Diskusjon:Bergstad

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Status som bergstad. Kilde[rediger kilde]

«Kommunal Rapport, 23. juni 2006» er oppført som kilde. Noe slikt eksisterer ikke. Dette var en fredag og KR kommer ut på torsdager, og den nærmeste utgivelsen kom 22. juni (neste utgivelse var 10. august). Jeg har bladd igjennom dette heftet og finner ikke noe der om hverken Røros eller Kongsberg. Etter å ha søkt i Atekst fant jeg derimot en artikkel i KR fra 23. juni 2005, hvor det fremgår en fullstendig udokumentart påstand om at «Bare Kongsberg og Røros kan kalle seg bergstad i Norge.», og det er heller ingen forklaring på hva dette skal bety. Artikkelen finnes her: http://www.kommunal-rapport.no/index.db2?id=3725 (Det er muligens herfra at påstanden om at artikkelen er fra 2006 kommer fra, siden er datert 2006. Den synes å være identisk med artikkelen fra 2005, men med tillegg av Brekstad (Ørland kommune), Brevik (Porsgrunn kommune) og Drøbak (Frogn kommune) og årstallet i datoen er blitt endret til 2006.)

Jeg har tideligere fjernet denne udokumenterte påstanden fra denne artikkelen, men sannelig – nå er den her igjen, like udokumentert .

I tillegg har KR-artikkelen en ikke helt kort historisk utredning om Røros, hvor de unnlater å nevne eller kommentere kommunesammenslåingen som ble besluttet i 1962:

«Røros bergstad, Røros landsogn, Glåmos og Brekken kommuner i Sør-Trøndelag fylke blir sluttet sammen til én herredskommune.»[1]

Hvor altså bergstaden ble til en ny herredskommune.

I 1963 var Kongsberg bykommune:

«Kongsberg bykommune, Øvre og Ytre Sandsvær herredskommuner og Jondalen kirke- og skole kommune sluttes sammen til en bykommune i Buskerud fylke.»[2]

(Det er et tilfelle av «skole kommune» der, men i papirutgaven av Norsk Lovtidend avd II står det «skolekommune». Det står heller ikke èn – men én – i den trykte utgaven. Det er Lovdata som står for språksprellene.)

Samme artikkel i KR påstår også at bl.a. Sandvika har bystatus. Dette stemmer kun i den grad at et kommunestyre kan velge å kalle hva som helst for hva som helst. (jf Bernt i Overå/Bernt: Kommuneloven med kommentarer (3. utg., 2001) s. 17, merknad til § 3 nr. 5: «Privates språkbruk er ikke regulert av loven og heller ikke kommunens egen bruk av «by» på del av egen kommune.» (uthevet i originalen)) Men det har ikke noe med kommunelovens system om bystatus, som gjelder for hele kommuner. De har tydeligvis ikke reflektert over hva slags by(status)begrep de skal operere med og har ingen begrunnelse for denne sammenblandingen. Men det samme er tilfelle her på Wikipedia, og jeg har gitt opp forsøket å på få det rettet opp, folk vil helst bedrive mest mulig "original research".

Med mindre noen kan oppdrive en kilde for at Røros og Kongsberg har status som bergstad, og at at kun disse kan kalle seg for bergstad, vil jeg fjerne denne opplysningen igjen. (Det er forøvrig ingen lover eller forskrifter som benytter «bergstad», bortsett fra noen lokale for Røros vedrørende kommunesammenslåinger/kommunenavn og en om Bergstaden/Røros sentrum som «typisk turiststed»[3]) Tskoge 22. sep 2006 kl. 19:17 (UTC)