Digipak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Digipak eller Digi-Pak (feilaktig skrevet Digipack) er et utbrettbart pappomslag (såkalt gatefold), som er ment å gi et mer eksklusivt album-preg for å minne om innpakningen av en vinyl-LP i miniatyr, eller den kan formes som en bok ved å stifte eller lime et hefte mot bretten.

Digipak kan også bli laget av resirkulerte pappflasker, eggekartonger eller sukkerrør.

Omslagene er mest bruk for CD-er, men også for DVD eller BD. Coveret er patentert av Atlas Holdings LLC Company under varemerket AGpregI-Shorewood i trademarkregisteret som Digipak[1] [2].

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Digipak består av alt fra to sammenbrettede legg til tre, fire og flere sider som alle kan brettes sammen til et hendig A-6 format. Evt. gis omslagene noen ekstra centimeter mer i høyden for å følge størrelsen til de godt innarbeidede plastfuturalene til DVD-er. Disse spesialstørrelsene er ment å kunne identifiseres med DVD-enes keepcase, og blir gjerne omtalt som DVDigipak. Platene er enten satt fast i vanlige plastholdere (plastic trays), limt til innsiden av pappomslagene, eller de er, kanskje sammen med et tekst- og billedhefte, stukket inn mellom papplatene dersom hver enkelt sammenbrettet del er limt sammen til å danne dobbeltsidige papplommer.

Mens CD-boksene av hard plast let knuser, skjer det lettere slitasje på de rene pappomslagene. Coverne påføres derfor gjerne et beskyttende UV-lag for å bedre holdbarheten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Digipak fremstår i dag som eneste virkelige utfordrer til såkalte jewelcase eller CD-futuraler i hard plast. Mens digipak i starten nesten utelukkende ble anvendt i forbindelse med utgivelser av eksklusive versjoner i begrensede opplag (limited editions), og med ekstra spor og mer informasjon, synes denne praksisen nå å være forlatt. Både artister og plateselskaper oppfatter digipak som mer salgsfremmende, og foretrekker således i stadig større grad å bruke disse fremfor jewelcase. Som vedlegg til blader er det derimot mest vanlig å legge platene i enkle pappkonvolutter eller plastlommer.

Gult digipak-omslag i vanlig A-6 format trukket med klar, gjennomsiktig UV-plast. CD-en er plassert i en plastholder (plastic tray) limt til innsiden av bakre pappomslag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «reflects Walmart.com usage as seen». Walmart.com. Besøkt 29. mars 2015. 
  2. ^ Det var IMPAC Group, Inc. som var den opprinnelige eier av varemerket Digipak, men selskapet ble I 2000 underlagt MeadWestvaco (MWV) og slått sammen med dets AGI Media division. Det var etter denne manøvren at digipak-navnet kom opp og licensert på verdensbasis. MWV solgte AGI Media til Atlas Holdings i 2010. I 2012 kjøpte Atlas også Shorewood Emballasje fra International Paper og fusjonert de to selskapene for å skape AGI-Shorewood.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]