Diskusjon:ANS

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Der er i de senere år kommet inn i språket en del nye forkortelser. Jeg tror de er en del av selskapsretten innen jussen, med egne avtaleregler, kanskje også noe med skatt osv. I hvertfall kan det virke som av betydning i forhold til kreditt, forhold til bank osv. Men først: Selskap er flertydig, så party-faktoren må sorteres vekk (i min grønne ungdom hadde vi hjemme-alene-selskap). Hvis Gobimann klarer å få på plass en kort, lesverdig utredning med lenker til annet juridisk snadder, kan jeg slutte å lete etter mitt 60-års eksemplar av «Knoph», som har gått og gjemt seg i mine bokhyller. --Bjørn som tegner 21. jan 2007 kl. 11:36 (CET)

Du tenker altså mer på den generelle artikkelen om selskap enn om artikkelen om ansvarlig selskap, eller misforstår jeg nå? Det finnes en oversiktsliste under Selskapsformer i Norge, der står vel de fleste selskapsformer inkludert forkortelse (I allfall de som har praktisk relevans i Norge). Skal ikke påstå at jeg er noen ekspert på dette feltet, så noen grundigere generell redegjørelse tror jeg må overlates til noen andre. Knoph er forresten et nyttig oppslagsverk (har den selv i nyere utgave), men den er heller dårlig på selskapsrett dessverre. --Gobiman 21. jan 2007 kl. 16:08 (CET)

Ja, men hvor er nå lenkene fra denne artikkelen og dit? + at en tolvåring nok forstår at det er ikke noe med bursdag, men hva i --- er nå en gang et «selskap»? Jeg har tatt det for gitt at jeg visste det, helt til jeg begynte å tenke. Ikke en gang den store artikkelen virker helt klar på det, men det burde den (?). ;-)vh--Bjørn som tegner 21. jan 2007 kl. 22:01 (CET)

Har lagt til et par lenker nå (pluss ryddet litt), så det skal være enklere å finne frem. Hva som er et «selskap» kan helt klart være vanskelig å avgjøre i enkelte situasjoner, og derfor er det ikke helt lett å komme med en presis definisjon i en slik artikkel. Det krever i så fall at man skriver en god del mer. Får se om jeg tar meg tid til det senere, men foreløpig får det stå som det er. --Gobiman 22. jan 2007 kl. 00:31 (CET)

Er selskap i lovens forstand et sett av organisasjonsformer for to eller flere parter som har felles interesser av økonomisk eller virksomhetsmessig art? Selskapsrett beskriver da forholdet dem i mellom etter maler som f. eks ASA. ANS, osv. Vitsen er ikke nødvendigvis å ta dr. juris, men å holde fram nok momenter til at tankene kommer i riktig bane. Men jeg tar kvelden.--Bjørn som tegner 22. jan 2007 kl. 00:57 (CET)

Det er nok en måte å si det på som dekker realiteten i de fleste situasjoner ja. Et problem er at selskapsbegrepet må defineres separat for de ulike typer av selskap, f.eks. er det helt forskjellige problemstillinger som står i fokus når man skal avgjøre om noe er et ANS og når noe er et AS. Ytterligere forvirrende er det at AS kan stiftes også med bare en deltaker, mens ANS (og de fleste andre selskapsformer) må ha minst to. Dette kan det nok skrives ganske mye om før det blir helt tilfredsstillende.... --Gobiman 22. jan 2007 kl. 04:02 (CET)