Diskusjon:Downs syndrom

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kildebruk under "Læring/opplæring[rediger kilde]

Jeg ser at referansen til at Downs Syndrom kalles "mulighetenes sykdom" inneholder en død link. Jeg retter opp dette.

Mordekai wiki 7. jun 2010 kl. 17:59 (CEST)

Setningen etter hvor det refereres til "klar kunnskap" om utviklingspotensiale er problematisk. For det første er det en link i selve teksten, samt at kilden primært omhandler øyelidelser. Jeg fjerner setningen og linken. Den får heller brukes som kilde under sitt riktige felt, dvs. somatiske lidelser.

I det hele tatt er denne artikkelen litt lite nøktern.

--Mordekai wiki 23. mar 2011 kl. 13:27 (CET)

Jeg ser du er opptatt av å fjerne informasjon (jeg er ikke uenig i at dette er dårlig formulert, og feil plassering av referanse). Har du kunnskap / interesse nok til å legge til og utbedre også, settes det stor pris på det. - Mr. Hill 25. mar 2011 kl. 13:31 (CET)

Fjernet lenke til bilder[rediger kilde]

Jeg har fjernet lenken til «bilder av personer med Downs syndrom» da jeg syntes den var upassende. Zerblatt 20. mai 2006 kl.18:54 (UTC)

Her kan mye gjøres[rediger kilde]

Denne artikkelen bør helt klar gjøre noe med, dette er jo bare en direkte oversetning av utdrag av den amerikansek artikkelen, atpåtil kan det virke som om forfatteren har dratt ut de tingene som er minst aktuelt for norske forhold. Feks. plastisk kirurgi av personer med Downs, dette er ikke noe særlig vanlig i Norge, og det er svært mange andre ting som burde trekkes fram.

Hva med levekår, undervisningsopplegg og ordninger for bosted og arbeid, for personer med Downs Syndrom her i Norge, er ikke det ting som en god wikipedia artikkel bør ta opp?

modin-

Du vet, en Wikipedia-artikkel blir ikke bedre hvis ingen gjør noe med det. Du har helt rett i det du sier, kanskje du kan hjelpe til? =) Marcus 15. nov 2007 kl. 15:20 (CET)


Ja, nå er mye allerede gjort[rediger kilde]

- men slettes ikke ferdig! Arbeidet går sin gang, med noe slit med å få illustrasjoner på plass rent teknisk... Men det kommer, det kommer... Karein

Det har blitt gjort endringer av navnet i artikkelen til Down syndrom. Riktig navn er Downs syndrom? Jeg er usikker og forhører meg før jeg gjør endringer. Mvh Fredrifj 31. mar 2008 kl. 23:57 (CEST)

Språkrådet sier Downs syndrom (se her). --Eivind (d) 1. apr 2008 kl. 00:00 (CEST)
Ordnet opp i det nå og kom over denne setningen: «Nyere litteratur om Downs syndrom gir svært gode innblikk i et moderne liv med barn og voksne med Downs syndrom. Styr unna den eldre litteraturen med utrangert medisinske synspunkt, og les bøkene av i dag!» Kan si meg enig i den setningen. Spørsmålet er om vi skal komme med slike oppfordringer i et leksikon? Mvh Fredrifj 1. apr 2008 kl. 00:40 (CEST)
Jeg har nå lagt til begge skrivemåtene i definisjonen, samt omskrevet setningen du nevner over ... når du ser slikt er det bare å ta fatt på redigeringsknappene ;) --Eivind (d) 1. apr 2008 kl. 13:04 (CEST)
Hvorfor flyttet du da artikkelen til Down syndrom hvis Downs syndrom er det korrekte? --Banangraut 5. apr 2008 kl. 23:07 (CEST)
Se her. Mvh Fredrifj 8. apr 2008 kl. 00:26 (CEST)

noe som mangler?[rediger kilde]

Savnes flere opplysninger på noen felt? - Det vil komme et avsnitt om vanlige medisinske tilleggsplager etterhvert, og nøkkeltall-avsnittet kan utvides med andre opplysninger. Rediger gjerne tunge formuleringer og gramatiske feil. mvh Karein


Beskytte?[rediger kilde]

Det har vært flere forsøk på vandalisme av denne artikkelen, bør den beskyttes?

Ja, det synes jeg. Jeg har lagt mye arbeid i denne, med egne bilder osv, og artikkelen er også brukt som kilde i en rekke avisartikler jeg har lest. Kan dere beskytte denne, men¨på en måte som gjør at man kan legge inn endringer på seriøs måte? Mvh Karein

Jeg har sett gjennom artikkelens nylige historikk, og det har vært et par vandaliseringer, men dette er veldig lite antall, sammenlignet med det totale antallet redigeringer. Videre har artikkelen fått ligge i fred i en måned. De vandaliseringene som har skjedd av artikkelen har også blitt rettet opp i løpet av et minutt, eller mindre. Selv om jeg forstår ønsket om å beskytte en artikkel man har lagt ned mye arbeid i, og som er blitt veldig god, ser jeg ikke at det per idag er et behov for det.
Er du uenig i vurderingen min, er jeg selvsagt villig til å høre på det du har å si. V85 21. feb 2009 kl. 23:37 (CET)


