Diskusjon:Det norske kongehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Salutt[rediger kilde]

Innledningen er litt upresis, ettersom det ikke vil bli saluttert på prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag før hun blir myndig, jf. saluttreglementet pkt. 6.3. Dag T. Hoelseth (diskusjon) 21. jan. 2014 kl. 16:07 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Det norske kongehuset. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jun. 2018 kl. 17:54 (CEST)

Officielt navn[rediger kilde]

Der står "kongefamilien tilhører fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg" uden kildeangivelse. Kongehusets officielle hjemmeside taler om "fyrsteslekten Glücksburg" (https://www.kongehuset.no/historie.html?tid=27207&sek=26942) og bruger "House of Glücksburg" på engelsk, men anvender ikke den lange form. Men det tyske -burg i modsætning til -borg som i Danmark.

Er Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg den officielle form på norsk? I så fald: Hvornår gik man tilbage til at anvende den tyske form af navnet? Tronfølgeloven af 1853 bruger Slesvig-Holsteen-Sønderborg-Glücksborg, der dermed blev dynastiets officielle navn (stavemåden Holsteen blev dog senere moderniseret til Holsten) og anvendtes i den danske Hof og Statskalender, mens familien selv anvendte Glücksborg omkring 1905 (og den helt fordanskede form Lyksborg var ganske udbredt på den tid). Jeg ved jo at norsk generelt bruger de "indfødte" former af fremmede stednavne, men i dette tilfælde er den oprindelige version af to af stednavnene dansk og for de to øvrige tysk, så det forekommer ikke så oplagt, hvis man anvender det princip konsekvent ville det være Slesvig-Holstein-Sønderborg-Glücksburg. Tillægsspørgsmål: Norge var 1905-1940 ikke nær så anti-tysk som Danmark, men det ændrede sig jo med okkupationen. Er der nogen der ved, om der var overvejelser om at ændre kongefamiliens navn til det nordiske Lyksborg eller et helt nyt norsk navn efter krigen?--Batmacumba (diskusjon) 16. sep. 2019 kl. 14:34 (CEST)