Diskusjon:Høymiddelalderen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Høymiddelalderen er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Gjennomlesning til anbefalt/utmerket[rediger kilde]

Dette avsnittet:

«Ved år 1250 hadde befolkningsøkningen bedret økonomien betydelig, og nådde et vekstnivå det ville ikke se igjen i noen områder før på begynnelsen av 1800-tallet. Befolkningsveksten førte samtidig til rekke kriser i begynnelsen av senmiddelalderen, som Svartedauden, økonomisk stagnasjon og flere perioder med hungersnød.»

Ser ut som det er oversatt fra enwiki. Problemet slik jeg ser det er at først fører befolkningsøkningen til at økonomien bedre, senere fører den samme befolkningsøkningen til at økonomien stagnerer. Litt av problemet tror jeg er oversettelsen fra enwiki, vedrørende stagnasjon står det der at:

«This trend was checked in the Late Middle Ages by a series of calamities, notably the Black Death but also including numerous wars and economic stagnation.»

Men, en annen sak er om vi kan si det er riktig? Jeg er ingen sosialøkonom, men foresvever meg å ha lest at en økonomi kan være bra eller dårlig både på et høyt og et lavt befolkningsnivå, dvs det er altså andre faktorer som er viktigere. Hva med å si:

«Ved år 1250 sørget befolkningsøkningen for at økonomien nådde et vekstnivå den ville ikke se igjen i noen områder før på begynnelsen av 1800-tallet. Denne trenden ble snudd av flere kriser ved begynnelsen av senmiddelalderen, som Svartedauden, krig, økonomisk stagnasjon og flere perioder med hungersnød.»

mvh - Ulf Larsen 2. jul 2008 kl. 17:50 (CEST)

Du har absolutt rett. Jeg ble nok litt nærsynt da jeg konstruerte den setningen og den ble noe klossete. Jeg støtter din endring og legger den inn. Finn Bjørklid 3. jul 2008 kl. 00:19 (CEST)

I introen står det at:

«Fra omkring år 1000 og framover så det vestlige Europa slutten på de barbariske invasjonene og ble politisk mer organisert.»

-er ikke det litt ut fra ståsted, nå er vel dette et vanlig brukt uttrykk, men det kan kanskje presiseres noe. For oss i dag så vil vel kanskje begge grupper fortone seg som like barbariske, både de som ble benevnt barbarer og europeerne. mvh - Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 15:33 (CEST)

Du har rett - det har absolutt med ståsted å gjøre. Det «siviliserte» Europa, hovedsakelig Italia, betraktet de germanske gruppene og epoken som barbariske invasjoner, mens den nordlige del av Europa snakker om folkevandringer om det samme, og sett fra USA er det snakk om en migrasjonsepoke. Sistnevnte benyttes ikke i norske oversettelser, tror jeg. Det er diskutert i artikkelen Folkevandringstiden. Hunerne er vel barbarere uansett hvor i Europa man står. Mulig hunerne har et annet syn... Men, det er alltid en overveielse om hvor store forbehold man skal gjøre da det kan gjøre setningene lange og tildels uoversiklige, men her er det mulig å skrive eksempelvis «...de barbariske invasjoner eller folkevandringene...».
Jeg håper å ta en korrektur i løpet av kvelden. Det er noen trykkfeil, og en del kronglete eller kuriøse setninger hist og pist. Finn Bjørklid 3. jul 2008 kl. 15:45 (CEST)

Er litt skeptisk til underavsnitt med fet skrift, som under Vesentlige hendelser hvor Norden, De britiske øyer osv er skilt ut. Jeg er ikke kategorisk imot men samme effekt hadde en kanskje oppnådd ved underavsnitt? Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 16:27 (CEST)

En standard sak jeg tar opp er faste billedstørrelser, det er brukt i artikkelen. Ihht våre stilveiledninger så bør vi unngå det med mindre hovedbidragsyter mener det er nødvendig, så herved er det nevnt... :-) - mvh Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 20:07 (CEST)

Under vesentlige hendelser nevnes Sør-Europa og Italienske stater, spesielt handel med øst, hva med å få inn noe om forbindelsen med Kina, Marco Polo osv...? Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 20:13 (CEST)

Litt blanding av frem og fram, hovedbidragsyter bør velge mellom en av de. mvh - Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 20:17 (CEST)

Det er en fordel å bruke standard mal på utdypende artikkel, og jeg foreslår at den brukes hvor det er større utdypende artikler som kan kobles til avsnitt, som f.eks Korstog. mvh - Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 20:32 (CEST)

To setninger under Riddere som ikke gir full mening:

«På 1100-tallet satte Cluny-monkene i gang etnisk krigføring, og dannet egne ridderordener, som Tempelridderne.»

«I en verden av menn som fra barndommen av fikk lære seg at i krig skulle de ta for seg av det som var deres rett ble ridderidealet.»

-Hva slags etnisk krigføring? Hva med ridderidealet, setningen har en ufullstendig avslutning. mvh - Ulf Larsen 3. jul 2008 kl. 23:54 (CEST)

Har lest gjennom hele, denne må da stå til anbefalt med god margin. mvh - Ulf Larsen 4. jul 2008 kl. 04:06 (CEST)

Jeg glemte mitt eget notat i går, men har nå rettet opp de setninger som jeg merket meg. Blant de setninger som jeg lengre opp nevnte som klossete eller kuriøse setninger er nettopp de som du har uthevet her. De er nå fikset, stort sett med «slett».
Til dine kommentarer: Jeg merket noen mindre avsnitt med halvfet i steden for underkapitler av den grunn at jeg synes innholdsfortegnelsen ble veldig lang og rotete. Det er min mening, men andre kan ha en annen mening.
Billedstørrelse er en gjenganger. Også her er nesten samtlige bilder slik du ønsker dem, tre er unntaket: to er kart og et er et breddebilde. Iallfall kartene blir i minste laget synes jeg ved standard billedbredde. Totalt sett er vel det noe vi kan tåle.
Jeg har nå forsøkt å velge «fram» framfor «frem». Slikt ser man ikke så lett selv, derimot fant jeg at det var skrevet prestige et sted og prestisje et annet sted. Her er det nå konsekvent.
Jeg er ikke sikker på hva du mener bruk av standard mal på utdypende artikkel. Det mulig det var ulikt, men det er iallfall den samme nå, så sant du ikke mener at det burde ha vært formatert annerledes. Jeg er åpen for det.
Handelen med østen er ikke nevnt spesielt, enig i det. Jeg er litt usikker på hvor vesentlig det er. Slikt er kanskje mer relevant senere med de store oppdagelser. Derimot er faktisk Marco Polo så vidt nevnt. Bør dette avsnittet utvides?
Når jeg ser på røde lenker er det noen avslutningsvis. Jeg har nå dekket Gotisk kunst med nyopprettet artikkel, men vil også se på andre. Finn Bjørklid 4. jul 2008 kl. 21:40 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Høymiddelalderen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. jul. 2017 kl. 09:48 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Høymiddelalderen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2023 kl. 10:20 (CEST)[svar]