Diskusjon:Bjørn (navn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Er det reelt at navnet "Bjørn" ble forbudt i den "nye" navneloven for en stund tilbake? Har det isåfall blitt opphevet? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Boman (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er ikke forbudt. Det ligger en begrensning i navnelovens §8: «Som fornavn kan det ikke velges et navn som er registrert i Det sentrale folkeregister som et navn som er eller har vært i bruk som etternavn eller mellomnavn. Navnet kan likevel tas som fornavn dersom det har opphav eller tradisjon som fornavn i Norge eller i utlandet eller har tradisjon i en kultur som ikke skiller mellom fornavn og etternavn.» Dette ble av endel tolket som et forbud mot fornavn som Bjørn, Magnus, Sten m.fl., noe som ikke er tilfelle ettersom disse navnene har tradisjon som fornavn i Norge. Meningen var å hindre en utglidning ved at etternavn ble tatt i bruk som fornavn, f.eks. slik det er gjort i USA der unger risikerer å få George Washington som fornavn (man sniker altså inn et etternavn ved å omdefinere det til et fornavn). Cnyborg 28. des 2006 kl. 23:14 (CET)
Denne juridiske vandrehistorien har fått stor utbredelse det siste tiåret. Jeg tviler på at den har noe med forbudet mot etternavn som fornavn å gjøre. De versjonene jeg har hørt går alltid på at forbudet skulle gjelde bruken av dyrenavn som fornavn. Med tanke på det norske folks respekt for tåpelige lover, også av den innbilte sorten, er jeg forundrer over at språkmyndighetene ikke har gått ut med en offentlig dementi.--AT 27. sep 2007 kl. 13:01 (CEST)
Takk for oppklaring, Cnyborg. Jeg ble spurt om dette senest i går, syv år etter disse oppføringene. Er det OK å gjøre dette til et avsnitt i selve artikkelen, ref. AT's utsagn om at vandrehistorien har fått stor utbredelse, noe også jeg erfarer? Bjornte (diskusjon) 18. mar. 2014 kl. 09:15 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bjørn (navn). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jun. 2017 kl. 06:59 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bjørn (navn). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. jul. 2017 kl. 19:55 (CEST)