Diskusjon:Fjære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flo og fjære[rediger kilde]

Er flo og fjære/ebbe når vannet er på sitt høyeste henholdsvis laveste, eller når vannet stiger henholdsvis synker? Det virker som om våre artikler ikke er samstemt med f.eks. tysk. --Wikijens (diskusjon) 3. okt 2012 kl. 00:10 (CEST)

I mitt språk snakker vi om at sjøen flør til den har nådd flomålet (nippflo, springflo). Stormflo har vi når alle krefter driver vannet til uvante høyder ( sjøstøvlevær i butikkene langs kaia). Deretter fjærer eller ebber sjøen til sitt fjærenivå, slik at vi kan gå i fjæra og hoppe på fjæresteinene som da er tørrlagt. Om det er i harmoni med andre språk, har jeg ikke funnet ut av. Ordbøker kan av og til være tause. Men etter å ha sett strendene langs la Manche legge kilometer til seg utover ved fjærende sjø, regner jeg med at der finnes språkord for slikt, --Bjørn som tegner (diskusjon) 3. okt 2012 kl. 00:33 (CEST)
Takk for svar. Det virker som flo/fjære betegner både fasen og topp/bynnpunktet. SNL har i artikkelen flo følgende definisjon «Flo, høyvann, stigende vann» og i artikkelen tidevann «Den laveste vannstand kalles fjære eller lavvann, den høyeste flo eller høyvann.» --Wikijens (diskusjon) 3. okt 2012 kl. 00:49 (CEST)
Joda, og litt mere (u)presist: Vi har flo sjø /fjære sjø også for opp og ned, dvs. kortform for vi er på flo resp. fjære sjø når den flør eller fjærer. I samtaler og dagligspråk holder det godt - hva nå en lingvistisk landkrabbe måtte finne av manglende system i det. (;--D)) --Bjørn som tegner (diskusjon) 3. okt 2012 kl. 01:33 (CEST)
Hehe. Får la det være som det er. Spurte egentlig for å være sikker på at det var greit å legge til de:Ebbe. Men er det ingen andre språk som har tilsvarende våre Springfjære og Nippfjære? --Wikijens (diskusjon) 3. okt 2012 kl. 01:46 (CEST)