Diskusjon:Erik Munk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg har en følelse av at Erik Munk har blitt påvirket av brutaliteten som den europeiske adelen benyttet overfor de livegne bøndene og landarbeiderne som kansje var lengst nede på rang stigen. Dessuten har det vært meget viktig for adelen å rettferdiggjøre sitt overgrep mot en annen adelsmann, derfor har de nok holdt en hånd over dem som har svertet Erik Munk. Historien kunne nok ha vært adskillig anderledes om Erik hadde fått virke i Barbu noen år til. Det kunne til og med ha hent at han kunne ha giftet seg - man vet ikke.

En kuriositet er at jeg tror at et bilde jeg har sett i forbindelse med Jerv kan være en tegning som forestiller Erik Munk. Det heter seg at han gikk i jerve skinn. En gammel myte er at den som bruker jerveskinn blir rik.

Erik har betydd mye for Norge. Han har satt igang mange typer virksomheter: Tømmerdrift, Bergverksdrift - Arendalsfeltet - Laget kanaler, og så videre. Han hadde med seg i sitt følge (soldater eller hæren sin) folk som kunne forskjellige yrker. Alt fra sølvsmeder, til teppevevere, lindyrkere og våpensmeder, kruttmakere og brennevinsprodusenter sagbruksarbeidere og så videre.

Mange av disse folkene fikk lov til å bo der Arendal er nå. 2-3 steinkast fjernt fra der han kanskje ville bygge sitt "Slått" i Barbu. Også en ting han hadde med seg fra Frankriket: Bermen skulle ikke bo alt for nær Den Adelige Residens. Fyllebråket og kjerring og ungeglamet skulle han ikke belemres med. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Loevig (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Var Erik og Anne Bartholomæusdatter gift?[rediger kilde]

Thorkild Hansen slår fast at Jens Munk ishavsfareren, søn af Erik og Anne, var horeunge. Det er et tema i bogen. Men der er mange detaljer i denbog som ikke holderforet nærmere eftersyn, så hvad ved vi faktisk? I Mogens Bårdsøns anklage 1585 står der iflg Th.H at Erik havde horeunger, og fik udlagt irriterende bønder som barnefædre, så de kunne blive henrettet, men står der noget om Anne B? De bedste hilsner Steen Thomsen

Hun var angivelig datter av en bartskjær fra Helsingør! Erik Munk giftet seg ikke med henne. Mvh --Nordfra (diskusjon) 29. apr. 2022 kl. 12:07 (CEST)[svar]

Må oppdateres[rediger kilde]

Artikkelen bærer preg av noe foreldet forskning, og må oppdateres på flere punkter. Krg (diskusjon) 28. sep. 2020 kl. 09:25 (CEST)[svar]

Ja, og den hadde en merkelig agenda med manipulerende vinkling. Munk omtales som grunnleggeren av Arendal, men han kom dit (Nedenes len) i 1570, mens Arendal nevnes som en viktig utskipningshavn alt i 1528, lenge før hans tid.
Det er heller ikke greit at artikkelen fortiet hans bidrag til at flere kvinner ble dømt til å brennes på bål. Mvh --Nordfra (diskusjon) 29. apr. 2022 kl. 12:12 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Erik Munk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. apr. 2023 kl. 23:10 (CEST)[svar]