Diskusjon:Den bergenske kongevei

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette veifaret kjenner jeg godt etter å ha drevet arkeologiske registreringer i området på 1980-tallet. Problemet med hvordan det legges fram her er at det skal beskrive en vei mellom Oslo og Bergen som går: 1. Over Krokskogen og ned Krokkleiva. Og 2. Over Harestua. Enhver med minimal kunnskap om østnorsk geografi vil forstå at dette ikke henger på greip. En vei som dekker begge disse kriteriene vil jo ikke gå til Bergen. Den går fra Oslo, rundt Nordmarka og gjennom Nittedal tilbake til Oslo. Eller omvendt. Saken er at her blandes sammen to eldgamle veifar. Det ene rett nordover fra Oslo, det andre vestover gjennom Ringerike og nord til Hadeland. Her samles de på Granvollen, går sammen videre nord over Tingelstad til nåværende Brandbu sentrum. Der kommer et viktig veiskille. En vei går nordøst over Høykorset, deretter over Vestre og Østre Toten. Den andre går via Egge og nordover Randsfjorden. Det er sistnevnte som var Den Bergenske Hovedvei.

For å rydde opp i dette må det skrives to artikler. Den ene må kalles Den bergenske hovedvei, og beskrive linjen Oslo-Ringerike-Hadeland-Land-Etnedal-Vestre Slidre-Fillefjell, og stopp i Lærdal. Derfra var det båttransport til Gudvangen, og videre over Voss til Bergen. Artikkelen må også nevne den unike reiseberetningen fra 1594, av biskop Jens Nilsson, der han er på visitasreise og følger den bergenske hovedvei over hundre år før den ble akkurat det, fra Oslo til forbi Granvollen. Colliekar 12. okt 2010 kl. 17:54 (CEST)

Høres riktig ut (med det forbehold at som nordlending er min geografiske kunnskaper sør for Dovre sørgelig begrenset). Biskop Jens Nilssons reisebeskrivelse høres spennende ut. Hvis du oppretter artiklene skal vi nok få ryddet i artikkelnavnene i ettertid. --Finn Bjørklid 12. okt 2010 kl. 17:59 (CEST)
Da oppretter jeg en ny artikkel om Den Bergenske Hovedvei. Men det får jeg ikke gjort i kveld. Får se hva jeg klarer i morgen. Colliekar 12. okt 2010 kl. 18:44 (CEST)
Jeg er ikke historiker, men har et par innspill vedr. denne artikel. Jvnf Akers Avis Groruddalen, Den gamle Bergenske kongevei gikk veien av Bergensveien (Grorud) og gjennom Steinbruvannet. I forbindelse med rehabilitering av demningen er en gammel steinbru kommet til sin rett igjen. Hvis denne virkelig var en del av den bergenske kongevei, så bør den også nevnes. WikiPoul 27. okt 2013 kl. 21:37 (CET)
Den bergenske kongevei er ikke helt et entydig begrep fordi den til ulike tider har hatt ulike traseer, særlig på Østlandet. Det som i en periode var selveste kongeveien (hovedveien), ble kanskje etter en tid bare en vanlig bygdevei eller skogsvei. --Erik den yngre (diskusjon) 28. okt. 2013 kl. 14:25 (CET)[svar]

Forbedringspotensial[rediger kilde]

Artikkelen omhandler bare en kortere del av den Bergenske kongevei. Den store utfordringen med denne veien var partiet over det øde høyfjellet (Filefjell), som ble kjørevei først i 1793. På Østlandet har veien fulgt ulike traseer (litt fri tolkning så kan også dagens E16 gjennom Begnadalen medregnes). Ferdselsveien over fjellet er likevel langt eldre enn kjøreveien. Så artikkelen trenger en tydeligere avgrensing av hva som faller under betegnelsen Bergenske Hovedvei/Kongevei og hvilket tidsperiode det er snakk om. Mvh Erik den yngre (diskusjon) 26. nov 2012 kl. 21:13 (CET)

PS:Stoff under Filefjell hører muligens hjemme her. Erik den yngre (diskusjon) 26. nov 2012 kl. 21:36 (CET)
Helt riktig. Den bergenske kongevei gikk over Filefjell til Lærdal. Colliekar (diskusjon) 27. nov 2012 kl. 15:20 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Den bergenske kongevei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. feb. 2021 kl. 17:29 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Den bergenske kongevei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. feb. 2021 kl. 02:15 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Den bergenske kongevei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. jul. 2021 kl. 12:40 (CEST)[svar]

Opprydning[rediger kilde]

I forbindelse med en opprydning har jeg tatt ut noe stoff med begrenset relevans for artikkelen og lagt det her. Jeg har beholdt den overordna strukturen Bergen-Oslo, sjøl om en struktur Oslo-Bergen ennå skinner gjennom i en del enkeltavsnitt. Gjentakelser er sløyfa og den geografiske oppdelinga styrket. Havre2020 (diskusjon) 28. apr. 2023 kl. 10:01 (CEST)[svar]

  • Fra 1836 ble posten mellom Bergen og Christiania knyttet sammen med postruten Bergen-Molde-Trondheim med robåt på Sognefjorden, og fra 1842 gikk dampbåten Bjørgvin mellom Bergen og Lærdal.[1]
  1. ^ Nordstrand, Ingemar (1932-) (1996). Postvegen Bergen-Trondheim. Oslo: Samlaget. ISBN 8252145914.