Diskusjon:Den tyske demokratiske republikks flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det stemmer ikke at Tyskland først ble demokratisk med Weimarrepublikken. Tyskland var et av de første landene i verden som innførte allmenn stemmerett, det skjedde med opprettelsen av nasjonalstaten i 1871, men allerede den tyske statens juridiske forløper, Det nordtyske forbund, fikk allmenn stemmerett i 1867 - mer enn et halvt århundre før f.eks. Storbritannia.

Tyskland var et konstitusjonelt monarki, og styresettet lignet litt på det som er beskrevet i den norske grunnloven. Det innebar at det var monarken som utnevnte regjeringen. Storbritannia hadde en omvendt utvikling; der har parlamentet lenge hatt innflytelse over regjeringsdannelsen, men allmenn stemmerett ble først innført i 1918 - før 1918 var det dermed bare rundt halvparten av den voksne mannlige befolkningen som hadde anledning til å delta i valg. Kph 8. jul 2007 kl. 12:41 (CEST)

Første demokratiske republikk, ikke første demokratiske regime i Tyskland[rediger kilde]

Det jeg skrev var som følger: "første demokratiske republikken i Tysklands historie". Merk: Republikken. Jeg er vel kjent med Storbritannias og Tysklands konstitusjonelle historie. Kommentarene dine på dette ligger egentlig på siden av det artikkelen dreier seg om, og DDRs politikere har neppe hatt sammenliknende konstitusjonell utvikling i Tyskland og Storbritannia i tankene da de valgte svart-rødt-gull, da var nok den første demokratiske *republikken* i Tyskland et mer framtredende moment. -Sildesalaten