Diskusjon:Brødrekrigen (1155–1162)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg gir min tillatelse til den som vil eventuelt byttet om tittelen til *Borgerkrigene 1155-1164*. Varulv2468 29. nov 2007 kl. 21:02 (CET)

Tilbake etter et langt avbrekk. Varulv2468 19. jan 2012 kl. 00:41 (CET)

Jeg har kjørt meg fast!!! Hvordan kan jeg fortsette? Mange måneder til ingen nytte...! Jeg vil ikke begynne på andre artikler før jeg har fullført denne og avslutte de andre. Varulv2468 (diskusjon) 18. nov 2012 kl. 01:00 (CET)

"Borgerkrigstiden" en elendig betegnelse[rediger kilde]

For det første er konflikten i Norge på ingen måte en isolert borgerkrig. Begrepet borgerkrig duger rett og slett ikke, og er mildt sagt misvisende. Selvfølgelig har konflikten i "Norge" åpenbare lokale forankringer. De er dog forbundet med forhold som er spesifikke for føydalismens utvikling i Norden, områdene knyttet til Østersjøen, Baltikum, Nordsjøen og Nordatlanteren. Uansett er det ikke en isolert konflikt knyttet til "Norske forhold". Sånn sett er "Brødrekrigen" en mye bedre betegnelse; det vil si om den settes i forbindelse med Nordens særlige posisjon i forhold til Bjarmaland, Novgorod og Kiev, i øst, og framveksten av et føydalistisk Europa i vest; rettere sagt det asiatiske og nordatlantiske goðorð som Snorri Goði Sturlusson prøvde forsvare (apologetisk) mot det ultrapatriarkalske franske Romerriket - den Vesteuropeiske føydalismen. Norden var en viktig mellomposisjon mellom øst og vest, og hadde vært det lenge. Kong Olav den Hellige blir så stor som han blir fordi han representerer en forbindelse mellom østkirken og den relativt sett nye kristendommen som vokser fram med det franske Romerriket, som i og for seg ikke er så "fransk" som man skulle tro. Her bør man undersøke Kong Aðalsteinn og Kong Harald Hårfagres allianser, som foregriper Keiser Karl den Store, og hans forgjengeres korrumpering av det Romerske biskopatet. Hvorfor er det så lite kjent at forutsetningen for etableringen av det franske Romerriket skyldes at man ikke ville godta en kvinnelig keiser av Rom (jamfør Keiserinne Irene) omkring år 800 e.Kr.? Det er forsåvidt klart at kvinnenes posisjon i samfunnet ikke alene er årsaken til striden, internasjonalt, for korrumperingen av biskopatet i Rom starter en god stund før hennes regjeringstid. Motstanden mot Keiserinne Irenes Romerrike starter med Pepins donasjon, som handler om etableringen av det vi idag kaller Pavestaten(e).--Xact (diskusjon) 24. feb. 2021 kl. 20:58 (CET)[svar]