Diskusjon:Anarkokapitalisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ved å skrive at anarkokapitalisme og individualistisk anarkisme er betegnelser som brukes om hverandre gir man inntrykk av at disse er synonymer. Dersom dette er hensikten er det for det første upresist og for det andre feilaktig og ikke samkjørt med engelsk wikipedia som tar opp emnene langt grundigere, og som baserer seg på seriøse kilder. At norsk wikipedia skal være samkjørt med engelsk må i det minste kunne være et krav. Dersom dette ikke er hensikten bør dette også presiseres. Artikkelen slik den er nå er ikke faktaorientert men kommer med løse påstander. Dette gjelder hele listen av betegnelser som angivelig brukes om hverandre, da den ikke presiserer hva som er synonymer og hva som er underklasser (av hva). -Simon Dette udaterte innlegget ble skrevet 2006 jun 18. kl. 00:28 (Husk å datere dine innlegg!)

Jeg er enig at den burde være mer presis, om enn ikke helt lik som den engelske. Dessuten burde ikke 'Høyreanarkisme' være oppført her, ettersom anarko-kapitalister sjeldent anerkjenner høyre-venstre aksen, godt uttrykt i Rothbards "Left and Right". Selvom høyresiden ofte forbindes med kapitalisme bør ikke vi så unyanserte--Eisfbnore 14. mar 2010 kl. 21:54 (CET)

Om markedsanarkisme er anarkisme[rediger kilde]

Innledningen reiser spørsmål om markedsanarkisme er anarkisme. Det fremstår som en temmelig meningsløs påstand. En markedsanarkist vil hevde at anarki betyr "uten styre" [av gk. an - ikke + arki - styre, hersker], at den som styrer i staten bruker makt for å få andre til å adlyde herskeren, og at denne makten er av voldelig art. Den makt som utøves for å få de styre til å adlyde, består enten i initiering av vold eller initiering av trussel om vold mot de styrte. Et marked er den totale summen av frivillig handel med varer og tjenester mellom mennesker. Handel oppstår mellom mennesker fordi mennesker oppnår gjensidig fordel av å handle med hverandre. Denne handelen er derfor ikke av voldelig art. Den er frivillig, ikke basert på makt, og den er til gjensidig fordel. Det er fordi handel er til gjensidig fordel at handel oppstår. Det er for eksempel ikke slik at utveksling av varer og tjenester oppstår fordi varer og tjenester har like verdi. Hvis de hadde lik verdi, så ville handelen være meningsløs. Handelen oppstår fordi aktørene vurderer varene og tjenestenes verdi ulikt. En markedsanarkist anerkjenner at all frivillig samhandling, også frivillig økonomisk samhandling (handel), er akseptabelt. Derfor kunne man utfra den posisjonen snu på det, og heller spørre om anarkister som ikke anerkjenner frivillig handel som akseptabelt, virkelig er akseptabelt.

Jeg er enig. Påstanden om at anarkokapitalisme er omstridt, stammer dette fra en feilaktig forståelse av begrepet kapitalisme? Jeg fjerner den setningen, da den ikke har noen referanser og bidrar ikke til definisjonen av begrepet. Den påfølgende setningen bidrar heller lite og jeg tar meg frihet og redigerer litt. Den engelske artikkelen er en "featured"-artikkel og vi bør gjøre mer arbeid med den norske. Det må også være mulig å være mer nyansert enn å sammenblande liberalisme og libetarianisme. Har brukt definisjonen "individuell selveierrett" i omskrivingen, dette er et ikke-brukt begrep i Norge og jeg er usikker på definisjonen. Her er den engelske referansen: http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_individual. Fint om noen retter dette til noe mer vanlig brukt i norsk tale. Jeg har også fjernet noen av betegnelsene som er blitt brukt, da de i realiteten har ekstrem liten ustrekning og kan være med å gjøre beskrivelse mer uklar, f.eks. "Høyreanarkisme" får 128 resultater på Google og impliserer at anarkokapitalisme kan ha en tilhørighet på den politiske venstre-høyre aksen, noe den ikke nødvendigvis gjør. "Statsløs liberalisme" får kun treff på Google som går til Wikipedia eller andre som har kopiert Wikipedia. Begrepet forkludrer veldig, da liberalisme er en politisk ideologi som har en stat som premiss for å bli realisert. "Statsløs kapitalisme" er også et begrep som ikke er brukt. -- Sondreb

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Anarkokapitalisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 10:56 (CEST)[svar]