Hopp til innhold

Diskusjon:Gudrød Bjørnsson

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ikke rett Opplandene i flertall til Oppland. Flertallsbetegnelsen er korrekt, og refererer i norrøn tid til et uspesifisert område i innlandet mens entallsbenevnelsen er et moderne norsk fylke avledet av det samme. --Finn Bjørklid 31. des 2006 kl. 15:34 (CET)

Misforståelse av avsn 4 i Soga om Håkon Jarl

[rediger kilde]

Fra Soga om Håkon Jarl, avsn 4, nynorsk: "Men då våren kom, lyste kong Harald og kong Gudrød, bror hans, ut at dei om sommaren ville fare i viking vest over havet eller i austerveg, som dei var vane til. ... Men da dei drakk bortferdsølet sitt, så var det eit stort drikkelag, og det vart tala mangt og mykje medan dei drakk." Harld Gråfells øl-konflikt var altså med broren. slik at i artikkelen blandes Gudrød Eiriksson og Gudrød Bjørnsson sammen.

Videre i avsnittet fortelles det hvordan Gudrød Eiriksson lurer søskenbarnet, Tryggve Olavsson og dreper ham. Så i avsnitt 5 fortelles det hvordan Harald omtrent samtidig drepte Gudrød Bjørnsson som var i gjestebud. Gudrød B og Tryggve O var innsatt som lokalkonger av Håkon den gode mens de var bare barn (Soga om Håkon den gode, avsn 2.) De fortsatte som lokalkonger da Eirikssønnene overtok (Soga om Eirikssønene, avsn 1.) --T a ydersbond (diskusjon) 27. sep. 2017 kl. 23:20 (CEST)[svar]