Diskusjon:Bydannelse i Norden

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg flytter avsnittene om de to Kaupangene, da kaupang er et generelt beskrivende ord. Trondheim hadde også navnet kaupang (Kaupangen i Trønderheimen). Martin 11. jul 2005 kl.11:13 (UTC)

Greit, jeg kommer da til utvide teksten om Skiringssal. Det blir kanskje uansett noe overlapping. --Finn Bjørklid 11. jul 2005 kl.11:52 (UTC)
Skjønt, det er ett problem - så vidt jeg skjønner er Kaupang i Tjølling og Kaupangen i Skiringssal det samme. Skiringssal er det gamle navnet for Kaupang, mens Tjølling referer til hva stedet, omgivelsene, heter i dag. --Finn Bjørklid 11. jul 2005 kl.11:55 (UTC)
Ok, jeg forstod det som to plasser. Legger du den inn under det navnet du synes passer best, og lager en omdirigering av den andre? Martin 11. jul 2005 kl.12:22 (UTC)
Min gode mann, jeg har utvidet teksten om Kaupangen i Skiringssal, men jeg har nok ikke kunnskapen for å lage omdirigering og den slags. Jeg vil tro at Skiringssal-tittelen er den beste for de søker om informasjon om det historiske stedet. Jeg tillot meg også å sammenligne med de andre nordiske kaupangene. Det vil være fint om du kunne "smelte" artiklene sammen, bildene fra den ene artikkelen og teksten fra den andre. --Finn Bjørklid 11. jul 2005 kl.12:40 (UTC)

Flere byer[rediger kilde]

Vi har nå to artikler; en generell som definerer begrepet "kaupang" som by, og lister opp eksempler + en artikkel om Skiringssal spesielt. Men vi mangler spesifikke om de andre "hovedstedene" i Norden som Birka i Sverige og Hedeby i Danmark. Ribe eksisterer som moderne by og har derfor aktiv lenke. Jeg håper at etterhvert som vi får plass dette kan vi kvalitetssikre teksten(e) yttereligere ved å stramme dem inn i forhold til hverandre. --Finn Bjørklid 11. jul 2005 kl.15:45 (UTC)

Terminologi[rediger kilde]

Kunne godt tenke meg å bidra med stoff innenfor tema byoppkomst. Men da bør det først ryddes opp litt i terminologien. Først og fremst: Innenfor nordisk arkeologi er Kaupang synonymt med funnstedet i Tjølling. Altså det som her kalles Kaupangen i Skiringssal. Sjekk Bergljot Solbergs artikkel i Store Norske. Der er det korrekt brukt. Artikkelen Kaupang, som beskriver generelt de tidlige skandinaviske bydannelsene kunne da døpes om til den arkeologiske termen Byoppkomst. Er rimelig oppdatert på det feltet, så jeg kan godt bidra med en del stoff på det. Colliekar 28. nov 2010 kl. 13:06 (CET)

En liten korreksjon: I Norsk Arkeologisk Leksikon ser jeg at artikkelen er kalt Bydannelse. Da bør vi vel holde oss til den. Colliekar 28. nov 2010 kl. 13:22 (CET)
Det var jeg som utvidet denne i sin tid. Jeg har ingenting imot at du oppdaterer, korrigerer og utvider. Tvertimot, det er bare bra. Det har kommet to bøker om de siste undersøkelsene, en engelsk og en på norsk, noe forskjellige. Jeg hadde tenkt å skaffe iallfall en av dem, men det har blitt med tanken. Veldig fint om du tar ansvar for artikkelen. --Finn Bjørklid 29. nov 2010 kl. 12:23 (CET)
Fint! Jeg har mursteinen som Dagfinn Skre laget etter undersøkelsene hans. Så da legger jeg inn første gear og setter i gang. Men kan jeg be deg om en tjeneste; dirigere artikkel Kaupangen i Skiringssal til Kaupang, og eksisterende Kaupang til Bydannelse? Hilsen Colliekar 29. nov 2010 kl. 15:03 (CET)
Gjort. Men artikkelen om bydannelse må snarest omformuleres, sånn at starten samsvarer med det nye oppslagsordet. Sjekk også om kursivhenvisninga øverst i kaupang er velformulert. Hilsen GAD 29. nov 2010 kl. 15:50 (CET)
Tar det nå. Colliekar 29. nov 2010 kl. 17:48 (CET)

Kaupang[rediger kilde]

Har oversatt sv:kaupang til norsk og lagt den som en egen artikkel under navnet kaupang. Hubba (diskusjon) 1. jun. 2014 kl. 16:24 (CEST)[svar]

Ser nå att Kaupang tidligere har blitt flyttet hit. Jeg anser uansett att navnet/ordet fortjener en egen artikkel. Hubba (diskusjon) 1. jun. 2014 kl. 23:23 (CEST)[svar]

Bydannelse[rediger kilde]

Bydannelse er en arkeologisk term som omfatter de aller tidligste bydannelsene på skandinavisk område, deres historie, og ikke minst de politiske, sosiale og økonomiske drivkreftene som ligger bak disse aller tidligste byene, eller forløpere for byer. Slik innledes artikkelen. At begrepet bydannelse brukes slik i artikkelens hovedkilde er ikke overraskende, men bydannelse er - som oppslagsord i W å forstå mer generelt. Bydannelse er et tverrfaglig begrep, brukt av geografer, historikere og arkeologer. Jeg forventer, under denne tittelen, å finne en artikkel om bydannelse generelt i Europa eller på global basis. I artikkelnavnet bør det komme fram at dette gjelder bydannelse i Norden; jeg foreslår derfor at artikkelens tittel endres til Bydannelse i Norden. krg 17. aug. 2014 kl. 21:39 (CEST)

Ja, du har rett. Jeg anbefaler også Bydannelse i Norden. Hilsen Colliekar (diskusjon) 17. aug. 2014 kl. 22:14 (CEST)[svar]

Interwiki[rediger kilde]

Artikkelens interwikier er ikke oppdatert, men basert på den opprinnelige artikkelen. Imidlertid: Her bør mange ha tungene rett i munnen: Köping oversettes med ladested, og har selvfølgelig samme opphav som kaupang. Dette er litt FOR omtrentlig! Bydannelse i Norden er tittel som kan brukes på alle språk! krg 19. aug. 2014 kl. 16:59 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bydannelse i Norden. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2017 kl. 09:31 (CEST)[svar]