Diskusjon:Ferdinand Magellan

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fra slettet side[rediger kilde]

Denne teksten kom fra en en side med feilstavet navn (Ferdinand magelland). Kanskje det kan brukes?

Ferdinand Magellan ble født rundt 1480 i Sabrosa i Portugal. Han var en dyktig seiler og hadde vært med på flere ekspedisjoner til India. Han hadde blant annet vært med Vasco da Gama som hadde funnet sjøveien til India.

Magellan var en eventyrer, og nå ville han prøve å finne sjøveien til Krydderøyene, altså Molukkene, som lå bortenfor India. Men han ville ikke bruke sjøveien som Vasco da Gama hadde funnet. I stedet ville han seile vestover, forbi Amerika. Magellan hadde en hemmelighet! Han hadde sett i noen portugisiske papirer at det fantes en passasje gjennom Amerika og den ville han finne.

På den tiden var verden delt mellom Spania og Portugal. Paven hadde trukket en tenkt linje gjennom Atlanterhavet for å forhindre sammenstøt mellom disse landene. Alt som var på den vestlige siden av linjen tilhørte Spania og alt på den østlige siden av linjen tilhørte Portugal.

Det var dyrt å få i stand en slik ekspedisjon som Magellan ønsket seg. Han gikk til kongen sin for å spørre etter skip og mannskap. Magellan som var uvenner med kongen forlot landet sitt i 1514. I stedet gikk Magellan til Spania og spurte der. Kong Karl V av Spania svarte ja. Han likte tanken på å tjene masse penger på krydder. Kongen ga Magellan kommandoen over 5 skip.

Portugal hadde herredømme på sjøen fra Gibraltar til Malakkastredet og enerett på sjøveien til India. De tjente godt på krydder som var nesten like verdifullt som sølv. Europeerne trengte sterkt krydder til å overdøve smaken av dårlig kjøtt.

Det var vanskelig for Magellan å skaffe mannskap til ekspedisjonen for han kunne ikke fortelle dem hvor de skulle eller hvor lenge de ville være borte. Men 20. september 1519 legger Magellan ut med 5 skip og ca 260 menn.

Magellan satte kurs mot Sør-Amerika. Han begynte straks å lete seg nedover langs kysten etter den passasjen som han hadde funnet inntegnet på et kart i Portugal. Dette kartet lå bortgjemt i et arkiv. Magellans fartøy styrte inn i flere bukter og elvemunninger. Ved 40° sør var han sikker på at han var fremme ved passasjen, for det var akkurat her en tidligere oppdager hadde tegnet den inn på kartet. Men kartet var feil. Han hadde kommet til utløpet av den store elva Rio de la Plata. Etter over to uker med leting bestemte Magellan seg for at han ikke vill gi opp.

Etter enda mer leting bestemte Magellan at ekspedisjonen skulle overvintre for det begynte å bli kaldt. Han kuttet ned på maten for at den skulle vare lenger. Det var ikke en populær avgjørelse, for det endte med at mannskapet klaget og lengtet hjem. De visste ikke hva Magellans planer var engang.

En dag brøt det ut opprør på flåten. I følge en regel til sjøs hadde Magellan rett til å henrette alle som var med i opprøret. Magellan henrettet en Spansk kaptein og forlot to menn på en øde øy med mat for en stund fremover. Magellan trengte det mannskapet han hadde. Men i løpet av vinteren ble et skip borte da det skulle utforske området.

Da det ble vår fortsatte Magellan å lete etter passasjen. Endelig fant han den! Passasjen var som en labyrint full av bukter, viker og fjorder. Det var mange steder det var lett å velge feil. Det tok 38 dager å komme seg gjennom dette stredet. I dag heter dette farlige stredet Magellanstredet.

Da de hadde kommet seg ut av det forferdelige marerittet, kom de til et stille hav. På grunn av det gode været de hadde kalte de det Stillehavet og det heter det fremdeles. Magellan ble kjempeglad da han så havet, men gleden varte ikke lenge. Det beste skipet i flåten som var sendt ut for å utforske en del av stredet kom aldri tilbake. Det hadde vært opprør på skipet som hadde satt kursen mot Spania. Om bord var det mye mat så dette var et stort tap.

