Diskusjon:Brunrotte

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etymologien til det vitenskapelige navnet[rediger kilde]

I artikkelen om Brunrotte står det skrevet følgende: Sitat: Vi finner brunrotta (Rattus norvegicus) over hele verden, og den er også meget vanlig i store deler av Norge (derav sitt latinske navn). Sitat slutt. For endel år siden leste jeg en artikkel om rotter i et amerikansk magasin og der sto det at den fikk sitt latinske navn av den grunn at den ble spredd over hele verden med norske skip. På 1700 tallet hadde Norge en veldig stor handelsflåte og det var ganske vanlig at det fulgte rotter med lasten. Er det noen som kan bekrefte eller avkrefte denne påstanden? Mvh Øyvind Kruse Dette usignerte innlegget ble skrevet av Oyvindkruse (diskusjon · bidrag) 5. aug 2009 kl. 09:41 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg tror nok saken er fortegnet. Den engelske en:Navigation Acts (norsk artikkel:navigasjonsloven) la en brems på utviklingen av skipstrafikk og shipping over det meste av verden, siden returfrakt ikke skulle gå til tredjeland. Rotter ble nok fort vanlige beboere både på så godt som alle skip, og i alle havner, uten at de tok hensyn til nasjonalitet. De fulgte nok med norske skip til og fra utskipningshavner for trelast og tørrfisk - men de varene hadde begrenset marked. Den norske handelsflåten var sannsynligvis ikke stor nok til at den alene kunne klare jobben - og mange havner var uaktuelle. Men noen må jo være skyldige? (Synsing og litt sannsynligheter) Bjørn som tegner 5. aug 2009 kl. 11:44 (CEST)
Fra Wikipedia på engelsk: «Berkenhout gave the brown rat the binomial name Rattus norvegicus believing that it had migrated to England from Norwegian ships in 1728, although no brown rat had entered Norway at that time.» Ifølge en:Brown rat#Naming and etymology er navnet altså basert på en misforståelse. - Soulkeeper 5. aug 2009 kl. 12:14 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Brunrotte. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2017 kl. 08:26 (CEST)[svar]