Diskusjon:Digital valuta

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Digital valuta er i utgangspunktet ikke noe forskjellig fra vanlig valuta. Det er en gitt pengeenhet som enten kan knyttes til et fysisk verdiobjekt (gull, sølv kameler) som eieren av valutaen kan velge å veksle inn, eller en FIAT valuta der utsteders ”gode lovnader” er verdien. Fiat valutaer benyttes av de fleste av dagens sentralbanker. Fiat valuta holdes under kontroll ved å styre pengemengde i landet/regionen der valutaen har monopol som gyldig betalingsmiddel.

Eiere av valuta kan velge å oppbevare disse i sitt hjem eller å la en bank oppbevare dem for seg. Banker betaler ofte renter for penger som blir oppbevart hos seg noe som gjør denne ordningen fordelaktig fremfor egen oppbevaring. Ved frykt for at banken skal gå konkurs, kan valuta-eierne alltids ta ut pengene sine igjen.

Det finnes per januar 2017 ingen fungerende Digital valuta. Bitcoin og lignende algoritme-styrte løsninger er det nærmeste vi kommer, men disse mangler det nødvendige statlige tilsynet og dekningen som sentralbanker har. Elektroniske pengetransaksjoner blir ofte forvekslet med digitale penger. Dette er ikke det samme, det er en fundamental forskjell. En transaksjon er en tjeneste som en bank tilbyr/selger til deg. Det er et tjenesteprodukt. Når du kjøper noe for penger så kan du og din motpart velge at penger går direkte fra din lagerplass i banken til din selgers lagerplass. Flytting mellom ”kontoer” med andre ord. Banken selger deg tjenesten for at dette er mulig. Digital valuta, på den annen side, er et elektronisk medium likt dagens penger, som lar seg lagre der eieren måtte ønske. Og flyttes av eieren selv. Det er et elektronisk bevis som til en hver tid har kontroll på at valutaholderen er den rettmessig eieren til denne pengeenheten. Den er ikke prisgitt at én bank vedgår at kunden har disse pengene i deres elektroniske hvelv. Den er ikke prisgitt at én banks datasystemer er operative, ei heller at denne transaksjonstjenesteleverandøren går konkurs.

Digital valuta vil i fremtiden antagelig bli styrt av sentralbanker.