Magellan hadde tidligere oppdaget at han hadde fått med seg mindre mat enn han hadde bedt om. Noen hadde lurt ham i Spania og nå holdt maten på å ta slutt. Magellan regnet med å krysse havet på noen uker, men det tok over 100 dager. De hadde verken mat eller ferskvann. Antonio Pigafetta var en av sjømennene til Magellan. Han hadde en dagbok som han pleide å skrive i. Han skriver at de hadde så lite mat på veien over Stillehavet at de spiste skipskavring som var blitt til kavringmel full av mark. Rotter ble til slutt så ettertraktet at de kostet en halv gulldukat. De spiste også sagflis. Mange fikk skjørbuk og døde. Skjørbuk er en sykdom som kommer av mangel på C-vitaminer.

16. mars 1521 kom de fram til Filippinene. Men dessverre ble Ferdinand Magellan drept i en kamp mot de innfødte. Det var nå så få folk igjen at det dårligste skipet ble brent. Deretter dro resten av mannskapet til Molukkene som var målet for ekspedisjonen.

Skipene ble fullastet med krydder. Men det ene skipet var i så dårlig stand at kapteinen ikke ville seile rundt Kapp det gode håp. I stedet satte han kursen mot Panama. På grunn av kraftig motvind ble skipet tvunget tilbake til Krydderøyene. Mannskapet ble tatt til fange av portugiserne.

Det andre skipet satte kursen mot Spania. Sebastian del Cano var nå utpekt som kaptein. De prøvde å unngå portugiserne for de seilte nå i portugisisk område. Mannskapet lot som om de var fra Amerika, men løgnen ble snart oppdaget. De som var på land ble tatt til fange.

8. september 1522 kom skipet Victoria tilbake til Spania. Om bord var det bare 18 mann igjen av de som hadde reist ut. Reisen hadde tatt omtrent 3 år. Sebastian del Cano og mennene ble hyllet som helter og Ferdinand Magellan ble nesten glemt.

Krydderet som de hadde med seg var verdt så mye at det var nok til å betale hele ekspedisjonen som hadde vart i 3 år og enda var det litt til overs.

Spania hadde nå fått nye kolonier, blant annet Filippinene som de beholdt til 1898. Men det viktigste var at spanjolene hadde funnet sin egen vei til India og Krydderøyene og at de kunne handle med krydder som de kunne tjene masse penger på.

Men å seile den veien til Krydderøyene som Magellan hadde gjort var for risikabelt. Når spanjolene senere ville seile over Stillehavet, startet de fra Mexico. Magellans reise var lenger enn noen annen tidligere hadde lagt ut på. Det var verdens første jordomseiling!

Bad Book Spam warning[rediger kilde]

(My apologies for this message being in English) The vandal General Tojo is spamming Wikipedia by removing references and adding his books as the only reference. The books are nothing more than reprints of out of copyright sources, with spelling errors from the title page on forward (For example it is James McClymont, not MacClymont, and Gaspar Correia, not Correa, and Charles Edwards Lester, not Charles Lester Edwards). This article is one of his targets, please watch for removal of valid references and adding of the spam references by new users or IP's. The books spammed so far are:

  • Magellan (2008) by Francis Guillemard (died 1933), Antonio Pigafetta (died 1534), Francisco Albo (contemporary of Magellan), Gaspar Correa (contemporary of Magellan), Keith Bridgeman (Editor) and Tahira Arsham (Editor); ISBN 978-1906421007
  • Amerigo Vespucci (2009) by Charles Lester Edwards (died 1890), Amerigo Vespucci (died 1512), Keith Bridgeman (Editor) and Tahira Arsham (Editor); ISBN 978-1906421021
  • Pedro Cabral (2009) by James Roxburgh MacClymont (out of copyright author), William Brooks Greenlee (edited around 1939), Pero Vaz de Caminha (died 1500), Keith Bridgeman (Editor), and Tahira Arsham (Editor);ISBN 978-1906421014

Please watch for removal of valid references and replacement with spam, and revert accordingly. As for the identity of the spammer and vandal General Tojo:

  • Keith Bridgeman, London is the editor of all the books spammed by General Tojo
  • Keith Bridgeman, London is the owner of the publishing house publishing the books spammed by General Tojo
  • Keith Bridgeman, London is the owner of some Parkinson's disease patents spammed by General Tojo on Wikipedia for quite a few years now
  • Keith Bridgeman, London is also the owner of the web page advertising both the Parkinson stuff and the books spammed by General Tojo.

For details see en:Category:Wikipedia sockpuppets of General Tojo -- Chris 73 11:27, 3. Okt. 2009 (CEST)