Det er ok om det har gitt seg, og kanskje var knyttet til en bestemt periode eller personer. Dette temaet er nok også mer sensitivt overfor vandalisering enn feks en artikkel om ting oa, da vandaliseringen innbar formuleringer som kan gå på krenkende ord og diskrimineringer av en hel gruppe mennesker. Men fjernes det innen svært kort om det kommer, så er det jo lettere å ta det. Vi kan være obs på hva som skjer fremover. Mvh Karein

Dette er jeg helt enig i. Dette er nok en tittel vi er ekstra obs på i utgangspunktet, og, som med annen vandalisme vil hyppig vandalisme av artikkelen enten føre til blokkering av enkeltbrukere eller låsing av artikkelen, dersom den har blitt vandalisert av flere. Som vanlig holder vi alle øynene åpne, og dersom du ser noe som andre ikke fanger opp, så får du gir beskjed om det. V85 28. feb 2009 kl. 14:35 (CET)

Navn – igjen[rediger kilde]

Navnet denne artikkelen ligger på er ikke riktig norsk – det er et tilfelle av særskriving. På Wikipedia på bokmål og riksmål bruker vi former som er tillatt enten av Språkrådet eller Det Norske Akademi. I andre tilfeller har det vært vanskelig å avgjøre fordi bokmål og riksmål tillater ulike former, men når det gjelder dette navnet, er de to enige om at det bare er én form som er akseptert: «Downs syndrom». Språkrådet forklarer godt hvorfor i denne artikkelen (Sitat: «[...] på norsk ville skrivemåten Down syndrom ha vært det vi kaller ukorrekt særskriving ('orddelingsfeil').»).

Et annet prinsipp vi har brukt på denne wikien er at artikkelen skal ligge på det navnet folk forventer. Dette pleier vi å måle etter antall treff på Google. «Downs syndrom» får fire ganger så mange treff som «Down syndrom» ([1] og [2]).

Jeg ser ingen gode argumenter for at artikkelen skal ligge på det navnet det gjør, særlig når det bryter med norsk rettskriving. Det spiller ingen rolle om det heter «Down syndrome» på engelsk; dette er Wikipedia på norsk. Haakon K 5. sep 2011 kl. 21:28 (CEST)

Har du lest denne diskusjonssiden og lenkene som ligger her, eller bare gått rett på uten å sjekke forhistorien? Denne lenken sier mye, og denne. Oppgitt hilsen 2.150.68.226 5. sep 2011 kl. 22:33 (CEST) som ser slike diskusjoner hvor han enn snur seg på wikipedia nå. Hva i huleste har fløyet i folk?
Den har jeg lest, og det er ingenting der som overbeviser meg. Det hevdes der at «Down syndrom» er mest brukt, men søkeresultatene viser det motsatte. Jeg ser av lenkene at noen skriver «Down syndrom», men jeg kan finne mange flere som skriver «Downs syndrom». Sitatet «Det er ønskelig at Down syndrom blir vanlig skriveform, også ellers.» sier det meste; den anonyme brukeren ønsker å endre dette til vanlig skriveform. Wikipedia skal beskrive virkeligheten, ikke forsøke å endre den. Og det viktigste argumentet: Wikipedia skal følge norsk rettskriving. Haakon K 5. sep 2011 kl. 22:40 (CEST)
Rett da og Vinter-OL og Sommer-OL til norsk rettskrivning, vær ikke selektiv! Din måte å debattere på er dessverre lite overbevisende, da den ser ut til å gå ut fra din egen fortreffelighet istedenfor argumenter. 2.150.68.226 5. sep 2011 kl. 22:49 (CEST)
Jeg skulle gjerne retta det også, men en ting om gangen. Min egen fortreffelighet? Jeg refererer til retningslinjer og etablert praksis på Wikipedia. Altså: norsk rettskriving og det at artikkelnavnet skal ligge der folk fleste forventer å finne det, og her taler begge for at artikkelen skal ligge under navnet «Downs syndrom». Det er mine argumenter. Haakon K 5. sep 2011 kl. 22:54 (CEST)
Her er lenke til svar fra Språkrådet på hvor det skal være stor eller liten s/v på sommer-OL og vinter-OL. Dette bare for opplysning. :-) --Migrant 6. sep 2011 kl. 01:38 (CEST)
Ja, satt akkurat og så på det og på hvordan vi skriver det, og det ser ut som vi nå har fått det også riktig :) Haakon K 6. sep 2011 kl. 01:55 (CEST)
Bare for å være litt presis så står det ikke at «Down syndrom» er mest brukt, men at formen i økende grad brukes i fagmiljøer og foreldremiljøer, f.eks. [3]. Det er jo ikke helt uvanlig at ord forandrer seg i fagmiljøer før endringen når Språkrådet. Hvor Wikipedia skal legge seg er så et annet spørsmål. Det er forresten heller ikke riktig at brukeren som ønsket endringen var anonym, men en registrert bruker og en selverklært fagperson. – Danmichaelo 6. sep 2011 kl. 00:12 (CEST)
Det er helt klart at det letteste er blindt å følge Språkrådet. Språkrådet har kompetanse når det gjelder språk, men det ser ikke ut til at de nødvendigvis har mye kompetanse når det gjelder andre ting. Lenge var ordlisten deres for norske dataord en god måte å underholde seg på. Her var det ikke snakk om «avløserord», men kortfattede forklaringer, nærmest ordboksdefinisjoner av de engelske konseptene. Ikke akkurat «avløserord».
At vi skal føye oss etter engelsk, blir òg litt for dumt; vi skal bruke norske ord. Men, nå var jo ikke dette det eneste argumentet for å bruke tittelen Down syndrom, hovedargumentet er at dette er navnet som brukes av fagiljøet.
I tillegg til Språkrådet, så synes jeg, som Danmichaelo, at norske fagmiljøer kan være en viktig kilde for navngivning. Men, etter det jeg har sett i kveld, ser det ut til at det er litt forvirring ute og går, og det er mulig å finne oppslag på begge navn. En som er litt artig er en video fra NHI som i beskrivelsen av bruker «Downs syndrom», men i selve videoen omtaler det som «Down syndrom». Hva som brukes mest, vet jeg ikke. V85 6. sep 2011 kl. 00:24 (CEST)
Det er uansett ikke Wikipedias oppgave å være blant de første til å benytte nye skrivemåter. Så lenge «Down syndrom» gir såpass mange færre tilslag på Google, og ikke minst, ikke er normert verken på bokmål eller riksmål, er det ingen grunn til at vi skal benytte det navnet. Haakon K 6. sep 2011 kl. 00:29 (CEST)
Ja, det er også mitt inntrykk at det er litt forvirring ute og går. I Tidsskrift for Den norske legeforening virker det dog som «Downs» er den dominerende formen (fant ikke umiddelbart bruk av «Down»). Fant også helt nye artikler (2010, 2011) som brukte «Downs», så jeg tror nok det er tryggest å legge seg der foreløpig. Det hadde vært fint å få en kommentar fra Brukerdiskusjon:Karein som har skrevet mesteparten av artikkelen, men det ser dessverre ut som h*n ikke lenger er aktiv på WP. – Danmichaelo 6. sep 2011 kl. 00:39 (CEST)

