Diskusjon:Fargesyn

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mange feil[rediger kilde]

Her var det mange feil!

>> Et objekts farge er det lyset som kastes tilbake fra objektets overflate etter at det meste av det hvite lyset har blitt absorbert.

Hva med objekter som lyser selv, uten å kaste tilbake noe lys fra andre kilder?

Hva med objekter som treffes av noe annet enn hvitt lys?

>> De fleste fargesynsdefektene finner vi blant den mannlige delen av befolkningen, der særlig manglende evne til å skille rødt fra grønt er relativt vanlig. I slike tilfellet sier man at vedkommende er fargesvak. Defekten har ingen annen påvirkning på synet enn at fargene, i dette tilfellet rødt og grønt, oppfattes som nyanser i grått.

Nei, rød-grønn fargeblinde oppfatter ikke rødt og grønt som nyanser i grått. Derimot opplever vi en mindre kontrast mellom rødt og grønt enn hva andre gjør. Og vi er rød-grønn fargeblinde, ikke "farvesvake".

>> Det er retningen på forskjellen som bestemmer hvilke farge som oppfattes.

Det er uklart hva som menes med "retning" her. Det kan kanskje være retningen på en vektor ut i fra et hvittpunkt i et fargerom? Uansett må betydningen av "vektor" forklares hvis ordet skal brukes her.

>> fargefjernsyn benytter de tre primærfargene rød, gul og blå

Nei. Rød, GRØNN og blå.

>> Dersom et dyr har andre primærfarger, vil de se fargene helt feil på en fargefilm eller fargeskjerm tilpasset mennesket.

Hvorfor skal det være "feil"?

Et dyr som har andre primærfarger, vil vanligvis se ANDRE farger enn hva vi ser, uten at det trenger å være "feil".

Det er merkelig å plassere RGB TV under "teorier", ihvertfall i en kontekst hvor mange av leserne vil oppfatte dette som hypoteser. TV-skjermer, dataskjermer, mobilskjermer og så videre BRUKER rødt, grønt og blått for å gjengi farger på en naturtro måte. Det er et enkelt faktum.

Artikkelen burde nevnt mer om forskjellen mellom fysisk farge, for eksempel kvantifisert gjennom telling av fotoner ved ulike bølgelengder, og fargepersepsjon, altså hvordan vi oppfatter farge. Man er nødt til å påpeke denne forskjellen for å kunne forklare endringer i hvitbalanse.

Joreberg (diskusjon) 13. jan. 2022 kl. 16:54 (CET)[svar]