Diskusjon:Grevskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Misvisende[rediger kilde]

Grevskap er et fullstendig misvisende ord. Ingen av «grevskapene» det snakkes om har noensinne vært styrt av grever. Den korrekte oversettelsen av county til norsk er fylke, akkurat som den korrekte oversettelsen av fylke til engelsk er county. Ingen engelsktalende person tenker på grever når de snakker om sine administrative distrikter.

Denne artikkelen bør flyttes til fylke og søk på grevskap omdirigeres dit.

--Jonivar 6. mai 2006 kl.18:27 (UTC)

Uansett hva man mener county bør oversettes som, er det helt klart at vi må ha en artikkel under oppslagsordet grevskap. Wolfram 6. mai 2006 kl.18:34 (UTC)
Jeg har endret litt i første avsnitt, nå var selvmotsigende. Det stod, helt riktig, at grevskap er et nivå mellom region/provins og kommune/distrikt, og deretter at det tilsvarer et norsk fylke. Norske fylker er dog ikke mellom kommune og provins; ettersom vi ikke har provinser i Norge er de på nivået rett under staten. I England finner man f.eks. regionene mellom stat og grevskap, og i Irland har man historisk sett provinsene mellom. Å ukritisk oversette county til fylke gir fort galt inntrykk, fordi mange lesere vil tro at det dreier seg om samme type enhet. At ingen av dem har vært styrt av grever er en underlig påstand; historisk sett er det nettopp det som er opphavet. Etterhvert ble de engelske grevskapene i stor grad omdefinert til hertugdømmer, men beholdt betegnelsen county istedet for duchy, fordi grevetittelen uansett ble avskaffet til fordel for jarletittelen (en jarls hustru kalles dog grevinne). Cnyborg 6. mai 2006 kl.20:43 (UTC)