Diskusjon:Euklids Elementer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flytte til Euklids elementer[rediger kilde]

Jeg foreslår at artikkelen flyttes. Genitiv-s og bestemt form klinger dårlig. Wikijens 23. feb 2009 kl. 17:30 (CET)

Totalrevisjon 25. mars 2021[rediger kilde]

Artikkelen var kildeløs og ikke alt innholdet var like rett. Jeg har derfor tillatt meg å gjøre en revisjon der mesteparten av innholdet er endret.

Det er vanskelig å unngå en duplisering av materiale i denne siden og siden om Euklid. For andre underliggende tema blir det også en viss overlapp, og her bør en etter min mening være forsiktig med å legge på for mange detaljer. Med fare for å kaste stein i glasshus, vil jeg gjerne slå et slag for fokus i artikler. Detaljer om underliggende tema kan med fordel forskyves til andre lenkede sider. Derfor har jeg ganske bevisst forsøkt å unngå navne-dropping og detaljer i avsnittet om Elementer og moderne matematikk. Dette er ikke et avsnitt om historien til moderne matematikk, men bør fortsatt være et avsnitt om Elementer. Et vanskelig avsnitt å skrive. Med en gang en forsøker å legge til detaljer, så kommer en balanse-utfordring, og sier en A må en også gjerne si B. Et lite eksempel: For Elementer er det høyst relevant at det finnes alternative aksiom til det femte. Men hvor viktig og relevant er det å nevne John Playfair? Hvorfor da ikke også nevne Legendre og andre som har jobbet med alternativ? Det ble hevdet at Playfairs aksiom er det vanligste, men påstander om «vanligst» og «som oftest» er generelt vanskelig å begrunne. Jeg prøver nokså konsekvent å reformulere slike påstander, dersom jeg ikke har svært gode kilder som kan godtgjøre påstanden. Jeg lot (under tvil) info om Playfair stå, men har barbert bort litt andre detaljer. I en artikkel om et så stort tema, er begrensning en kunst. Det er lett å se at jeg sliter med dette selv. Et generelt problem med wp er at det er lett å legge til stoff, men vanskelig å fjerne.

Jeg har også bevisst lat være å lenke til vanlige geometriske begrep, som linje, areal, trekant osv. Jeg tror ikke noen leser av denne siden vil bruke slike lenker. En overflod av lenker er forstyrrende for lesning.

Jeg har forgjeves forsøkt å finne gode referanser til bruk av verk-tittelen Elementene. (Denne tittelen opptrer svært ofte på wp.) Jeg fant Simon Singh, men har er av og til litt omtrentlig med fakta og egentlig ingen god kilde. Denne referansen kan med fordel byttes med bedre! Boka hans er også omsatt fra engelsk. Min egen teori er at tittelbruken Elementene er et resultat av påvirkning fra engelsk. På engelsk kan en si «the Louvre» og «the Mona Lisa», der vi på norsk bare vil bruke «Louvre» og «Mona Lisa». Merk at seriøse forfattere som Heath og Boyer også er nøye med å skrive «the Elements» og vise med både forbokstav og kursiv hva som er tittelen på verket.

Jeg skulle ønske meg noe stoff om påvirkningen av Elementer på filosofi og logikk. Toba (diskusjon) 25. apr. 2021 kl. 20:59 (CEST)[svar]