Diskusjon:Al-Qaida

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

terrorisme?[rediger kilde]

denne aritkielen som er om bin ladin og al qaida er for det meste spøyt, al qaida exsisterte ikke før 1999-2000. de som definerer seg som al qaida i dag er for det meste fra saudi arabia (som også bin ladin er) og fra andre midtøsten land. for å se hvor al qaida kommer fra så må man gå til afganistan når sovjet invaderte dem. når cia ga ak47 og "fridoms manualer" (sabotasje håndboka)til mujahadin bevegelsen dannet de grunlaget til dagens al qaida. spoler vi til 1993-1998 etter at sovjet hade trekt seg tilbake i 1986 og senere som rusland mistet all makt over midtøsten (bort sett fra kazackstan) mistet mujahadin bevgelsen innflytelse over den populære opinjonen. det tar ikke mye resush for å finne dette ut. Bin ladin var sett som pengesekk som støttet mujahadin ALDRI SOM EN SENTRAL LEDER. hvem som var i flyene som tok kontrollen vet ingen, siden 6 av de som var avbildet med navn av fbi er i live. jeg brude ikke skrive dette i arkikkelen siden jeg ha dyseleksi. hvis noen finner noen som helst forbindelser med Al qaida og Bin ladin før 2001 så vil jeg gi ved kommene 500 kr.

Da skylder du 500 kroner til Bruce Lawrence, redaktøren av boka "Budskap til verden - Osama Bin ladens brev og taler". Det er riktig at al-Qaeda springer ut av den væpnede kampen i Afghanistan, og at navnet betegner et løst nettverk heller enn en sentralstyrt organisasjon. Det er ikke riktig at seks av flykaprerne fra 11/9 er i live, derimot at folk med samme navn som noen av kaprerne lever ulike steder. --Vindheim 14. jul 2007 kl. 12:28 (CEST)
Al-Qaida slik vi kjenner det i dag ble grunnlagt på et møte i 1988 (Wright: The Looming Tower, paperback edition, side 150), hvor bl.a. bin Laden og Abdallah Azzam var til stede.

Fjellvegg 18. sep 2008 kl. 18:27 (CEST)

Terrornettverk?[rediger kilde]

Jeg har tatt vekk betegnelsen "terrornettverk", som jeg synes er tendensiøs, men har latt ord som terrorhandlinger og terrorangrep stå der de er saklig berettiget.

--Vindheim 9. feb 2006 kl.12:25 (UTC)

Qaeda ? Qaida ? bindestrek ?[rediger kilde]

jeg har beholdt formen Al-Qaida selv om jeg vanligvis bruker varianten "al Qaeda", altså med stor bokstav bare i hovedordet, uten bindestrek og med "e" stedet e for "i".

muslimsk, islamsk[rediger kilde]

Tror det blir litt feil å skrive "Al Qaidas framgangsmåte og aktivistenes selvoppofrelse har gjort organisasjonen og dens leder til helter for mange muslimer over hele verden"... Det er såvidt jeg vet bare et mindretall av muslimer som har sympati for Al-Quaida. De aller fleste tar avstanbd med den begrunnelsen om at Islam forbyr å skade barn og kvinner og sivile når det er krig Pasja 15. mai 2006 kl.15:45 (UTC)

Dead link[rediger kilde]

During several automated bot runs the following external link was found to be unavailable. Please check if the link is in fact down and fix or remove it in that case!

--Nobot 26. okt 2006 kl. 22:52 (UTC)

Opprydding[rediger kilde]

Har rydda litt i artikkelen, lagt til en overskrift om tilknyttede personer, samt presisert bin Ladens økonomiske rolle. Kommer til å ta tak i denne og tilknyttede artikler, siden de er svært mangelfulle og tildels misvisende. I tillegg må det opprettes en del nye artikler.

Fjellvegg 20. jul 2008 kl. 21:56 (CEST)


Bedre dokumentasjon etterlyses[rediger kilde]

"Al-Qaida oppstod i 1980-årene blant utenlandske Mujahedin som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan. Ulike grupper av mujahedin var støttet av blant andre USA, Saudi-Arabia og Pakistan. I Norge var mujahedingrupper støttet av blant andre AKP-ml gjennom ulike frontorganisasjoner som Afghanistankomiteen. "

Hvor finner man seriøs dokumentasjon for disse påstandene? Jeg syns heller ikke det holder å dokumentere al-qaidas påståtte eksistens med diverse amerikanske høyreorienterte skribenter som helt klart pusher en politisk agenda som Bushadministrasjonen helt klart hadde ekstremt god bruk for. Men tilbake til Norge: Å insinuere at Afghanistankomiteen(e) ble brukt eller på noe vis styrt av AKP-ml er så drøyt at det savner sidestykke. Det må ha vært haugevis av høyrefolk og konservative og alt fra AP folk til Frp som støttet motstand mot sovjets invasjon av Afghanistan.

