kan påvirke NSD. Arbeider hun der det står i artikkelen så bør hun jo være grei å kontakte. Det går også an å kontakte Henrik Helliesen Langeland som er en yngre utgave av Henrik Helliesen.   Dyveldi    25. aug 2013 kl. 16:18 (CEST)
For å komplisere ting ytterligere, i kirkeboken er han innført som «Hendrich» :) Ikke usannsynlig at vi vil kunne fine andre skrivemåter i andre kirkebøker (ekteskap, dåp av barn etc), men det får vel være måte på hvor mye fliser vi skal spikke på dette... «Hennik» kan vi imidlertid se bort i fra, i Haffners supplement til Lindstøl blir dette korrigert som en typo for Henrik (Henrich). Jeg skal sende en mail til nsd slik at de kan korrigere. En annen sak: Notable etterkommere som dem du nevner ovenfor bør absolutt nevnes i artikkelen (med kilde for slektskap), det er sikkert mye annet du har funnet i ditt detektivarbeide som kunne tas med. Hvem «dem som skriver artikkelen» er er jo ikke statisk, it'ts a wiki - flott om du kan bidra til å utvide denne. Mvh Finn Rindahl (diskusjon) 25. aug 2013 kl. 20:04 (CEST)
Du fant kirkeboka, så flott, imponert!, tenkte meg at Henrik var en forenklet og senere stavemåte. Prøver bare å ikke fullstendig overkjøre alle andre med idéene mine, så derfor dem. Når du skriver til NSD, tror du det er en idé å be dem om å etterlate en liten snutt om trykkleifen slik at den blir en søkbar kilde. Hennik er nå spredd over hele internettet, med Wikipedia som kilde og sannelig min hatt om jeg ikke synes de kan ta ansvaret for det. Og så var det kilder til dette slektskapet da, da må jeg i tenkeboksen og se hva jeg kan finne av offentlige kilder. Eidsvollsmennene1814 ga ikke noe annet en høyst ufullstendige opplysninger, det kan ha noe med at de Henrikene som satt på Stortinget, men ikke nedstammet fra eidsvollsmenn, men etterkommerne giftet seg med etterkommerne. Her må en del fintenking til. I denne stamtavla stod Henrik Michael (sønn av Henrik Laurentius. Henrik M som jeg tror også nok er notabel, har jeg i øyeblikket ikke så mye om, om noe), men to av barna hans manglet i stamtavla og han var uten forfedre, så dette var en dead end. Det finnes noe om Henrikene her. Jeg har jo en idé om hvilke bøker jeg skal lete etter, vel det kommer vel etterhvert. Det er jo ikke nok å ha litt sånn vage erindringer om noe jeg mener å ha hørt en gang i en fjern fortid eller leste om på 80-tallet. Sigrid Helliesen Lund var datter av Henrik M (som var sønn av statsråden), i hennes bok står nok en del, hun mangler artikkel helt, er notabel og hun var mor til Bernt H. Lund. Skal alle notable etterkommere med så er jeg redd vi kan holde på en stund, men tippoldebarn synes jeg blir litt langt, men barn bør med i foreldrenes artikkel, besteforeldre og barnebarn er jeg mer usikker på særlig hvis mellomledd ikke er notable. Det er litt forskjell på å spørre riktige folk om hjelp og å inkludere dem i en stamtavle.   Dyveldi    25. aug 2013 kl. 21:52 (CEST)
Dersom det er mange notable personer innen samme slekt er det nok en bedre ide og lage en egen artikkel om slekten, Helliesen (slekt). Det finnes jo forskjellige sleksforskningssider, men såvidt jeg vet kan vi ikke bruke disse som kilder. Finn Rindahl (diskusjon) 25. aug 2013 kl. 22:22 (CEST)

Jeg er mye rart, men ikke slektsforsker, jeg har imidlertid møtt noen i livet så noe har vel satt seg i hukommelsen. Hvordan slektssider på Wikipedia skal se ut vet jeg ikke. Nei, slektstavler kan sjelden brukes som kilder (med unntak for den som finnes hos eidsvollsmennene1814, den er kontrollert så vidt jeg forstå, men altså mangelfull), men de kan være nyttige til å finne ut hva det skal letes etter, de jeg har funnet er ufullstendige. Jeg tror det lønner seg å starte artikkelen Helliesen & Co om rederiet:

HELLIESEN & CO. Familien Helliesen stammer fra gaarden Haga ved Hafrsfjord. Stamfaren, Helge Haga, var gaardbruker og skolelærer i Stavanger, og sønnen Ole Helliesen Haga, skipper. ... hadde 4 sønner: 1. Henrich, toldbetjent i Bodø, senere overtoldbetjent i Fredrikstad. Far til statsraad Helliesen. 2. Tore, skipper, senere medindehaver av firmaet Helliesen & Co. 3. Ole, chef for firmaet Helliesen & Co., eier av gaarden Hindal. Stadshauptmann. Stortingsmand i 1830. Ordfører i Stavanger 1839. Født 1795, død 1884. 4) Knud, skipper senere medindehaver av firmaet. Født i 1803. Husets sidste schef var avdøde O. H.s svigersøn, sakfører AAdne Jonasen. ... Thore Helliesen blev far til de i 1860-aarene saa velkjendte skipsførere Ole, Haaver, Henrik, Laurit og Theodor Helliesen. ... Knud Helliesen .. i mange aar formand i Stavanger havnestyre ... Skibsfører Ole Ingebret Helliesen var hans søn. .. skibe: Haabets Anker, Haabets Stierne, Samleren, Caroline, De 2de Brødre, Prøven, Brødrene, Enigheden, Stavanger Paquet, Magneten, Express, Prøven, Johanne Marie, Laura Helmine, Lykkens Forsøg, Lava, Prlven, Martha Levana, Freia, Pilen, Souverain, Fridjof, Thekla, Expresse, Harald Haarfager, Smarakgd, utstein, Regnator, Vestlandet ... fra Stavanger sjøfarts historie : seilskibene og seilskibsfarten i aarene fra 1600 til 1922 utgitt 1927. Og videre i neste kilde: Blandt gamle sjømandsfamilier finder jeg stamfaderen til det senere så betydelige og agtede firma Helliesen & Co. Ole Helliesen Haga, der boede i et hus ved siden af afdøde skibsrede Knud Helliesen på Stranden (nu kultomt). En av hans fire sønner var Henrik Helliesen, tolderen i den.... Stavanger i svundne dager (1953)

