Diskusjon:Ørnerovet på Leka

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelen sier at hun selv har sagt hun ikke husker noe som helst, men i dette intervjuet fra Dagbladet (2007) sier hun at hun husker alt sammen. http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/06/05/502604.html Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.247.135.40 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

De som er kritiske til historien peker på at hun i en alder av 30 sa at hun ikke husket noe av historien, men at hun i senere intervju husket flere detaljer. M Haugen 9. nov 2011 kl. 08:36 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ørnerovet på Leka. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. apr. 2021 kl. 11:36 (CEST)[svar]

Vekt og mål[rediger kilde]

19 pund er ikke 12 kilo, ei heller 19 kilo som det står lenger ned. Disse begrepene bør ryddes i. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 194.19.115.69 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

I artikkelen i Wikipedia står det at «Ørnerovet på Leka er en påstått hendelse …» og at «Hendelsen skal ha skjedd på ettermiddagen den 5. juni 1932.» (m. uth.) Det betyr at det allerede i starten tas forbehold om det virkelig skjedde, i tråd med det Norsk Ornitologisk Forening alltid har hevdet: At det er umulig at en havørn fraktet den vesle jenta opp i fjellet. Men la det være klart. Det er ingen påstått hendelse: Jenta ble funnet på ei hylle i fjellet av tre unge karer fra øya etter en stor leiteaksjon, ikke langt under reiret til ei stor havørn med to unger. Og det skjedde på ettermiddagen den 5. juni 1932. Ingen grunn til å tvile på det. Dette er registrert i rapporten fra lensmannen og mange som var vitne til, samt i artikkelen i Aftenposten, som det vises til. Så allerede her er artikkelen upresis. Videre vises det til uttalelser fra Norsk Ornitologisk Forening (NOF) om at jenta var 19 kilo. Nok en gang ser de bort i fra at det ble brukt en bismer med pund som måleenhet, ikke kilo. Et pund utgjør ca. halvparten av et kilo, som betyr at vesle Svanhild var ca.10 kilo da dette skjedde. Og det er det stor forskjell på. Det siteres også i artikkelen fra NOF om at «historien i dag kun tjener til å skape ugrunnet frykt blant barn og småbarnsforeldre, og som definitivt er med på å bryte ned muligheten for den opplevelsesglede møtet med havørnen i en levende kystnatur representerer.» Da spør jeg: Hvor har de dette fra? På Leka settes det stor pris på havørna, som de til og med har i sitt kommunevåpen, og de utnytter historia om ørnerovet som reklame i turistøyemed. Det er med andre ord mye «opplevelsesglede» i møtet med havørna på den plassen der det skjedde. Og ingen er mot fredningen av den. Men at det er lov til å så tvil om jenta virkelig ble tatt og fraktet opp i fjellet av ei havørn, er noe helt annet. Samtidig som det ikke må bli framstilt som en «eventyrfortelling» om det virkelig var slik, slik NOF har gjort. For blant folket på Leka den gangen som nå, er det få som tviler på at det virkelig var et ørnerov. Mye av det skyldes funnstedet og det vanskelige terrenget fram mot foten av fjellet. Jeg har gått den ruta mange ganger, og kan forsikre om den ikke er lett hverken for voksne eller barn, og slett ikke for ei spe lita jente på 3 ½ år. Så når det står at «Flere kritikere mener at terrenget rundt funnstedet er lettfremkommelig og slettes ikke er utilgjengelig for småbarn.», kan de neppe ha gått den ruta selv, eller så er det en bevisst formulering for å så ytterligere tvil om hele historia. Selv har jeg blitt enda mer sikker på mine eldre dager om at det virkelig var ei havørn som fraktet Svanhild opp til fjellhylla der hun ble funnet for snart 88 år siden. Olafu68 (diskusjon) 19. apr. 2024 kl. 12:39 (CEST)[svar]