Diskusjon:Filosofisk doktorgrad

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forkortelse[rediger kilde]

Ph.D.[rediger kilde]

Forskrift for graden philosophiae doctor (Ph.D.) ved Det teologiske Menighetsfakultet.

Forskrift om graden philosophiae doctor (Ph.D.) ved Høgskolen i Oslo.

Forskrift for graden philosophiae doctor (Ph.D.) ved Norges veterinærhøgskole.

Regulations for the degree of Philosophiae Doctor (Ph.D.) at the University of Oslo

PhD[rediger kilde]

Forskrift for graden philosophiae doctor (PhD) ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Phd[rediger kilde]

Forskrift for graden Philosophiae doctor (Phd) ved Høgskolen i Agder.

ph.d.[rediger kilde]

Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Oslo

Forskrift om organisert forskerutdanning for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Norges musikkhøgskole.

Klargjøring fra Språkrådet[rediger kilde]

Jeg har fått brev fra Språkrådet, som skriver følgende:

Språkrådet anbefaler forkortelsen "ph.d." med små bokstaver og uten mellomrom, etter

mønster av de tradisjonelle "dr.philos.", "dr.med." osv.

Dette kan også sies å være hjemlet i et oversendelsesbrev fra Undervisnings- og forskningsdepartementet datert 25. oktober 2002, som gjengir en kongelig resolusjon av 11. oktober samme år. Her heter det blant annet: "De nye gradene bachelor, master og ph.d. er, med visse unntak, fastsatt som formell beskyttet betegnelse uten fagspesifikke tilleggsbetegnelser i tråd med departementets forslag i St. meld. nr. 27."


Med hilsen

Dag F. Simonsen rådgiver

Brev av 14. des. 2006

Kph 14. des 2006 kl. 10:43 (CET)

ph.d. og dr.philos.[rediger kilde]

Det står at disse to gradene ikke kan sammenlignes. Det er kanskje å overdrive. Begge gradene skal kvalifisere til forskningsvirksomhet, bygger på tidligere utdanning av høyere grad, og avsluttes med prøveforelesning og forsvar av en selvstendig vitenskapelig avhandling i disputas. Forskjellen er at ph.d. forutsetter opptak på organisert forskningsopplæringsprogram på et halvt år og er normert i tid til tre år, mens dr.philos. ikke forutsetter slikt program, og ikke er normert. Men er det virkelig så store forskjeller i avhandlingene eller kvalifikasjonene etter disse gradene at de "ikke kan sammenlignes"?Furuseth 6. feb 2009 kl. 19:51 (CET)

Det var John Peter Collett, professor i universitetshistorie, som uttalte at det er "umulig" å sammenligne ph.d. med de gamle doktorgradene ("Collett mener det er umulig å sammenligne den gamle doktorgraden med dagens ph.d.-grad, siden disse gradene er så totalt forskjellige"). Historisk har dr. philos. pleid å være en grad som det har ligget vesentlig mer enn 2,5 års arbeid bak. Det gjenstår nok å se hvordan forholdet mellom dr. philos. og ph.d. vil være fremover, men den dr. philos.-graden som ble tildelt i de foregående to århundrene kan man helt klart si ikke er direkte sammenlignbar med dagens ph.d. (husk at vi ikke bare skal behandle gradene som deles ut i 2009, men også gradene som har blitt delt ut siden 1847). Å si som Collett at man ikke kan sammenligne gradene innebærer ikke å si noe om forskjellen på nivået, bare at gradene er forskjellig bygget opp, noe som neppe er en kontroversiell påstand. Nettopp fordi ph.d. har noe som den gamle doktorgraden ikke har (kurs) er det ikke mulig å direkte sammenligne dem. Det vil være delte meninger om hva som er mest kvalifiserende av kurs og vitenskapelig arbeid. GVU 8. feb 2009 kl. 15:29 (CET)


Denne artikkelen er altfor uklar på skillene mellom disse to gradene. Kort fortalt er Dr. Philos. i Norge i dag en PhD-grad som kandidaten har utført på egen hånd uten motta stipendiatlønn eller formell undervisning (jf. http://www.uio.no/forskning/doktorgrad-karriere/drphilos/ og http://www.ntnu.no/hf/drphilos). Artikkelen bør gjøre dette tydelig allerede i første avsnitt. Thomas Tvileren (diskusjon) 28. okt. 2013 kl. 12:11 (CET)[svar]

Utifra hva jeg kan se brukes også dr. philos som betegnelse for doktorgrad i kjemi, dr. philos omdirigerer hit, så det må vel være feil? --KEN 13. mai 2011 kl. 23:12 (CEST)[svar]

Den filosofiske doktorgrad (dr. philos.) er siden 1824 den doktorgraden som tradisjonelt tildeles ved filosofisk (nå humanistisk, matematisk-naturvitenskapelig, samfunnsvitenskapelig osv.) fakultet, som i historisk forstand omfatter alt annet enn teologi, jus og medisin. Dr. philos. er derfor den tradisjonelle doktorgraden også innen naturvitenskapene (man fikk et alternativ med dr. scient.-graden i 1977). "Filosofisk" betyr ikke det moderne faget filosofi, men viser til den tradisjonelle fakultetsinndelingen ved europeiske universiteter som har røtter tilbake til Universitetet i Paris på 1200-tallet. Denne artikkelen er hovedartikkelen om filosofisk doktorgrad (et svært bredt begrep, siden det finnes veldig mange og veldig forskjellige grader med denne betegnelsen), mens det finnes egne artikler spesielt om de variantene av filosofisk doktorgrad som brukes i Norge. Bjerrebæk 9. feb 2012 kl. 20:56 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Filosofisk doktorgrad. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 16:59 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Filosofisk doktorgrad. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. nov. 2017 kl. 23:45 (CET)[svar]