Alle er nok ikke er notable, og for en del vil det være for lite kilder til å lage artikkel.

  • Hvis jeg nå husker kildene rett, og har forstått dem rett så mistet toller Helliesen jobben (se f eks side 23) og statsråden ble gjenvalgt til Stortinget etter 1884, men Stortinget underkjente valget. Her er mer å hente i Bokhylla.
  • Akvarellene til statsråden ligger her (jeg tror jeg liker lisensen) og mange av dem ligger på Commons.

Jeg tror at hvis det startes med rederiet så går den an å samle opp kilder til personene på diskusjonssida og så se hva som dukker opp. Søk på bare Helliesen i Bokhylla gir noe sånt som 3700 treff, så det kan blir en del søking og blaing for å finne ut hvilke som gir noe om hvem og som knytter forbindelser mellom dem. Dette kan ta votter og vinter.   Dyveldi    26. aug 2013 kl. 22:05 (CEST)

Hvor mye du vil legge i dette vet jeg ikke, en skikkelig omtale av alle i slekten er nok et i overkant ambisiøst mål. Eksempel på hvordan slektsartikler på Wikipedia kan se ut er det mange av i kategori:Norske slekter, som du vil se spenner det fra utførlige artikler som Cappelen (slekt) til helt korte lister over slektsmedlemmer. Artig at du følger dette opp - så var det vel likevel en lykke at jeg uten videre aksepterte Lindstøls merkelige navn da jeg opprettet artikkelen :) Finn Rindahl (diskusjon) 26. aug 2013 kl. 22:41 (CEST)
Jeg tror ikke jeg skal begynne med slektsgranskning. Jeg er i grunnen ikke så begeistret for disse remsene med navn som forteller lite annet enn at folk var beslektet mer eller mindre fjernt. Hvis noen har lyst, kan jeg godt hjelpe, men selv om ca 30% av treffene i Bokhylla var aviser så går jeg ikke løs på den alene, men har noen lyst så kan de jo kanskje trenge litt hjelp. Jeg tror det dreier seg om en del flinke folk som tilfeldigvis er i familie ikke om en slekt med samfunnsinnflytelse som slekt. For eksempel disse helt vanlige navnene er det vel ikke egentlig riktig å kalle en slekt: Rolfsen (slekt), Lorentzen (slekt), Corneliussen (slekt), Brun (slekt), Knudsen (slekt fra Saltrød), Hansson (slekt fra Trondheim). Cappelen (slekt) var interessant, her har det jo vært ganske mange med mye penger og innflytelse, men altså ingen adelig herkomst, men innflytelsen deres i samfunnet kom litt bort, og de viser seg jo å være i slekt for veldig lenge siden mange av dem (de deler stort sett bare et navn og det er det).
  • Rederiet Helliesen & Co og personene, vel å merke historiene om personene (hvem de var og hvor de kom fra), er jeg derimot straks mer nysgjerrig på. Et kjapt søk på Helliesen i Wikipedia avslører også Stortingsrepresentant: Overtoldbetjent Ole Theodor Harboe Helliesen+ Stortingsrepresentant: Kjøbmand, skibsreder Ole Helliesen + ordfører Ole Helliesen + Stavanger Konsul Bjørn Helliesen + skuespiller Reidar Helliesen + Stavanger bystyre Kari Helliesen + ordfører ... Karl L. Helliesen + leder i Stavanger Unge Høyre Reidar Helliesen + formann i FpU Reidar Helliesen i tillegg til allerede ovenevnte (dvs minst 2 stortingsrepresentanter og en ordfører som ikke har egen artikkel), så kan det jo være grunnlag for i allefall en pekeside til alle som heter Helliesen i Wikipedia, men å stokke hvordan om i det hele tatt, alle disse er beslektet, kanskje ikke det mest spennende og slektskapet (om det fins) kan vise seg å være særdeles fjernt. Vel jeg kommer vel til lå lure på så mye at jeg tilslutt lurer meg selv, skjer til tider det og.
  • Det jeg imidlertid tenker er at jeg laga et dumt navn på artikkelen når jeg flytta den. Egentlig bør det vel være en pekeside Helliesen og så kan denne artikkelen få lov til å hete Henrik Helliesen og så får vi passe på at vår venn Hennik følger med og peker til rett Henrik.
  • Ja og så får vi se om jeg finner flere trykkfeil, de kan jo føre til så mangt kan det vise seg, Her: Diskusjon:Sigrid Johansen viste det seg etterhvert at Trondheim kommune har en trykkfeil i gatenavnet sitt.   Dyveldi    29. aug 2013 kl. 21:27 (CEST)