For For - Støtter flytting til «Downs syndrom». Det den eneste formen som er normert på riksmål, om vi velger å se bort fra «mongolisme», som ifølge bokmålsordboka da også er en «tidl betegnelse for Downs syndrom». Finnes der i det hele tatt noen anerkjente normgivere (myndigheter, oppslagsverk, medisinske tidsskrift) som anbefaler «Down syndrom»? — the Sidhekin (d) 5. sep 2011 kl. 23:21 (CEST)

For For - Støtter flytting til «Downs syndrom», virker som en ganske klar sak ihht vår praksis ellers, dvs at både Språkrådet støtter det og at flertall av treff fra Google sier samme. mvh - Ulf Larsen 5. sep 2011 kl. 23:27 (CEST)

For For - Støtter flytting til «Downs syndrom» --KEN 6. sep 2011 kl. 00:16 (CEST)

For For - «Downs» - Mr. Hill 6. sep 2011 kl. 08:30 (CEST)

For For Opplagt. --Finn Bjørklid 6. sep 2011 kl. 17:44 (CEST)

For For Downs. Mange forskere skriver også "Asperger syndrom" i stedet for det korrekte ("Aspergers syndrom"). Når jeg leser korrektur på fagartikler, retter jeg dette konsekvent. Guaca 6. sep 2011 kl. 19:03 (CEST)

For For Downs syndrom ser også ut til å være benyttet norsk form i Tidsskrift for Den norske legeforening. Vennlig hilsen, Ordensherre 7. sep 2011 kl. 16:57 (CEST)

For For På engelsk skulle det blitt Down's - og vi bruker ikke apostrofer for eiendomsform. Oppkalt etter en person, ergo hans syndrom. --Bjørn som tegner 7. sep 2011 kl. 17:45 (CEST)

For For Se innlegg over. – Danmichaelo 7. sep 2011 kl. 18:54 (CEST)

Det er klar konsensus for flytting, så jeg flytter nå. Haakon K 8. sep 2011 kl. 20:29 (CEST)

Helse problemer[rediger kilde]

Artiklen om Downs bør også inneholde informasjon om helse problmer med Downs' Syndrom s slik den engelske artiklen gjør.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Downs syndrom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 04:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Downs syndrom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. sep. 2017 kl. 23:19 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Downs syndrom. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. feb. 2023 kl. 00:22 (CET)[svar]

Redigeringsforslag 22. april 2023 (Semi-protected)[rediger kilde]

Bytt ut ordet RISIKO med SANNSYNLIGHET Dimpiyg (diskusjon) 22. apr. 2023 kl. 23:18 (CEST)[svar]

Gjort. Telaneo (Diskusjonsside) 23. apr. 2023 kl. 00:26 (CEST)[svar]