Bedre info om Al Qaida finner man hos den verdenskjente dokumentarfilmjournalisten og BBC journalist Adam Curtis, som vel må sies å være blandt de mest prisbelønte dokumentarfilmskapere gjennom tidene, og en av de mest nøye har lagd dokumentarfilmserien/dokumentarserien "The Power of Nightmares", hvor del 3 tar seg av Al-Qaida. serien er tilgjengelig på freedocumentaries.org http://freedocumentaries.org/ - http://freedocumentaries.org/film.php?id=137

Filmserien fikk følgende priser: BAFTA Awards, Best Factual Series or Strand, 2005.Directors Guild of Great Britain, Outstanding Directorial Achievement in Television Documentary, 2005.Royal Television Society, UK, Best Documentary Series - General, 2005. San Francisco International Film Festival, Persistence of Vision Award, 2006.Seattle International Film Festival, Feature Documentary, 2006.Tribeca Film Festival, Feature Documentary, 2005.True/False Film Festival, Feature Documentary, 2005.
Nunamiut 1. okt 2009 kl. 16:48 (CEST)

Jeg ser det har kommet haugevis av bøker om "Al-Qaida" i bokhandlene av diverse høyrevridde journalister man kan bruke som "kilder", men en eller annen gang må vel tilogmed wikipedia admin folk begynne å skjønne at høyrevridd holdning og innstilling ikke er _nok_ i seg selv til å om-definere verdenshistorien til den tettest opp mot en amerikansk republikansk versjon hver eneste gang. Det BØR begynne å bli gammelt og åpenbart at de versjonene ikke holder spesielt hverken mye eller særlig godt vann for å si det forsiktig. Det finnes nok av skrekkeksempler på hvordan verdenshistorien blir seende ut når man privatiserer universiteter og ansetter Rockefeller historikere og doktorater nettopp _for_ å vri på verdenshistorien. De engelske sidene om Gaza konflikten ser ikke ut og jeg ser at man her i Norge har kopiert dem bit for bit og tilogmed prestert å henvise til Gaza's politi betjenter, (en hittil fortsatt sivil stilling for alle med noe fungerende og noenlunde stiv ryggrad språklig, intellektuelt og fungerende moralsk kompass) beskrevet som "militære kommandanter" som om de deltok i "krig" og som om de var i strid da de ble drept av et bomberegn sammen med andre like uskyldige familie medlemmer. Og jeg gidder ikke hverken lese eller svare på en masse tøvpreik om POV og nøytralitet etter dette innlegget. Enten så forsøker man å holde seg etterrettelig og redelig og fatter at alle former for uenighet er det ikke noe poeng i å forsøke å prøve å diskvalifisere ved hjelp av wiki regler. Det bare rett og slett er ikke redelig, og det begynner å bli et alt for gammelt og uærlig triks. Tenk deg heller om tre ganger og forsøk å se hva ettertiden vil tenke når de skal lese hva du svarte.Nunamiut 30. mai 2010 kl. 03:45 (CEST)[svar]

Er dette en biografi om Bin Laden?[rediger kilde]

Det virker iallefall sånn, denne artikkelen bør ryddes grundig, helst begynnes på nytt! Børge Wennberg 16. mar 2010 kl. 16:12 (CET)

Helt enig.. Denne artikkelen er veldig mangelfull, og bør oppdateres, men faktum er at han var en sentral del av energinasjonen. --Mannni (diskusjon) 26. apr. 2018 kl. 23:55 (CEST)[svar]

Bøssebæreres innsamling i oslo[rediger kilde]

Hvis Dagbladet mener at bøssebærere samler inn penger i Oslo til norske al quaida krigere, bør det kunne stå i artikkelen? --84.48.216.254 24. okt 2012 kl. 13:15 (CEST)

Det blir nok litt for perifert til å nevnes i en artikkel om organisasjonen. Det er ingen grunn til å ta med alt som står i artikler i Dabla hvor ordet Al-Qaida er nevnt. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 24. okt 2012 kl. 13:27 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Al-Qaida. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 07:55 (CEST)[svar]