Diskusjon:Angrepet på Københavns red

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

der er nok nogen huller i den norske historie skrivning, da slaget betød at Danmark-Norge tråtte ud af en aliance vendt imod England. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.218.184.171 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Sikker på at du ikke forveksler med slaget i 1807?Sindre Skrede 26. mai 2007 kl. 19:09 (CEST)[svar]
At Danmark-Norge trakk seg ut av det væpnede nøytralietsforbund etter angrepet på reden i 1801 er en sannhet med store modifikasjoner. Storbritannia krevde at D-N skulle trekke seg ut, men på grunn av tsarens død ble forbundet oppløst før det kunne skje. Det er ikke mulig å si med sikkerhet hva resultatet av fredsforhandlingene ville blitt, men det man vet er at forbundet kollapset uavhengig at angrepet. I og med at D-N før slaget i 1807 deltok i krigføring mot Storbritannia regnes riket fortsatt etter 1801 med blant Storbritannias motstandere. Cnyborg 26. mai 2007 kl. 20:48 (CEST)[svar]
Hvilken krig? Det er sagt på den engelske artikkelen at slaget i 1801 var en del av den andre koalisjonskrigen, men det (andre) væpnede nøytralitetsforbundet var ikke med i denne krigen etter Russland hadde inngått en fredsavtale med Frankrike. I virkeligheten hadde Storbritannia startet en egne krig mot det væpnede nøytralitetsforbundet i mars 1801 der briterne gikk til angrep på de nøytrale sjømaktene, irrelevant om Danmark-Norge var først ut eller ikke. Jeg er opptatt med andre saker, men har tenkt meg å gjøre noe med denne artikkelen og kanskje lage en ny artikkel om selve krigen.
Og det er der problemet oppsto, nemlig at det ikke finnes et navn på krigen i 1801! Danskerne brukte "Englandskrigene" på 1801 og 1801-1814, men det er i seg selv et stort problem fordi det er tale om to separate konflikter på forskjellige grunnlag om hvorfor og hvordan. Det kunne løses med å bruke "Den første englandskrigen 1801" og "Den andre englandskrigen 1807-1814", men det vil være å begynne helt på nytt. "Napoleonskrigene" kan ikke brukes i 1801 ( først etter 1803 ), heller ikke "de franske revolusjonskrigene" ettersom konflikten i 1801 har en bakgrunn som strakk seg flere tiår tilbake. Derfor ønsket jeg råd om dette problemet. Det er tross alt en egne krig der Sverige, Russland og Danmark var i krig med Storbritannia, men bare Danmark-Norge opplevde væpnede aksjoner fra britiske hold, tsar Pauls død stoppet krigen fra å eskalere videre. Jeg vet ikke om jeg vil noensinne lage denne artikkelen om denne krigen uten navn eller ikke, men vil gjerne vite alle mulige forslager. Varulv2468 4. mai 2008 kl. 15:05 (CEST)[svar]

Dette er en kommentar til artikkelens vinkling. Det virker på meg som artikkelen tar sikte på å være et forsvarskrift for Englands MEGET uakseptable angrep på et nøytralt land. At handelsskip under dansk flegg kunne ha "Uniformstøy" i lasterommet skulle altså rettferdiggjøre overgrepet på et fredelig og nøytralt land? Jeg er nesten målløs! Og det samme var resten av verden den gang dette skjedde.

England kan nok ha behov for forsvarere, men de bør helst ikke være norske eller danske. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Palander (diskusjon · bidrag) 14. jan 2013 kl. 09:11 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)