Diskusjon:Det øverste sovjet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fletting og kompleksitet[rediger kilde]

Jeg foreslår å flytte innholdet i artikkelen Liste over presidenter i Sovjetunionen hit. Listen ble opprettet for å skille mellom presidenten + statsministeren + partilederen i Sovjetunionen og presidenten + statsministeren + partilederen i den Russiske SFSR. Det ble opprettet 6 lister (pluss politbyrået som den syvende), for å skille mellom ulike embeder.

Hensikten var å lette forståelsen.

Kompleksitet[rediger kilde]

Det sovjetiske systemet var såpass komplekst at det har medført flere litt misvisende utsagn. Lærebøker i skolen, aviser, TV, radio, såvel som wikipedia og andre leksika, hevder f.eks. at «Stalin overtok etter Lenin».

Dette er korrekt når det gjelder den virkelige makten.

Det er likevel formelt ukorrekt. Stalin var generalsekretær av Sovjetunionens kommunistparti fra 1922 til 1953 (som forøvrig ikke er det samme som kommunistpartiets generalsekretær i Russisk SFSR). Lenin var Sovjetunionens første statsminister, og ble etterfulgt av Rykov (1924-1930) og Molotov (1930-1941), før Stalin ble statsminister (1941-1953) såvel som kommunistpartiets leder.

Verken Stalin eller Lenin var noensinne, på et eneste tidspunkt, formann av det øverste sovjet. Det var derimot Gorbatsjov i årene 1988-1991. Ifølge vestlige media overtok Gorbatsjov som «Sovjetunionens leder». Dette kan føre til misforståelsen om at også Lenin og Stalin var formenn av det øverste sovjet. Gorbatsjov var aldri statsminister (liksom Lenin), men partileder i årene 1988-1991.

Den mest graverende misforståelsen er at «Jeltsin overtok etter Gorbatsjov». Gorbatsjov var president i Sovjetunionen, mens Jeltsin var leder av det øverste sovjet i den Russiske SFSR. Utsagnet er korrekt hva angår overtagelsen av den reelle makten (Russland var unionens dominerende republikk). Det er likevel formelt usant.

«President» eller «Formann av det øverste sovjet»?[rediger kilde]

Da jeg opprettet artiklene Liste over presidenter i Sovjetunionen og Liste over statsministre i Sovjetunionen valgte jeg én tittel på embedet i hver artikkel (og forklarte inne i selve artiklene at embedet hadde skiftet navn flere ganger). Det er allerede komplekst nok for leseren å navigere mellom 7 lister om Sovjetunionen/Russisk SFSR, som om vi ikke skulle fragmentere dem i enda flere.

Sovjetunionens statsminister hadde 6 ulike titler:

  • Formann av Folkekommisærenes Råd av USSR (1917-1946)
  • Formann av Ministerrådet av USSR (1946-1990)
  • Statsminister av USSR (1991)
  • Formann av komitéen for operativ styring av den nasjonale økonomi (1991)
  • Formann av den inter-republikanske økonomiske komité (1991)
  • Formann av den mellomstatlige økonomiske komité - Statsminister av det økonomiske samvelde (1991)

Alt dette kalte jeg for «statsminister» og opprettet én artikkel. Etter min oppfatning ville det være fullstendig idiotisk å opprette 6 ulike artikler om et og samme embede. Derfor valgte jeg én tittel (samt én artikkel istedetfor 6).

Tittelen president (Президент на СССР, Prezident na SSSR) ble tatt i bruk av Mikhail Gorbatsjov som den nye tittelen på det som tidligere ble kalt:

  • Formann av den utøvende sentralkomité for arbeidere, bønder, den røde armé og kossakenes stedfortredere (1922-1938)
  • Formann av det øverste sovjets presidium (1938-1989)
  • Formann av det øverste sovjet (1990)

Mitt forslag er å bruke et navn på embedet. Skal dette embedet kalles «president» eller «formann av det øverste sovjet»?

Dersom puritanere mener at man bør skille mellom «president» og «formann av det øverste sovjet», da kunne man bruke samme argument for å lage egne lister for «formenn av det øverste sovjets presidium» og «formenn av den utøvende sentralkomité for arbeidere, bønder, den røde armé og kossakenes stedfortredere».

For et rot !!!... Jeg flytter innholdet i Liste over presidenter i Sovjetunionen til denne artikkelen, og flytter etappevis lenkene fra den andre til denne artikkelen. Dette for å lette forståelsen og gjøre omtalen mer oversiktlig. I mellomtiden bruker jeg navnet «president». Mens listen samtidig presiserer de tidligere titlene.

Når arbeidet er avsluttet, bør Liste over presidenter i Sovjetunionen hurtigslettes. Ranværing 17. juli 2008 kl.22:12 (UTC)