Diskusjon:Anne Grete Preus

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bio fra Preus' hjemmeside[rediger kilde]

Anne Grete Preus sendte en mail to info-no@wikimedia.org, hvor hun sier at vi godt kan få bruke bioen fra hjemmesida hennes til å utvide artikkelen. Her er den:


Anne Grete Preus har vært synlig og tilstede i norsk musikkliv siden slutten av 70 tallet. Først som medlem og leder av Veslefrikk (1977-1981) og senere Can Can (1982-1986), begge blant de viktigste norske rockebandene i sin samtid. Det er allikevel som soloartist hun har blomstret helt og fullt, så vel kreativt som kommersielt. Født med en stemme og personlighet som ville være distinkt i en hvilken som helst sammenheng; det skjedde uansett noe avgjørende da Preus la ut på egenhånd i 1988 og ga ut albumet «Fullmåne» med tekster av Jens Bjørneboe. Albumet er en klassiker og selger forsatt jevnt og trutt.

«Fryd» fra det neste albumet «Lav sol! Høy himmel» (1989) ble Anne Grete Preus første store hit og etablerte henne I toppsjiktet blant norske artister. Den originale poesien , låter med bade kraft og følsomhet, ble hennes varemerke. Kritikerne tok også vel I mot den neste CD «Og høsten kommer tidsnok» og Norge ble turnert på kryss og tvers og ga henne et rykte som en sterk konsertartist. Karrieren eksploderte fullstendig I 1994 med albumet «Millimeter» som solgte 75 000 og ga henne 3 spellemannspriser, årets artist, årets album og årets hit, sistnevnte kåret av TV seerne og viste den sterke appellen musikken hennes hadde fått.

I 1995 innledet Anne Grete Preus et samarbeide med Vertavo Skrykekvartett med permeire på Vestfold Festspillene. I møte mellom Vertavos utsøkte spill og Preus kraftfull rock vokal oppstod et magisk uttrykk som fikk kritikerne til å ta fram de største superlativene. Til sammen har de gjort ca 25 konserter I Norge og lover stadig å komme sammen dersom den rette anledningen byr seg.

I 1996 kom utgivelsen «Vrimmel», Anne Grete Preus´ femte soloplate for Warner Music. Den ga hennes første topplassering på VG listen og har nå solgt over 80 000 eksemplarer. Omfattende turnering I forbindelse med lanseringen av platen ble avsluttet sommeren 1997 på Norwegian Wood festivalen I Oslo.

Anne Grete Preus har også komponert musikk til film og teater, med «Den røde blusen » en ballettforestilling for Den Norske Opera (1994), «Fruen fra havet» på Nationaltheatrets hovedsene (1995) og «Skammen» på Amfiscenen (1999) for å nevne noen høydepunkt.

Tekstene har på mange måter stått I sentrum i Anne Grete Preus arbeid og var utgangspunktet for at hun I 1997 la ut på sin første soloturne. Dette konsertformatet gir et intimt møte med tekstuniverset og tillater stor grad av improvisasjon både når det gjelder repertoar og fremføringene. Anne Grete Preus gir jevnlig solokonserter og sier selv de er livsnødvendige vitamininnsprøytninger I låtskrivningsarbeidet.

Etter samleplaten «Mosaikk» (1998) og et ny stor hit med «Når himmelen faller ned» tok Anne Grete seg igjen god tid for å skrive materiale til neste innspilling, «Alfabet» (2001) og bygde samtidig opp sitt eget studio der deler av innspillingen skulle foregå. Et nytt band ble satt sammen og for første gang brukte hun symfoniorkester og komponerer arrangementene selv. Platen som ble produsert I samarbeid med Yngve L. Sætre inneholder radio og live favoritten «Amatør».

Etter lange opphold I Paris ble materiale til enda et studioalbum klart. 2004 albumet «Når Dagen Roper» innebærer nok en stasjon på denne pågående turen, og det kanskje mest påfallende er hvor godt reisevant artisten er blitt underveis. Å lage plater er nå blitt så naturlig for Anne Grete Preus, at «Når Dagen Roper» - produsert av Georg Wadenius og fremført av et lite, tett, omsorgsfullt band - føles som musikk hun liksom måtte lage før eller senere. Det er hennes 7. soloalbum for Warner Music.

Evnen til å slå an en tone allerede i sangtitlene og la lytteren føle seg hjemme e sterkere enn noen sinne. «Vår I Meg», «Kom Oftere, Kom!» og den norske gjendiktningen av Bob Dylans «Not Dark Yet», «Ennå Ikke Mørkt», virker alle som sanger vi på en eller annen måte allerede har kjent i lang tid. Tekstene er som alltid tette bilder av det indre menneskelivet eller observasjoner I samtiden. «Gjenkjent»; en betraktning rundt vår tids menneskers higen etter instant berømmelse, og hvorvidt dette begjæret er et uttrykk for noe dypere og mer eksistensielt behov eller «Send meg en drøm» er sterke eksempler på det sistnevnte. Få artister lykkes i å skrive tekster som blir til en del av den norske dagligtalen Preus har gjort det gjentatte ganger, og gjør det igjen «Når Dagen Roper»

Anne Grete Preus er født I Haugesund I 1957. Sangen hennes har for lengst funnet veien til skolesangbøkene. Hun har bygget opp sin karriere langsomt og solid og alltid gått sin egen vei. Kanskje det er grunnen til at hun gjennom snart 30 år forsatt lager musikk som berører og er relevant I samtiden. Anne Grete Preus mener selv hun forsatt har sitt beste album foran seg!

I disse dager forberedes et nytt studioalbum. Materiale er stort sett klart og et par sanger er spilt inn for å prøve ut nye musikere og komponentene til et nytt lydbilde.


Jon Harald Søby 29. jun 2006 kl.19:37 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Anne Grete Preus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jun. 2017 kl. 13:57 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Anne Grete Preus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jan. 2021 kl. 09:05 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Anne Grete Preus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. okt. 2021 kl. 10:08 (CEST)[svar]