Diskusjon:De hellige syv sovere

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg har kommet over en interessant forskjell. Både i Wikipeda og i Caplex omtales syvsoverdagen på norsk som 27. juli. Men i følge tysk tradisjon er det den 27. juni: http://de.wikipedia.org/wiki/Siebenschl%C3%A4fertag Bådepå norsk knyttes merkedagen til været de påfølgende sju ukene. Ifølge den norske versjonen skal høsten bli våt hvis syvsoverdagen den 27. juli har regn. Det gjenstår ennå å se for i år. Derimot har de tyske mytologene full klaff i år med at sommeren blir våt hvis 27. juni ble våt.

Jeg seiler, og dette temaet kom opp i en samtale med en erfaren tysk seiler, som fortalte legenden. Men den er altså ikke sikrere enn at tyske og norske legendeskrivere har en måneds forskjell på dagene.

Er det noen som vet hva som faktisk stemmer, eller kan vi ikke stakke om fakta i et slikt tilfelle?

Hm. Ser at Syvsoverdagen også er 27. juni i Danmark: [1], [2] og da:27. juni. I Sverige er det tydeligvis 27. juli: [3] og se:Sjusovaredagen. Mulig at forklaringen ligger på noen av disse nettstedene eller i wikipediaartikkelene om De Hellige Syv Sovere på andre språk. Wolfmann 29. jul 2007 kl. 19:04 (CEST)
Det er helt vanlig med slike forskjeller. Oftest skyldes det at man hadde en lokal helgen som opptok den egentlige dagen, og man la den derfor til en annen dato. 27. juli er den datoen som står i det romerske martyrologiet, så det er i Tyskland den har blitt flyttet, ikke i Norge. Cnyborg 29. jul 2007 kl. 19:23 (CEST)