Diskusjon:Empati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei; vi sitter og diskuterer her på fredagskvelden.

Kan en være empatisk uten å handle på det observerte behovet? Noen vil definere en empatisk person som en som ser andres behov og samtidig tar hensyn til behovet, andre mener at en person kan være empatisk og se behovet, men velge å ikke ta hensyn, og i ytterste konsekvens bruke den empatiske innsikten til onde eller selvhevdende formål.


Kan ikke noen oversette de engelske sitatene til norsk? --83.108.16.208 21. apr 2006 kl.21:24 (UTC)Ja, empatien er kun forståelsen for en persons posisjon eller handlinger. Man trenger ikke å ha medfølelse (sympati) for personen, og man kan derfor bruke empatien til ondskap, om man vil. Dog andre vil neppe betrakte deg som en empatisk person om du ikke viser det.Det står i artikkelen at det motsatte av empati er egosentrisme. Jeg vil heller si at det motsatte av empati er autisme, og jeg tror det kan finnes autister som ikke nødvendigvis er egosentriske.158.39.241.242 1. sep 2008 kl. 10:12 (CEST)

Autisme har er en utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av ikke-koordinert og delvis ufullstendig utvikling av hjernens funksjoner, deriblant språk, forståelse av mennesker (inkludert dem selv), persepsjon, osv, osv... Empati er en evne, det blir meningsløst å sammenligne den med autisme. Det blir som å si at vann er det motsatte av glede. Det passer bare ikke sammen.
85.166.198.113 2. okt 2008 kl. 20:55 (CEST)

Autisme er en utviklingsforstyrrelse i hjernen som blant annet gjør at man ikke kan gjenkjenne eller forstå andres følelser. Empati er evnen til å gjenkjenne eller forstå andres følelser. Man kan vel godt være egosentrisk og fortsatt ha en utmerket god forståelse av andres følelser. Finnes jo fullt av egosentriske folk som utnytter og manipulerer andres følelser. Da må man naturligvis også ha en viss forståelse av andres følelser. Jeg tror de fleste egosentriske folk har en utmerket god forståelse av andre folk sine følelser, og er veldig opptatt av å suge til seg varme følelser fra andre mennesker, slik at de kan øke sin egen selvfølelse. Forøvrig er det nesten ingen mennesker som overhode ikke er egosentriske. Kanskje Jesus og Buddha overhode ikke var egosentriske, men slike mennesker er ikke akkurat i flertall på jorda. 158.39.241.242 5. okt 2008 kl. 18:28 (CEST)


SitatEmpati betyr evne til å gjennkjenne eller forstå en annens sinnstilstand eller følelser.Sitat
– kilde

Empati brukes vanligvis i følgende betydning: "evne til å intuitivt gjenkjenne eller forstå en annens sinnstilstand eller følelser".

For øvrig er det min mening at artikkelen er pillråtten. 85.166.198.113 2. okt 2008 kl. 20:55 (CEST)

Det motsatte av empati er psykopati. SOA 5. okt 2008 kl. 18:38 (CEST)

Jeg tror disse psykopatene dine har en utmerket god forståelse av andre sine følelser, dersom de er så flinke til å manipulere andre folk sine følelser.158.39.241.242 5. okt 2008 kl. 18:53 (CEST)

Slik empati er definert her, så er det IKKE det motsatte av psykopati, se under for forklaring. SOA sier faktisk her at f.eks. aspergere og autister er psykopater. Det er spredning av fordommer og viser en manglende evne til medfølelse. Odd Eivind 14. jul 2010 kl. 22:20 (CEST)

Hva er empati?[rediger kilde]

Det virker på meg som denne artikkelen tar opp to helt ulike og adskilte typer fenomener. Artikkelen starter med å skrive at "empati evnen til å forstå en annens sinnstilstand eller følelser". Seinere tar den opp emosjonell intelligens, som defineres som evnen til medfølelse, som ses som det motsatte av psykopati. Det er viktig å være oppmerksom på at dette er to helt ulike fenomener. Ofte har jeg inntrykk av at når folk bruker begrepet "empati" så er det i den siste betydningen.

Jeg vil her sitere fra heftet "Voksne aspergere-en brukerveiledning" som jeg har fått tilsendt fra Autismeforeningen. Sitatet illustrerer godt forskjellen mellom de to fenomene: "Empati er evnen til å forstå hva andre mennesker tenker og føler. Aspergere er generelt ganske dårlig på dette. Men empati er ikke det samme som evnen til å ha medfølelse". Forfatteren av heftet legger her til i parentes at empati også ofte defineres som evnen til å ødelegge dagen for andre. Men som det forfatteren peker på, så er de to fenomenene IKKE det samme. Forfatteren skriver videre at aspergere "kan ha stor medfølelse med andre, hvis de finner ut hvordan de har det. Den enkleste måten å få til dette på er å få det fortalt. Hvis du forsøker å fortelle noe med nonverbale hint, vil det mest sannsynlig bli oversett... De fleste har lett for å få medfølelse med noen som blir utsatt for noe som har en åpenbar fysisk årsak, men vanskelig for å forstå komplekse følelser som oppstår i mellommenneskelige relasjoner" Det kan også hende at personer med Asperger veldig gjerne vil uttrykke medfølelse, men ikke vet hvordan. For å unngå å gjøre noe feil, blir ingenting sagt".

Sitatet over viser at det blir helt feil å blande sammen det som her defineres som empati og det som defineres som emosjonell intelligens, selv om det dessverre ofte virker som folk ikke forstår forskjellen, noe som dessverre bidrar til å bygge opp om fordommer og misforståelser og dermed gjør livet vanskeligere for de det gjelder. Odd Eivind 14. jul 2010 kl. 22:10 (CEST)

Tatt fra artikkelen om empati på engelske wikipedia: "Rogers et al. suggest that one must differentiate between cognitive empathy and affective empathy when regarding people with Asperger syndrome. They suggest that autistic individuals have less ability to ascertain others' feelings, but demonstrate equal empathy when they are aware of others' states of mind. --Odd Eivind (diskusjon) 22. mai 2012 kl. 21:53 (CEST)
Se også en:EQ_SQ_theory#Cognitive_vs._Affective_Empathy. --Odd Eivind (diskusjon) 9. jun 2012 kl. 06:44 (CEST)
Helt riktig! Sjekk denne artikkelen! New Study finds that individuals with Asperger’s Syndrome don’t lack empathy – in fact if anything they empathize too much. --84.210.127.117 18. nov. 2013 kl. 18:55 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Empati. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jun. 2017 kl. 23:29 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Empati. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 09:47 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Empati. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jul. 2018 kl. 20:14 (CEST)