Diskusjon:Bødalen stavkirke

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva skjedde mellom 1665 og 1784?[rediger kilde]

Fremstillingen av bygningshistorikk omkring 1665 ("ble avløst av laftet kirke") og 1784 (Bødalskirken ble nedlagt omkring 1784) er uklart. mvh --Erik den yngre (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 14:03 (CEST)

Fremstillingen er i hovedsak basert på Skre (1988), som henviser til regnskapet for 1665 som kilde til nybygg. Dette følges opp av Gausdalsminner 10 (s. 52), muligens basert på Skre. Lokalhistoriewiwki opererer med 1664, uten at jeg har funnet årstallet hos Dietrichson (som Lokalhistoriewiki ellers henviser til). I jubileumsheftet for Vestre Gausdal kirke nøler man med å kalle bygget stavkirke, tilsynelatende fordi man er ukjent med denne nybyggingen og primært forholder seg til en beskrivelse fra en besiktigelse 30/5-1725, der laftevegger er nevnt.
Alle kilder er utvetydig enige i at Nykirken (Vestre Gausdal kirke) overtar som sognekirke ved innvielsen i 1784. Det eneste spenningsmomentet i så måte er når gamlekirken ble revet. Tradisjonen om bruk i lang tid etterpå er som nevnt gjengitt i Gausdalsminner (s. 54). Dette var formodentlig ikke kjent for Dietrichson. Flere steder snakkes det om flytting, men dette er å forstå som kirkestedet, ikke den fysiske bygningen. Inventar kan imidlertid være overflyttet, slik som statuene som ble funnet på loftet i Vestre Gausdal kirke i 1909.
Portalplanlenes datering varierer noe, og de som skriver om dem, er gjerne forsiktige med å komme med bombastiske uttalelser om alderen. Dietrichson (s. 234) antyder at stilen var i bruk lenger på denne kanten av landet enn lenger vest, og Sand (s. 14) antyder første havdel av 1200-tallet. Jeg har valgt å følge Skre: «Nicolaysen daterer dem til første halvdel av 1100-årene (Fortidsfor. Aarsberetn. 1888:103). Jeg vil derfor tro at Bø har vært kirkested siden denne tiden, muligens også før.» Samme datering er nevnt i Gausdalsminner, igjen muligens basert på Skre. Vinguru (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 15:12 (CEST)
Dietrichson har trolig blingset på enkelte detaljer her og der, blant annet fordi han såvidt jeg vet basert seg mest på arkivmateriale og ikke besøkte stedene (f.eks. trodde han at Undredal var revet). Selv om fakta er usikre bør fremstillingen være klar, det er den ikke nå, dvs. uoverenstemmelse mellom pålitelige kilder må komme frem i teksten. Det synes som om det dreier seg om teksten omtaler tre kirker: Stavkirken, laftet kirke på som erstattet stavkirken i 1665, og "nykirken" på Forset (1784). Dietrichson omtaler imidlertid bare to bygg: Stavkirken og "nykirken" fra 1784. Dietrichson konkluderte med at stavkirken ble revet i 1784. Jeg tror heller ikke Lokalhistoriewiki kan regnes som pålitelig kilde, så årstall derifra bør ikke vektlegges. mvh --Erik den yngre (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 15:36 (CEST)
Det er klart teksten omtaler tre bygg. Det må den jo for å vise konteksten (kirkestedets historie og skjebnen til gjenstandene fra stavkirken). Hugger man av dette, blir det bare en meningsløs torso tilbake. Men hovedtemaet er fortsatt stavkirken. Årstallet fra Lokahlhistoriewiki er overhodet ikke nevnt i teksten, nettopp fordi det er ukjent hva det bygger på, og når Dietrichson ikke har lest kirkeregnskapene fra 1665, synes jeg det er uinteressant å sitere hans mangelfulle oppfatning av bygningshistorien. Jeg har tatt med litt mer om dateringen av portalene. Hvilke konkrete uenigheter er det ellers du vil ha fremhevet? Vinguru (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 16:40 (CEST)
Bra. Jeg har lagt inn et par presiseringer slik at det er helt tydelig at det dreier seg om tre bygg. Har også lagt inn en fotnote som hinter om hull i Diethrichsons framstilling. Omtalen av Vestre Gausdal kirke er ikke riktig utfra disse opplysningene, jeg kopierer over en del stoff. mvh --Erik den yngre (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 19:37 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bødalen stavkirke. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jan. 2021 kl. 20:17 (CET)[svar]