Diskusjon:Halvdan Koht

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det stemmer ikke at bokmålet ble mer åpent for nordnorske dialekter i 1938; tvert imot tok de bort nordnorske former som frem, sne og nu.


Koht og skjønnlitteratur[rediger kilde]

Jo. det stemmer det men det dreier seg om svært få bidrag (og dermed noe misvisende i artikkelen!): Det dreier seg høyest om et par -tre dikt, kanskje flere, trykt tidlig i livet hans. Her finner man blant annet stykket, sentimentalt til de grader, "Bare en hest". Dette var oppr. skrevet for studentavisen ved Skiens offentlige skole for den høiere almendannelse, men det ble omarbeidet og trykt i Varden i 1889. Dette var det første han publiserere forresten. Senere kom det noe mer, dikt. Privat fortsatte han med diktingen livet igjenom.

- ås

Jeg synes ikke denne type skjønnlitteratur er notabelt, og slik det sto i artikkelen ga det feil inntrykk. Jeg har derfor skrevet om setningen hvor det stod at han skrev "sakprosa og skjønnlitteratur". Denne typen ungdomspoesi og leilighetsdiktning bør i beste fall nevnes i andre sammenhenger enn i en slik opplistende setning. --MHaugen 17. nov 2006 kl. 14:56 (CET)
Jeg ser hva du mener og slutter meg til det. Navsika 17. nov 2006 kl. 15:10 (CET)

Avgang fra eksilregjering[rediger kilde]

I følge dagbladets artikkel gikk han av som eksil-utenriksminister i 1941, mens både norsk og engelsk wikipedia hevder hhv november 1940 og 1940. Kan noen gjøre rede for hva kilden for 1940 er? --Andreas Bach 4. mai 2007 kl. 21:02 (CEST)[svar]

Opplysningen er i alle tilfeller feil, for Koht gikk av i 1941. Generalstaben 4. mai 2007 kl. 23:03 (CEST)[svar]
Dette viser til to ting. Koht gikk i praksis av i november 1940, men offisielt vinteren 1941. Han fikk tjenestefri 19/11 1940, og avskjed 21/2-1941. Da hadde han gått i land i Canada, på vei til USA, hvor han bodde resten av krigen. --Navsika 21. jun 2007 kl. 14:45 (CEST)

Utenriksminister Koht omtaler sin avgang selv i et brev av 22. oktober til Unni Diesen: "Jeg slutter altså idag min utenriksministergjerning som en slagen mann. Hva har jeg så igjen? / Jeg får se om livet enda har noe å gi meg." Men allerede dagen etter er han i full vigør igjen, og han utdyper avskjeden slik: "Alexandra Hotel, Oban (Argyll). / 23. novbr. 1940. / Kjæreste Unni, - det første jeg gjør no etter jeg har installert meg på denne nye plassen, det er å skrive til deg. Det er altså også det første jeg gjør som forhenværende utenriksminister. Ja, formelt står jeg enda som utenriksminister, jeg er som du veit bare 'tjenestefri' for tre måneder. Men i virkeligheten er det slutt. Jeg sa det til Trygve Lie i går at jeg kom aldri mer tilbake. Han protesterte svakt, og sa at han ut[t]rykkelig bare hadde påtatt seg å vikariere for meg mens jeg var borte. Men jeg sa at no fikk Regjeringa greie seg uten meg, og den fikk da ordne seg som den sjøl ville. Jeg trur no ikke Lie heller ville ha noen lyst til å overlate stillingen til Sunde, han har hatt altfor mye trouble av Sundes politiske forhandlinger i Stockholm. For min part er jeg helt ferdig.... / Min siste dinner spiste jeg i London sammen med Paul, og han fulgte meg på stasjonen. Der kom også minister Colban med sin sønn. Både Paul og Colban veit hvorfor jeg reiste. Toget gikk allerede klokka 7.20, så jeg hadde god tid til å sitte og tenke før jeg køyet. Og jeg fattet da den plan at jeg først av alt ville gi meg i kast med å utarbeide et slags 'forsvarsskrift' for meg sjøl, beregnet på å bli brukt når jeg en gang skal bli satt under anklage for politikken min." Hentet fra Axel Scheel: "Utenriksminister Halvdan Kohts hemmeligholdte brev til Unni Diesen i Canada 29. august 1940 - 14. januar 1941" (2016). Per Oktober (diskusjon) 31. des. 2016 kl. 14:38 (CET)[svar]

Beklager: Det er to brev av 22. og 23. NOVEMBER 1940 jeg har sitert. (Fint om dette kunne rettes opp ovenfor?) Per Oktober (diskusjon) 31. des. 2016 kl. 17:46 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Halvdan Koht. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. feb. 2018 kl. 04:59 (CET)[svar]