Diskusjon:Akutt aksent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Intetsigende[rediger kilde]

Jeg vet fremdels ikke hva en Akkutt aksent er. Det bør ikke bare stå noen eksempler, men også en beskrivelse av hva det faktisk er. Thor-Rune Hansen 5. sep 2005 kl.18:59 (UTC)

Enig. Froy 5. sep 2005 kl.19:10 (UTC)
...er det den tøddelen det er snakk om? Merkelig, vanskelig å forstå. Jeg ville ikke forstått det, om ikke den malen med andre sånne tegn hadde blitt lagt inn. Dette bør ordnes. Thor-Rune Hansen (disk) 12. sep 2005 kl.20:38 (UTC)
Tøddel
[tøddel] er definert i Bokmålsordboka som
«tøddel -en, tødler (lty tuttel, eg 'brystvorte', besl med I tut)
1 prikk(er), strek(er) over bokstavtegn for å angi en viss uttale i tysk ü markerer tødlene at den skal uttales y»
Slik jeg oppfatter dette er dette et subsett av de diakritiske tegn, som er definert som følger i Bokmålsordboka
«diakri'tisk a2 (også utt -krit>-; fra gr, av diakrinein 'skille, skjelne') d- tegn prikk, ring, strek, hale e l som blir satt over el. under en bokstav for å klargjøre lydverdien el. for å skille ellers like ord»

Intetsigende
Dessverre har man ikke alltid full innsikt i alle områder man finner interessante. Man burde kanskje ikke opprettet en artikkelserie hvis man ikke kan alt om alle artikkelområdene?
Det er mye som bør ordnes når det gjelder diakritiske tegn. Det mangler mange artikler om tegn som ikke forekommer i norsk. Mange av de artiklene som foreligger inneholder lite informasjon om hva disse tegnene brukes til. Per i dag ligger det vel kun delvis hvordan disse tegnene er brukt i norsk.
Hva er forøvrig så vanskelig å forstå i denne artikkelen om akutt aksent? Er det vanskelig å forstå at tegnet akutt aksent (liten a og én k) er en markør for å markere en uttalemåte i det norske språk?
Forsøk å være konstruktiv i kritikken. Evt. forsøk å legge inn relevant informasjon selv. Er folk veldig uenige i dette? nsaa 12. sep 2005 kl.21:54 (UTC)
Det bør vel også legges til noe om bruk i andre språk, hvor man også bruker andre aksenttegn; på norsk er det bare trykkstyrken som modifiseres, men akutt aksent kan også ha andre betydninger (f.eks. på gammelgresk hvor den signaliserer oppadgående tone). Jeg vet ikke nok om det til å skrive noe fornuftig, men synes det bør inn så den ikke blir for norsksentrert. Cnyborg 12. sep 2005 kl.21:58 (UTC)
Jeg leste hele artiklen, men jeg klarte ikke forstå at det var snakk om spesialtegnet, som jeg kaller tøddel. Det er det jeg mener med intetsignede. Jeg viste like lite hva en akkutt aksent var når jeg hadde lest artiklen som før. Thor-Rune Hansen 13. sep 2005 kl.09:43 (UTC)
Jeg la til at akutt aksent er et diakritisk tegn i artikkelen. I henhold til Bokmålsordboka (se ref. over) er akutt aksent IKKE en tøddel, da tødler kun er tegn som er en prikk eller strek. Tar jeg veldig feil her? nsaa 13. sep 2005 kl.12:43 (UTC)
Du har helt sikkert rett i at det ikke er en tøddel, det er bare jeg som alltid har kalt den det. Det funker sikkert bedre nå, når det står at det er et tegn. Thor-Rune Hansen 13. sep 2005 kl.13:32 (UTC)

Hvor på tastaturet?[rediger kilde]

  • Hvor på tastaturet er dette aksenttegnet? Jeg veit ikke om dette varierer fra maskin til maskin, men antar at det er faste standarder for slik. Det hadde i så fall vært nyttig for de fleste å bli informert om hvor på tastaturet man finner tegnet (og tilsvarende forklaringer i lignende artikler). --Odd Eivind 25. mai 2008 kl. 21:18 (CEST)Svar[svar]
    • Lagt til. Theta 17. jan 2009 kl. 21:27 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Akutt aksent. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2017 kl. 06:47 (CEST)Svar[svar]