Diskusjon:Elektromotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Diskusjon:Elektrisk motor)
Hopp til navigering Hopp til søk

Diskusjoner til artikkelen før totalforandringen 6. desember 2015[rediger kilde]

Nå er det artikler om dette temaet både på Elmotor og Elektrisk motor. --Duffman 29. nov 2004 kl.13:26 (UTC)

Siden bør ligge på "Elektrisk motor" fordi det er det det egentlig heter. Det var jeg som skrev om det opprinnelig. Andreas 12.2 05

Illustrasjon av roterende felt[rediger kilde]

I denne artikkelen er innstatt en dynamisk illustrasjon. Den ser flott ut, men er den fornuftig? Selv er jeg elektronikkingeniør og brukte lang tid på å forstå hva som var ment her. Har spurt flere kolleger - de strever! Jeg synes ikke denne figuren med vektoraritmetikk og masse forstyrrende skygger, passer i denne sammenheng og foreslår den erstattet fjernet. KG 13. mar 2007 kl. 19:18 (CET)

Hadde egentlig tenkt å skrive at dette er en meget bra artikkel. Men må si meg enig med Kjell G. Jeg er også ingeniør og synes dette var vanskelig å forstå. Er egentlig tillhenger av illustrasjoner, mulig den kan bli værende vis en får med en liten forklaring? Fortsatt en meget god artikkel. 212.17.141.54 7. mai 2007 kl. 18:39 (CEST)
Denne illustrajonene er ytterst rotet og tilfører ikke artikkelen noen verdi ut over at noen er i stand til å lage animasjoner. Hvem er det som leser artikkelen, som ikke har en inngående kjennskap til vektorregning, og som har noen nytte av denne?

Opprydning[rediger kilde]

Jeg har begynt å se over denne artikkelen, da jeg synes den trenger en smule oppstramming. Jeg er enig i at trefaseanimasjonen er fancy, men neppe egnet å forklare noe som helst for wikipedias normale lesere (og jeg har også arbeidet i 25 år bl.a. med elektriske maskiner). Også teksten i dette avsnittet bør endres, trolig ved å lage en ny artikkel om trefase vekselspenning. Jeg synes også at børsteløse vekselstrømmotorer som det står bør legges et hakk lengere ned siden det mere omhandler spesialkonstruksjoner og godt kan utvides med å definere noen flere typer (som servo, stegmotorer, shaded pole. reluktans osv). Den mest vanlige typen 'børsteløs vekselstrømmaskin' jo er trefase asynkronmaskinen som jeg la inn i avsnittet over.hd 30. des 2007 kl. 03:23 (CET)

Ønsker deg lykke til med arbeidet og venter i spenning!

1-fasemotor kobles alltid mellom en fase og N-leder.[rediger kilde]

I artikkelen er inntatt denne skjulte forklariingsteksten:

Ang. den utbredte forvirringen omkring 1-fase kontra 3-fase: Fase og faseleder er to forskjellige ting. Fasen er spenningspotensialet MELLOM faselederne eller mellom faseleder og N. 2 faseledere (eller 1 faseleder og null-leder) gir derfor tilgang til kun én av fasene, mens 3 faseledere gir tilgang til alle 3 fasene.

Moderne undervisningsmateriell er uenig i denne fremstillingen. Spenningen mellom to lederer i et 3-fasenett kalles linjespenningen. Spenningen mellom en av linjelederene og midtpunktet kalles fasespenningen uansett om midtpunktet er tilgjengelig som i TN-nett eller i IT-nett der midtpunktet/nullpunktet ikke er tilgjengelig hos forbruker. En motor som kobles mellom to faseledere blir da en tofaselast eller en tofasetilkoblet last. At dette tidligere ble omtalt som en 1-fase tilkoblet last var og er feil. Imo bør dette reflekteres i artikkelen. KjellG 3. mai 2011 kl. 01:11 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Elektrisk motor. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 08:24 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Elektrisk motor. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. sep. 2017 kl. 19:48 (CEST)

Magnetiske korreksjon[rediger kilde]

Jeg har fått skrevet navnet til Ampère endelig riktig. Den kraftloven som benyttes her, ble først funnet av han og ikke av Lorentz. Denne siste fant sin lov mange tiår senere for kraften på en enkel ladning med en bestemt hastighet som beveger seg i et magnetfelt. Det er ikke bare her denne feilaktige forbindelsen gjøres, men mange andre steder også. Men det er ingen grunn til å videreformidle en slik misforståelse i det som skal være et moderne leksikon. Phidus (diskusjon) 10. feb. 2018 kl. 17:54 (CET)