Diskusjon:Fysisk størrelse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen sier lite om hva en fysisk størrelse er. Utsagnet «De tre mest grunnleggende fysiske størrelsene er: rom (i de tre dimmensjonene lengde, bredde og høyde), stoffmengde og tid.» er jeg skeptisk til. (hva er forresten stoffmengde?)--Jivestgarden 30. jul 2006 kl.09:00 (UTC)

Det er vel tvilsomt om rom er grunnleggende. Rom er avledet fra lengde i enheten meter definert etter antall bølgelengder lys fra et definert krystall.

Fysisk størrelse er meget godt beskrevet i artikkelen SI-systemet. Denne artikkelen bør vel slettes og gjøres til redirect SI-systemet. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Reodor (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg synes ikke artikkelen skal slettes. En fysisk størrelse er ikke det samme som en enhet, f.eks. har størrelsen lengde, enheter som meter, tommer, lysår, osv. Grunnen til at jeg ikke har ryddet i artikkelen selv, er at den er svært vanskelig å skrive og jeg mangler gode kilder. I utgangpunktet ville jeg sagt at en fysisk størrelse var noe med symbol og enhet, f.eks. masse, med symbol m og SI-enhet kg
Angående rom, er jeg ikke sikker på om det er en fysisk størrelse i det hele tatt. Derimot er det et sentralt fysisk begrep som betegner dimensjonalitet, slik som det fysiske rommets tre dimensjoner. Størrelsen nevn over som er avledet av lengde er vel volum, ikke rom? --Jivestgarden 4. nov 2006 kl. 14:47 (UTC)

Det hadde vel vært interessant med de forskjellige målene på hver enkelt fysisk størrelse

  • SI-systemet Engelsk Amerikansk Gammelt Norsk
  • Lengde meter fot- mile fot mile alen
  • masse
  • tid
  • temperatur
  • strøm

Jeg er sterkt usikker på hva som blir bra av dette. --Reodor 4. nov 2006 kl. 15:05 (UTC)

Ja, en oversikt over ulike systemer ville vært interessant og nyttig (samt svært leksikalsk!). Men det må også sies at det i fysikken er vanlig å velge enheter som ikke er i noe system. F.eks. i statistisk fysikk er det vanlig å måle temperatur i energi-enheten eV eller dimensjonsløs temperatur uten enhet i det hele tatt. --Jivestgarden 4. nov 2006 kl. 16:59 (UTC)

Uheldig eksempel[rediger kilde]

Jeg ser at eksempelet mitt med kg er litt uheldig, siden det er et unntak innen SI-systemet, dvs. grunnenheten er kg, ikke g som en kunne forvente. (k er dermed ikke et prefiks, på samme måte som for km). Endrer det da til km i eksempelet i stedet.--Jivestgarden 5. nov 2006 kl. 22:50 (CET)