Diskusjon:Basilika

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Død lenke[rediger kilde]

Under automatisk robotkjøring blei det oppdaga at følgende eksterne lenker var ødelagt. Vennligst sjekk om disse lenkene faktisk er ødelagt, og fiks eller fjern dem om det er tilfellet.

JhsBot * 19. mai 2006 kl.15:38 (UTC)

Fjerna. Jon Harald Søby 30. jun 2006 kl.12:04 (UTC)

Basilika eller korskirke[rediger kilde]

Nidarosdomen er omtalt som basilika, samtidig som den jo har et korsformet grunnplan og derfor er en korskirke. Ble domen faktisk oppført som basilika? Kan en kirke regnes å ha form som basilika og korskirke samtidig? Mvh Erik den yngre (diskusjon) 3. jan 2013 kl. 21:13 (CET)

Ja: Kirken har en grunnplan med korsarmer eller transept slik at det dannes et latinsk kors, men den har i tillegg kapeller og oktogonen grunnplan. I skipet er det elevasjon med arkaderekke, triforium og klerestorium som er kjennetegnet på basilika. Du ser tegning av det her. Det er mange av de store katedralene som har dette. Jeg ville ikke primært kalt den korskirke selv om grunnplanen kan tolkes som et latinsk kors. Det blir riktigere i de kirkene som har mer likearmede korsarmer slik du ser på denne grunnplanen. Det er vanskelig å kategorisere kirker ut fra grunnplaner og det vil alltid være overgangsformer og forskjellige tolkninger. --Nina (diskusjon) 3. jan 2013 kl. 21:37 (CET)
Takk for oppklarende svar. Jeg stusset som sagt litt fordi SNL eksplisitt nevner Nidarosdomen som eksempel på korskirke, mens jeg ikke har sett omtale av Nidarosdomen som eksempel på basilika. Så her trengs kanskje en referanse til standardverk om Nidarosdomen. mvh Erik den yngre (diskusjon) 4. jan 2013 kl. 11:30 (CET)